(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Matt Mernagh is schrijver van het succesvolle Marijuana Smoker’s Guidebook dat vol staat met reviews van wietsoorten en inmiddels komt zijn tweede boek met rookverslagen ook eerdaags uit. Je zou dus wellicht kunnen denken dat hij zijn geheim voor zichzelf zou houden maar niets is minder waar.

Hallo cannabisgenieters,

Cannabis gaat naast genieten en genezen wat mij betreft ook vooral over delen. Dus deel ik mijn kennis over het schrijven van wietrecensies graag met jullie. En ook omdat ik denk dat als je een wietsoort rookt alsof je er een review over gaat schrijven – of je dat nou doet of niet – dat je er dan veel meer van geniet. Dat komt omdat een cannabisrecensent zijn tijd neemt om optimaal van een wietje te genieten. Hij zal zijn mening erover met vrienden delen zodat zij ook enthousiast kunnen worden.

Iedereen kan een wietrecensie schrijven en er zijn verschillende manieren om het te doen. Je kunt er een voor een website als RollingStoned schrijven, die zien je review graag tegemoet. Je kan ook een YouTube, Vine of Instagram video maken, 140 tekens twitteren of een tumblr pagina maken. Er zijn eigenlijk geen redenen te bedenken waarom je je mening over een wietsoort niet zou kunnen delen. Het begin kan lastig zijn maar maak je daarover maar geen zorgen, vijf jaar geleden worstelde ik er ook mee.

Matt Mernagh

Matt Mernagh

Hoe schrijf je een wietrecensie?

1. Creëer wietwoorden terwijl je blowt 

Besteed dagelijks tijd om wat te schrijven, een video of korte clips te maken. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Wiet staat bekend als een middel waar je creatief van wordt, dus waarom zou je het nuttige niet met het aangename combineren? Er dagelijks gewoon wat tijd voor reserveren helpt enorm om je creatieve flow op gang te brengen.

2. Maak aantekeningen

Voor ik mijn allereerste wietrecensie schreef blowde ik al op zo’n beetje alle denkbare manieren. Gebruik je smartphone of een klein aantekenboekje om wat korte gedachtes op te schrijven. De aantekeningen zullen je handig van pas komen bij het maken van je rookverslag.

3. Inhaleer en beoordeel

De enige echte manier om een goede wietrecensie te schrijven is door hem te maken terwijl je blowt. Dat geeft de wiet een kans om je review te beïnvloeden. Nu je de soort lekker hebt geproefd en op je in hebt laten werken ga je ervoor zitten en laat je de inkt maar vloeien. Doorhet zo te doen heb je er veel meer lol van. Ik heb altijd wel een voorraadje wiet liggen dat erop wacht om beschreven te worden.

De basis van een wietrecensie

Er zijn een aantal basiszaken die bij elke goede wietrecensie aan de orde komen. We praten over het aroma, de structuur het effect en de smaak. Veel sites hebben een vaste formule om wietsoorten te beschrijven, maar die passen niet helemaal in mijn persoonlijke schrijfstijl. Of je een vaste formule hanteert of dat je de woorden gewoon laat komen dat is aan jezelf.

1. Formule of flow?

Er is niks mis met een vaste formule voor elke recensie die je maakt. Je moet echter proberen om binnen die formule wel creatief te blijven in het beschrijven van de stonede sensaties die je als blower ervaart.

2. Wietwoorden

Er zijn helaas niet veel specifieke wietwoorden voor rookverslagen. Hierdoor lijken veel recensies op elkaar. Stel jezelf tot doel om uniek te zijn. Sommige woorden omschrijven bepaalde effecten perfect, hoewel je ze niet letterlijk moet nemen. Mijn grootste geheim is dat ik in een poging om de wietvocabulaire uit te bereiden, me nog wel eens laat inspireren door wijnrecensies.

3. Lees, kijk en herhaal

Ik raak door van alles geïnspireerd, muziekrecensies, muziek zelf, videospellen en mijn mede stoners. Iedereen moet zo zijn eigen inspiratiebronnen hebben en wees niet bang om er in het begin veel van te gebruiken. Je krijgt vanzelf een eigen stijl. Hunter S. Thompson tikte in zijn jongere jaren hele hoofdstukken uit grote werken over om een gevoel voor literatuur te krijgen.

Raak niet ontmoedigd als je recensies niet meteen een gouden griffel in de wacht slepen, oefening baart kunst. Op de school voor journalistiek had ik nooit gedacht dat ik over wiet zou gaan schrijven en ik denk ook niet dat mijn leraren me opleidden om uiteindelijk het Marijuana Smoker’s Guidebook te gaan schrijven. Een officiële opleiding helpt natuurlijk wel enorm bij het creëren van goede cannabis content.

Veel stoned schrijfplezier!

Matt Mernagh

(advertenties)