(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hebt het vast meegekregen: Justin Trudeau (voorstander van legalisering) wordt de nieuwe minister president van Canada. Hij heeft beloofd om cannabis te legaliseren en zou daarmee de wereld (eerst Amerika en dan Europa) kunnen meetrekken. Gaat het dan echt gebeuren? Onze Canadese cannabisactivist en correspondent Matt Mernagh weet er alles van en praat je bij. Wordt wiet eindelijk wereldwijd legaal, of hoe zit het?

Betere cannabistijden breken aan

De landelijke verkiezingen hebben Canada’s grootste cannabisvijand ooit (Stephen Harper) weggestuurd en vervangen door de cannabiskampioen Justin Trudeau. Het verschil tussen de twee is als dag en nacht wanneer het op cannabis aankomt. Trudeau heeft zichzelf echt neergezet als een superheld voor stoners!

trudeau

De kersverse Canadese wietminister president: Justin Trudeau

Om de verkiezingen op te leuken ging de wereldpers los op het groene onderwerp dat door de liberalen van de partij van Trudeau zo nadrukkelijk werd gepromoot. Om de aandacht van de lezer te trekken plaatsten internationale media cannabis legalisatie op hun voorpagina’s; Canada’s nieuwe minister president zegt dat hij plannen heeft om cannabis te reguleren, maar wil strikte controles uitvoeren op de verkoop, de distributie en de teelt ervan.

Cannabisliefhebbers zullen als het aan Trudeau ligt wel belast, maar niet langer bestraft worden

Cannabisliefhebbers zullen als het aan Trudeau ligt wel belast, maar niet langer bestraft worden. Trudeau was in de laatste vier jaar duidelijk over zijn cannabisintenties en heeft zijn wietplannen herhaaldelijk openbaar gemaakt. Hij zong zijn legalisatielied tijdens zijn verkiezingscampagne echter wel een toontje lager, maar hield zijn woord over landelijke cannabislegalisatie.

Maar goed, wacht nog wel even met het opsteken van jullie feestjoints, er is nog een lange weg te gaan voordat we in Canada wiet kunnen kopen zonder bang te zijn voor een arrestatie. Toen hij onder druk werd gezet en hem naar een datum werd gevraagd, zei Trudeau dat het hem nog een half jaar, misschien een jaar of zelfs nog twee jaar zou kosten om Cannada’s cannabiscrisis op te lossen.

De liberalen hebben nu de meerderheid in de Canadese regering, ze kunnen elk cannabisbeleid voeren dat ze wenselijk achten en cannabisliefhebbers zijn dus terecht optimistisch over de legalisatie van wiet

Op dit moment wordt er in Canada nog steeds elke negen minuten iemand aangeklaagd voor het bezit van cannabis en wacht wietkwekers een minimale straf voor het thuis kweken van slechts 6 wietplanten. NORML Canada liet weten dat iemand die een seksmisdrijf pleegt (verkrachters dus!) een lagere gevangenisstraf staat te wachten als een hobbykweker.

matt_rs

Cannabiscanadees Matt Mernagh

De liberalen hebben nu de meerderheid in de Canadese regering, ze kunnen elk cannabisbeleid voeren dat ze wenselijk achten en cannabisliefhebbers zijn dus terecht optimistisch over de legalisatie van wiet.
Trudeau zou echter gemotiveerd moeten worden om justitieambtenaren onmiddellijk te laten stoppen met het uitvoeren van cannabisgerelateerde arrestaties. Het is belachelijk om mensen te blijven arresteren voor iets wat op korte termijn zo dramatisch gaat veranderen in de wet. Deze veroordelingen en arrestaties kunnen snel gestopt worden door Trudeau’s nieuw te benoemen minister van justitie. Een mailtje naar aanklagers om met de vervolgingen te stoppen zou al voldoende kunnen zijn.

De komende weken en maanden zullen voor de Canadese cannabisindustrie heel belangrijk zijn. Aandelen in cannabisgerelateerde bedrijven gingen direct zo’n tien procent omhoog toen duidelijk werd dat Trudeau de verkiezingen zou winnen.

Aandelen in cannabisgerelateerde bedrijven gingen direct zo’n tien procent omhoog toen duidelijk werd dat Trudeau de verkiezingen zou winnen

Ik zal de belangwekkende legalisatie in Canada voor RollingStoned natuurlijk blijven verslaan terwijl het plaatsvindt, maar verwacht niet meteen omver ge’blowd’ te worden door Canada. De liberalen hebben in het verleden al meer wietwonderen beloofd tijdens hun campagnes, maar kwamen tot nog toe nooit over de brug. Verder leer ik deze week alles over e-nails (elektrische dabnagels) en zal ik jullie volgende week vertellen over eentje waarmee je zowel concentraten als wiettoppen kunt roken. Mits Trudeau niets spectaculairs voor jullie in petto heeft natuurlijk!

Matt Mernagh

(advertentie)