(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om van een binnentuin zoveel mogelijk wiet te oogsten, zijn er verschillende trainingstechnieken ontwikkeld. Het doel is steeds om een optimale opbrengst van het aanwezige licht en de beperkte ruimte te halen. Wat zijn de mogelijkheden voor een plantentrainer in spe?

Buitenkwekers hebben de luxe van een maandenlange groeifase en een ongekend goede en bovendien gratis kweeklamp. Ze kunnen hun planten min of meer gewoon hun gang laten gaan en aan het einde van de bloeifase nog steeds megaoogsten binnenhalen. Binnen is licht en ruimte echter kostbaarder, hobbyisten maken gebruik van kleine kasten of kweektenten van een paar vierkante meter. Daarom trainen hobbykwekers hun planten zodat ze zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de ruimte en het licht dat ze hebben.

Joggen

JOG staat voor Jungle Of Green. Het is een simpele techniek om de oogst van een plant te maximaliseren en heel handig om toe te passen op planten in een kleine lage kweekruimte. Bij de techniek gebruik je draad dat je in een u-vorm buigt en in de aarde prikt, om de stam van de plant in de gewenste richting naar beneden te buigen. Zo laat je de plant langzaam rond de oppervlakte van je pot groeien. Het doel is om de hele pot vol te laten groeien met toppen. 

jog2

Joggen, simpel maar effectief voor kleine kweekkasten

Je moet je bij de training beseffen dat de bladeren van wietplanten als zonnepanelen werken om de energie voor de groei (en bloei) te leveren. Bladeren zijn dus enorm kostbaar voor de plant, dus knip ze niet zomaar weg. De enige bladeren die je normaal gesproken moet verwijderen zijn verdorde en verdroogde bladeren. Door het dikke bladerdek aan de bovenkant van je planten, zullen onderliggende bladeren vergelen en afsterven. De plant gebruikt de energie uit deze bladeren die door een gebrek aan licht, toch niet veel voor haar doen. Het is een natuurlijk proces, dus wees niet meteen bang dat je plant een voedingstekort heeft wanneer er wat bladeren vergelen.

Soggen

SOG staat voor Sea Of Green. De techniek vereist eigenlijk geen training van de planten, maar is een kweekmethode waarbij je veel planten per vierkante meter neerzet. Er worden meestal stekjes voor gebruikt omdat deze uniform opgroeien. Iedere plant heeft maar een hoofdtop maar omdat er veel planten staan heb je toch veel hoofdtoppen en ook veel opbrengst per vierkante meter. De techniek versnelt de cyclus aangezien de planten niet of nauwelijks hoeven voor te groeien.

SOG

Een kleine Sea Of Green

Scroggen

SCROG staat voor SCreen Of Green. Bij het scroggen maak je gebruik van een net of gaas dat je horizontaal boven een of een paar planten spant en waarlangs je de takken laat groeien. De zijtakken van de hoofdtakken schieten omhoog zodat je een egaal bladerdek van toppen krijgt die optimaal gebruik kunnen maken van het aanwezige licht. Dieven gaat meestal goed samen met deze techniek omdat alles onder het bladerdek weinig licht krijgt en weggesnoeid dient te worden.

scrogged

Een mooie geSCROGte Kali Mist van onze buitenwiet-correspondent Steve

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat de toppen van wietplanten het meeste wiet zullen dragen. De meeste trainingstechnieken zijn er daarom ook op gericht om zoveel mogelijk toppen te krijgen en de lager gelegen toppen te verwijderen (dieven). Hoeveel extra opbrengst je door plantentraining krijgt, daar verschillen de meningen over, maar iedereen is het er wel over eens dat het verwijderen van kleine topjes onderaan wietplanten de opbrengst ten goede komt.

LST

LST staat voor Low Stres Training, het is een techniek die lijkt op joggen en waarbij men meestal gebruik maakt van touw. Stukken touw worden aan de pot vastgemaakt om takken naar beneden te trekken en zijtakken de kans krijgen om omhoog te groeien en nieuwe toppen te vormen. Elke keer als een top weer boven de zijtakken groeit, dient hij weer naar beneden gebonden te worden tot de top niet meer boven de nieuwe toppen uitgroeit.

LST

Low Stress Training met touwen, bondage voor wietplanten

Toppen / Fimmen

Toppen en Fimmen (FIM staat voor Fuck, I Missed) zijn zo’n beetje de oudste trucjes om meer toppen te krijgen. Je knipt hierbij het topje uit de plant zodat er in plaats daarvan twee nieuwe toppen groeien. Hoe vaker je topt, hoe meer toppen je krijgt. Fimmen lijkt op toppen maar hierbij haal je niet het hele topje uit de plant, maar laat je er een derde deel van staan. De onderliggende vier topjes zullen als je het goed hebt gedaan allemaal uitgroeien tot nieuwe hoofdtoppen.

toppen

Een getopte plant, twee hoofdtoppen ontstaan op de plek waar het topje verwijderd is

Steeds wanneer je een tak horizontaal buigt, zal het groeihormoon auxine meer op de zijtakjes inwerken, die daardoor omhoog schieten en vele nieuwe toppen zullen vormen. Bij het trainen kunnen er ook wel een stakjes breken, maak je daarover niet al te veel zorgen maar positioneer de tak gewoon terug en repareer de breuk met een stuk duct tape. Na een paar dagen is de breuk meestal wel weer hersteld, wietplanten zijn erg veerkrachtig.

(advertentie)