(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Matt Mernagh is van medicinaal thuiskweker naar kweekspecialist voor een grote legale wietproducent gegaan. Zoals iedere cannabiskweker heeft hij zijn eigen recept voor succes. En die heeft hij voor een groot deel aan de ervaring van zijn medekwekers te danken, daar kun je namelijk ontzettend veel van leren.

Als er iets is wat ik graag doe, dan is het met andere hobbykwekers over hun favoriete kweektechnieken praten. Zoals getalenteerde chefkoks op hun eigen wijze de heerlijkste maaltijden bereiden, zo ontwikkelen meesterkwekers ook hun eigen unieke stijl en methodes om uitmuntende wiet te kweken. Iedere topkweker werkt weer een beetje anders en de kans om te zien en te horen wat voor hen het verschil maakt in de kweekruimte is iets waar ik echt van kan genieten.

Matt bij Peace Naturals, de Canadese wietproducent waar hij oa kweekspecialist is.

Matt bij Peace Naturals, de Canadese wietproducent waar hij oa kweekspecialist is.

Na een paar jaar ervaring opgedaan te hebben, ontwikkelen mensen een eigen recept voor succes in hun kweekruimtes. Ze proberen verschillende aardemengsels en voedingsschema’s en leren met vallen en opstaan wat het beste werkt. Sommige kwekers geven de voorkeur aan vleermuizen mestkorrels terwijl anderen liever voor wormenmest gaan in hun aardemengsels. Wanneer zulke kwekers samenkomen in de coffeeshop, kunnen er verhitte discussies ontstaan over wat de beste organische mest is voor wietplanten.

Een discussie die vaak gevoerd wordt gaat over het snoeien van bladeren. Ikzelf snoeide in het verleden veel van de schutbladeren van mijn planten vlak voor ze in de bloei moesten gaan. Op die manier wilde ik voor meer licht bij de toppen zorgen. Naarmate ik meer over wiet kweken leerde deed ik dit niet langer en stopte ik de bladeren simpelweg in, onder de toppen om de stress van het snoeien te voorkomen.

Wietplanten stressen of niet stressen is een geweldig gespreksonderwerp…

Nu ik in een legale kweekomgeving met veel wietplanten werk, heb ik de kans om allerlei theorieën over wiet kweken uit te proberen. Een uitgelezen kans om kweektechnieken en hypotheses die voorheen niet eens echt bestonden aan een test te onderwerpen. Aangezien iedere plant wordt gemerkt kunnen we de resultaten volgen vanaf het moment dat een zaadje ontkiemt, tot aan de oogst van de plant.

In plaats van slechts te kijken naar de meest succesvolle manier om een zaadje te laten ontkiemen, kan het gebeuren dat we ontdekken dat een zaadje dat ontkiemd is tussen nat papier, minder groeikracht heeft dan een zaadje dat in een glas water ontkiemd is. Of dat zaadjes uit steenwolpluggen uiteindelijk meer oogst opleveren. Ik roep zomaar even een paar van de mogelijkheden.

Helaas hebben veel old school kwekers uit het verleden niet de gewoonte gehad om hun bevindingen goed op te schrijven. De grootste schat aan kweekinformatie zit in hun hoofd, en daarom hou ik ervan om met deze kwekers te praten. Je leert allerlei dingen, zoals hoe je een gatentang kunt gebruiken om de rand van plantenpotten van gaatjes te voorzien zodat je daar gemakkelijk binddraad aan kunt bevestigen.

Een van Matt’s eigen kweekvideo’s over een Big Northern Lights Autoflower soort

Er zijn wel kwekers die hun bevindingen nauwkeurig bijhouden, maar die zijn zwaar in de minderheid. Zelfs kwekers die zaden veredelen voor grote zadenbedrijven laten hier steken vallen. Sommigen schrijven hele veredelingsprogramma’s op kladblaadjes of nog erger, bierviltjes. Soort gerelateerde kweekdata is belangrijke informatie. Wanneer je een bepaalde wietsoort overweegt aan te schaffen dan raadt ik je aan om op internet naar kweekverslagen ervan te zoeken. Gewoonlijk kun je deze op diverse forums vinden zodat je weet wat je van een soort kunt verwachten voordat je zaden aanschaft.

Nog een tip is om specifieke YouTube video’s over wietsoorten te bekijken on te kunnen begrijpen hoe de soort groeit. Houdt de soort ervan om getopt te worden of doet ze het beter wanneer je de planten hun gang laat gaan? Interessante kweekinformatie omdat sommige soorten het geweldig doen als ze getopt worden en anderen veel minder goed.

Kwekers kunnen vaak ook eigen methodes hebben die voor hen goed werken, maar moeilijk in andere situaties toepasbaar zijn. Soort-specifieke kweekverslagen, video’s en artikelen over kweken zoals deze, plus advies van medekwekers zijn sommige van mijn ideeën om je eigen persoonlijke kweekstijl mee te verbeteren.

(advertentie)