(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds enkele weken kent Eindhoven de allervetste smartshop van Nederland en misschien wel de wereld. House of Smart heet de zaak en hij is waanzinnig ingericht door ontwerper Maurice Mentjens. Tot en met dit weekend  is er vanwege de Design Week ook nog een expositie van ‘mushroom’ lampen op de koopt toe! Je weet niet wat je ziet 🙂

Maurice Mentjens is geen onbekende ontwerper – hij won met zijn bureau bijvoorbeeld 3 keer de Dutch Design Award – en ook geen onbekende in ‘onze wereld’. Eerder nam hij bijvoorbeeld al smartshopketen Sirius onder handen en restylede hij de Limburgse coffeeshops Skunk en Relax. Zie voor dat laatste spektakel ons bericht ‘Kijk, wat een supermooie coffeeshop!‘ van september vorig jaar.

House of Smart

photographer

“Een smartshop is een winkel als alle andere binnen het segment van de genotmiddelen”, benadrukt de kersverse eigenaar van House of Smart, aan de Willemstraat 29 in Eindhoven. Vandaar de duidelijke keuze voor openheid en geen geheimzinnigheid. In het architectonisch ontwerp is die opinie vertaald in grote etalageruiten die de voorbijganger een royale blik gunnen op de ‘gedachtekronkels’ van dit House of Smart. Her en der opgetuigd met productsamples. Het gehele interieur, inclusief plafond, is afgetimmerd in een wirwar aan houten structuren. Tezamen met het sobere palet aan grijsnuances ontstaat het beeld van hersenschors – de cortex cerebri – waar alle informatie wordt verwerkt.

Geabstraheerd brein

Als altijd zoekt ontwerper Maurice Mentjens zijn inspiratie in de locale context, de ‘genius loci’. In dit geval het dna van de stad Eindhoven als hèt technologisch centrum van Nederland. “In 2011 werd de regio Eindhoven door het Intelligent Community Forum (ICF) uitgeroepen tot  ‘the world’s smartest region’. Mede te danken aan initiatieven zoals ‘Brainport Regio Eindhoven’. Het leek me daarom interessant om juist hier het brein, met al z’n vertakte zenuwstelsels, op een abstracte manier te verbeelden. Als een labyrint, of een doolhof. Maar je kunt de vertakkingen ook interpreteren als de bedrading van complexe printplaten of computerchips, symbool van rationeel denken en artificiële intelligentie.”

photographer

Ratio, intuïtie en illusie

Maar daarmee zijn we er nog niet. De ontwerpen van Mentjens kenmerken zich als altijd door gelaagdheden. Achter de eerste, oppervlakkige indruk doemen veelal spirituele associaties op die een dieper inzicht geven in het ontwerpconcept. In dit geval de contradictio tussen het rationele denken en de psychedelische ervaringen van geestverruimende middelen.

Mentjens: “Mensen die ervoor openstaan, ervaren dat er meer is tussen hemel en aarde dan de geconditioneerde denkbeelden van onze cultuur. Het domein van de creativiteit is juist chaotisch en verloopt niet via lineaire denkpatronen. Een open geest is van essentieel belang voor echte vernieuwing. Begripsrelaties als ratio, intuïtie en illusie spelen daarbij een belangrijke rol – in de jaren ’70 van de vorige eeuw hèt credo van de hippiebeweging in hun zoektocht naar andere dimensies. Maar evengoed onderschreven door toonaangevende kunstenaars en wetenschappers waaronder ‘out-of-the-box-denkers’ als Jean Paul Sartre, Ettore Sottsass en Steven Jobs. Waarmee deze vrije geesten in de voetsporen traden van de sjamanen die geestverruimende middelen gebruikten voor hun transcendente reizen naar andere dimensies en parallelle universa.”

Mooi in dit verband is ook het statement op de neon spiraal ‘Window or Wall Sign’ (1967) van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Naumann:

‘The True Artist Helps the World by Revealing Mystic Truths’.”

Expositie in kader Design Week

Naast alle pracht en zinnenprikkelende praal, kan je in de zaak uiteraard ook terecht voor bijvoorbeeld cbd-olie, kanna, salvia, kratom en de populaire magic truffels of paddo kweeksets. Een bezoekje aan dit waanzinnige pand in Eindhoven is natuurlijk altijd aan te bevelen, maar als je het deze week nog doet – tot en met zondag – kan je er in het kader van de Design Week in de lichtstad ook nog eens genieten van de bijzondere paddenstoelen-lampen van Arnoud Visser 🙂

e

[De foto’s van House of Smart zijn gemaakt door Arjen Schmitz ©]
(advertentie)