(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het was een veelbewogen week voor CannaTommy. Nét toen hij de twee AK Choco Kush planten van elkaar had gescheiden, bleek de uitverkoren plant een probleempje onder haar bladerdek te verstoppen. Moeder natuur is soms grillig maar CannaTommy laat zich ook niet voor één gat vangen. 

Vorige week dacht ik eruit te zijn welke AK Choco Kush in de Dokter Groen Special zou blijven. Maar de natuur laat zich soms moeilijk voorspellen. Als je maar één plant kweekt en je hebt ergens twijfels over, dan is het altijd fijn om een back-up plan(t) te hebben. En die had ik gelukkig!

De ontknoping

In het vorige verslag hebben jullie kunnen zien hoe de twee snelgroeiende dames met de wortels verstrengeld waren. Op aanraden van Dokter Groen heb ik de plant in het midden van het systeem getopt. Dit heb ik gedaan door het topje voorzichtig tussen duim en wijsvinger opzij te drukken. Vervolgens heb ik met handschoentjes heel voorzichtig de kwetsbare wortels uit de knoop gehaald. De volgende keer is het toch beter als ik dit een paar dagen eerder doe, maar de dames hebben uiteindelijk toch afscheid van elkaar kunnen nemen.

Stamrot?

Vanaf de bovenkant zie je eigenlijk niks geks aan deze mooie plant. Afgelopen week heb ik de pH-waarde, EC-waarde en de temperatuur gemonitord: ze eet en drinkt goed. Maar hoe gezond deze dame er ook uit lijkt te zien; toen ik onder het bossige gebladerte de stam terugvond schrok ik even. Er zat een vreemde verkleuring op de stam die leek op wat ik in een eerder verslag van Dokter Groen gezien heb: stamrot.

Het zag er wel naar uit dat ze ervan aan het herstellen was, en ze stond nog fier rechtop. Hierdoor dacht ik bij mijn eerste keuze te kunnen blijven, maar het blijft natuurlijk spannend als de enige plant in de kast mankementen heeft. De plant ontwikkelde ook wat verkleuringen aan de onderste bladeren en sommige bladvingers krulden opzij. De alarmbellen begonnen te rinkelen, want dit is iets wat ik eerder gezien heb bij een gestreste en gemuteerde plant. Ik vermoed dat deze symptomen door de stamrot komen, omdat haar zusje nergens last van heeft. Onkruid vergaat zomaar niet, dus ik heb het even geduldig een paar dagen aangekeken…

Back-up plan(t)

Met deze onzekerheid vond ik het toch te spannend worden om vol in te zetten op de gekozen dame. Daarom heb ik aan het begin van de week een DWC (Deep Water Culture) emmer gemaakt en een mooi plekje voor haar zusje ingericht. Zij heeft de afgelopen week onder een Rubol V3 Quantumboard gestaan en genoot daarom gewoon verder van het rode en ver-rode licht, waar ze al aan gewend was door de 160W G-Bars.

Na een paar dagen werd mijn twijfel groter. De stamrot leek te verergeren en het plantje ging ook wat minder stevig in het steenwolblokje staan. In de growtray lagen haarworteltjes van de ontknoping en er zat wat slijm aan de luchtslangen. Ik heb besloten op safe te spelen: het systeem is ververst en de dame uit de DWC-emmer staat weer in de DGS. Omdat deze plant er inmiddels veel zin in heeft en nog steeds als kerstboommodel groeit, heb ik haar ook getopt en de twee kleinere onderste takken weggehaald. Zo kan deze plant zich focussen op de horizontale groei, om het rek waar we het vorige week over hadden mooi te gaan vullen.

Komende week kweek ik weer met een gerust hart verder. Hopelijk pakt dit goed uit en maakt de sterke AK Choco Kush zus een mooie comeback!

Peace, CannaTommy

(advertenties)