(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Snel even kijken hoe het er in Toowoomba aan toe gaat, dat olijke Australische stadje in de provincie Queensland met 120.000 inwoners. Op een snelweg daar in de buurt vatte de politie een 37-jarige kerel uit New South Wales in de kraag vanwege ’trafficking dangerous drugs’ ofwel de smokkel van gevaarlijke drugs. Welke drugs dat dan zijn? Wiet natuurlijk!

Dag 1: wiet op de achterbank

Het is een fascinerend nieuwsbericht op de website van de politie in Queensland, afgelopen maandag. Met name omdat de aanhouding van die gast in zijn auto op 7 december bij Toowoomba leidt tot een sneeuwbaleffect; de ontdekking van een grote illegale wietplantage ter waarde van vele miljoenen dollars!

Dat zit zo. Agenten van de Toowoomba Tactical Crime Squad  dwingen op 7 december rond tien voor vijf in de middag de auto van de 37-jarige man op de Warrego Highway tot stoppen. Op de achterbank staat een grote kartonnen doos – en dat is verdacht blijkbaar – met daarin 20 zakken. Met wiet erin ja. En dan hang je wel in Australië, want wiet mag simpelweg niet.

Om het nog wat erger te maken voor de knakker achter het stuur, vindt de politie achterin het voertuig nog eens 4 dozen met daarin 78 zakken wiet. In totaal gaat het om 44 kilo cannabis met een geschatte straatwaarde van $264.000 wat overeenkomt met 167.708 euro.

Dag 2: meer wiet in opslagplaats

Omdat de politie vermoedt dat de wiet niet vanzelf in de zakken en dozen terecht is gekomen, speuren ze nog wat verder na de arrestatie van de chauffeur. Dat leidt de autoriteiten naar een opslagfaciliteit in Toowoomba, de op 1 na grootste stad in het binnenland van Australië.

Reeds op 8 december, een dag na het highway incident, vallen de dienders er binnen. De buit bedraagt dit keer 5 kartonnen dozen met ongeveer 59 kilo cannabis erin, die qua waarde wordt ingeschaald op $354.000 (€219.164).

Dag 3: de hoofdprijs

Maar nog is de spekkoek niet op voor de politie. Weer een dagje later, op 9 december, slaan de detectives van Toowoomba Tactical Crime Squad opnieuw toe. Ze voeren een huiszoekingsbevel uit op een pand aan Willow Springs, Clifton. En hier staat de omvangrijke bron van alle genoemde zakken cannabis: een plantage met 3.015 wietplanten!

De duizenden planten, die in diverse stadia van groei en bloei verkeren, zijn volgens de politie goed voor een geldwaarde van 10,5 miljoen dollar, ofwel 6,7 miljoen euro.

Behalve over een ‘uitgebreide kweekkas’ beschikt de illegale kwekerij over een droogschuur, verfijnde verlichting, irrigatie en ventilatie. Vreemd genoeg is er behalve de 37-jarige man niemand anders opgepakt voor deze toch omvangrijke illegale operatie… Op Valentijnsdag 2022 moet hij voor de rechter verschijnen, tot die tijd blijft de kerel achter slot en grendel zitten.

(advertenties)