(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er zullen in Nederland weinig weken zijn geweest waarin zoveel over wiet is geschreven als de huidige. Na vele jaren gedogen, stilstaan en uiteindelijk achteruit kachelen ligt daar ineens een goedgekeurde ‘wietwet’, dankzij D66. Vanzelfsprekend laat ook de voorman van The Stoned Society er graag zijn licht op schijnen.

Rol van de Eerste Kamer

Natuurlijk kan ik niet anders deze week dan schrijven over het historische feit van afgelopen dinsdag. Wel is er mij ondertussen een aantal dingen opgevallen.

Ten eerste, laten we dan ook beginnen met de Eerste Kamer. Vraag maar eens aan een willekeurig persoon hoe de democratie in Nederland nu eigenlijk werkt. Ik vraag me af hoe lang je moet doorvragen tot je eindelijk iemand vindt die een correct antwoord kan geven. Ik ga het je ook niet uitleggen, maar licht ik wel toe (in hoeverre ik kan) wat er in dit geval ons te wachten staat.

Weinig in de mainstream media te lezen, maar het is toch echt zo: medicinale cannabis mag in bepaalde gevallen ook door de patiënt zelf thuis gekweekt worden! [foto: Eris and Edrington Co/Shutterstock]

De Eerste Kamer wordt gekozen door de leden van de Provinciale Staten en niet direct door het volk. Daarom hebben ze minder bevoegdheden en houdt zij zich daarom bezig met een laatste controle van wetgeving op degelijkheid en samenhang met andere wetten. Hun politieke voorkeur zou hierin dus niet moeten/mogen meedragen.

De wiet-export fabel

Ten tweede erger ik me aan de herhaling van de 80% exportmythe (minstens zoveel procent van alle nederwiet die hier gekweekt wordt zou voor het buitenland bestemd zijn) die in de media steeds wordt overgenomen als een feit. Ook de voorstanders van legalisering die in verschillende media zich uitspraken hebben zich te weinig hiertegen verdedigd.

In het NRC van 11 april 2015 stond er een uitstekend artikel over hoe (in het bijzonder) Opstelten de feiten verdraait rondom de 80% exportmythe en de internationale verdragen. Mocht je niet door de paywall van het NRC komen, op de VOC Nederland website kan je het nog een keer rustig nalezen.

Ook de initiatiefnemers zijn zich wel degelijk bewust dat thuisteelt geen probleem zou moeten zijn, mits je je aan de (op te stellen) regeltjes houdt

Ten derde wil ik ingaan op de kritiek die ondertussen al een aantal jaar wordt geleverd op het wetsvoorstel ingaande thuisteelt. Nog steeds zijn er weinig mensen (inclusief de media) die hebben opgepikt dat ook het amendement van Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) omtrent medicinale thuisteelt is aangenomen.

Het was al langer bekend dat in het originele wetsvoorstel van D66, thuisteelt hierin niet politiek haalbaar werd geacht. Ook de initiatiefnemers zijn zich wel degelijk bewust dat thuisteelt geen probleem zou moeten zijn, mits je je aan de (op te stellen) regeltjes houdt.

Thuiskweek-model

Het zat daarom in de lijn van verwachting dat een SP of GroenLinks in dit geval, een amendement voor de medicinale thuisteelt kon toevoegen. Hierin is denk ik slim gekozen om niet concreet cijfertjes te noemen (x aantal planten, x aantal lampen etc), maar speling te laten ter invulling. Wel wordt er slim verwezen naar onder andere het medicinale kweekcovenant van Tilburg door uitstekend werk van Stichting PGMCG. Het is veruit het beste uitgewerkte en complete thuiskweek model (met moederplanten om maar iets te noemen) dat iemand ooit heeft weten te schrijven. En natuurlijk niet alleen toepasbaar voor medicinale kweek, maar in de toekomst ook voor de recreatieve thuiskweek.

Madeleine van Toorenburg bingokaart

Natuurlijk biedt dit alles geen garanties dat de wet ook wel degelijk door de Eerste Kamer komt. Ik wil jullie geen valse hoop geven, maar al te negatief blijven doen heeft ook weinig nut. Wel is duidelijk dat gereguleerde cannabis legalisatie op de agenda staat voor de verkiezingen van 15 maart aanstaande.

Als laatste, mochten jullie niet zo’n fervente twitteraars zijn, ter ere van de 100.000ste tweet van VOC Nederland hebben we een meme de wereld in gegooid. Met speciale shoutout naar ons favoriete CDA kamerlid…

[openingsbeeld: Eight Photo/Shutterstock]
(advertentie)