(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een serieuze uitdaging om Canada’s veranderlijke cannabislandschap bij te benen. Er zijn geruchten genoeg en er wordt alom gespeculeerd maar concrete details over hoe de legalisatie er komend jaar uit zal zien, ontbreken nog. We vroegen onze eigen cannabiscanadees Matt Mernagh om er zijn kweeklicht op te laten schijnen.

Canada’s tien provincies en drie districten spelen een grote rol in hoe Canadezen cannabis zullen kopen straks. De meeste provincies geven er de voorkeur aan om de distributie van cannabis door de overheid aangestuurde alcohol teams (liquor control boards) te laten regelen, maar cannabis zal niet in slijterijen verkocht worden.

Een paar provincies geven echter de voorkeur aan verkoop door particuliere winkeliers, wat een grote kans is voor zakenlieden die een wietwinkel willen beginnen. Activisten zijn over het algemeen niet blij met door de overheid aangestuurde cannabiswinkels, maar kunnen verhuizen naar een provincie met particuliere shops en er zelf een openen.

Kensington Market in Toronto is nu al een bekende cannabis trekpleister voor toeristen.

Bruto Nationaal Product

Hoewel het niet perfect is – welke overheidswet is dat wel? – wordt Canada wel het eerste land waar de cannabis industrie in alle openheid bovengronds zal bestaan. Het geld dat de industrie oplevert zal zelfs worden meegenomen in ons Bruto Nationaal Product! Cannabis aandelen zijn als hete broodjes, een paar commentatoren hebben het zelfs met de Hollandse tulpen vergeleken.

Ondertussen groeit het aantal Canadese cannabisproducenten door en door. Bijna wekelijks worden door Health Canada nieuwe licenties uitgegeven en er zit ook geen limiet op een aantal uitgegeven licenties. Zo’n beetje iedere producent investeert momenteel in hun productiecapaciteit. De race om Canada’s Heineken van de wiet te worden is begonnen.

Peace Naturals

Ikzelf werk nu bijna twee jaar voor Peace Naturals, een relatief kleine producent die met veel succes medicinale wiet produceerde in een omgebouwde loods. Aandelen van Peace Naturals worden nu publiekelijk verhandeld zodat we inmiddels drie grote kwekerijen hebben en een vierde van bijna 30.000 vierkante meter aan het bouwen zijn.

Onze niet bestraalde, GMP gecertificeerde medische cannabis wordt geëxporteerd naar Duitsland. Het is inspirerend om deel uit te maken van een team dat cannabis naar de andere kant van de wereld exporteert, zonder zijn originele visie uit het oog te verliezen. Het lijkt alsof we bijna iedere week wel ergens een geweldige doorbraak meemaken.

Het aantal medewerkers groeit wekelijks trouwens ook. Afdelingen worden gevuld in anticipatie op wat er in 2018 gaat gebeuren. Een goed voorbeeld hiervan is de aanstelling van iemand die puur en alleen verantwoordelijk is voor het social media werk van Peace Naturals. Iets dat voorheen gewoon tot mijn eigen takenpakket hoorde.

Het is cool om te zien hoe bepaalde afdelingen om me heen groeien. Veel dingen waar nu een team van mensen aan werken, zijn begonnen als mijn solo-projecten. Ik zal me in 2018 voornamelijk richten op interne en externe voorlichting en educatie.

De grootste producenten krijgen natuurlijk de meeste media aandacht. maar er zijn inmiddels ook een groot aantal degelijke middelgrote bedrijven in de cannabis industrie actief. De overheid is zelfs begonnen aan het opstellen van speciale regels voor deze kleinere producenten. Ik heb zelf ook wel interesse op dit gebied maar haast me vooralsnog niet om zo’n bedrijf op te richten. Er worden te veel overhaaste beslissingen in deze industrie genomen, het lijkt wel of iedereen hyper is van sativa’s.

Matt bij Peace Naturals, de Canadese wietproducent waar hij onder meer kweekspecialist is.

Eigen teelt

Hoe dan ook, er zullen wel wat start- en leveringsproblemen ontstaan wanneer Canada volgend jaar legaliseert, maar uiteindelijk denk ik dat Canadezen het nieuwe beleid zullen omarmen. En anders kunnen ze de industrie altijd nog omzeilen door hun eigen wiet te kweken. Op een of andere manier kom ik pas halverwege dit artikel op de mogelijkheid om straks zelf vier wietplanten voor recreatief gebruik, te kweken. Medicinaal cannabis patiënten krijgen een vergunning om meer dan vier planten te kunnen kweken.

Ik geef ook nog steeds les op de Hotbox Ganja School waar we tegenwoordig twee avonden per week kweeklessen geven. Een vier weken durende kweekcursus zit ook al bijna vol en we denken er zelfs over om in de zomer weekend-cursussen te geven voor toeristen.

Normalisatie

Op de lange termijn zal normalisatie voor een losser cannabisbeleid moeten zorgen. Historisch gezien had Canada ook altijd een erg strikt systeem voor wat betreft alcohol waarbij je je paspoort moest laten zien om alcoholische dranken te mogen kopen.

Dit soort promotie van geheelonthouding zal ook met cannabis blijven doorgaan maar geleidelijk zullen de teugels wel worden gevierd wanneer mensen gewend raken aan wietrokende mensen.

(advertentie)