(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een van de belangrijkste factoren voor wat een wietsoort een cupwinnaar maakt, heet te maken hebben met het spoelen. Cannabis-expert Matt Mernagh is in zijn leven genoeg geweldige wiet tegengekomen die toch tegenviel omdat het niet goed gespoeld was. Hij heeft het deze week daarom over het belang van spoelen.

Er zijn zoveel kwekers die eersteklas wiet kweken die voor een cannabis cupwinnaar zou kunnen doorgaan, maar dat in de laatste weken verpesten door hun planten niet goed te spoelen. Het spoelen en ontdoen van reststoffen uit plantenvoeding is van vitaal belang voor de smaak en aroma’s van cannabis.

Wie zijn wietplanten aan het einde van de bloeifase goed spoelt, produceert wiet met een heerlijke smaak die niet in de keel brand, maar zacht wegrookt. De smaak hoort van je joint of verdamper af te spatten als het ware, en dat bereik je door de planten in de laatste weken goed te spoelen met schoon water.

Wanneer kwekers hun planten echter niet spoelen, merk je dat het eindproduct brand in je keel bij het roken en heftige hoestbuien opwekt. We hebben hier een stoner-gezegde die luidt: ‘if you don’t cough you don’t get off’, (wiet is pas goed als je ervan hoest) maar dat zegt volgens mij meer over de slechte wietkwaliteit die de oude hippie’s rookten die het rijmpje verzonnen.

Witte of zwarte as?

Je kunt er gemakkelijk achterkomen of je wiet goed of slecht gespoeld is, door naar een joint te kijken. Brandt de joint goed schoon? Ik bedoel, is de as ervan wit tot lichtgrijs, of donker van kleur? Goed gespoelde cannabis hoort een mooie witte as achter te laten wanneer je het rookt. Slecht gespoelde wiet laat een donkergrijze of zelfs zwarte as achter.

De allerslechtst gespoelde wiet produceert bij het roken bijna pikzwarte as. Goed gespoelde wiet heeft een lekker aroma en meer smaak, in tegenstelling tot slecht of niet gespoelde wiet. Hierdoor ga je je toch afvragen waarom er nog steeds kwekers zijn die het nalaten om hun wietplanten te spoelen?

Goed gespoelde wiet laat een witte of lichtgrijze as achter.

Hoe spoel je een wietplant?

Het spoelen van een wietplant is niet moeilijk. Het houdt in feite alleen maar in dat we de planten in de laatste twee weken (of langer) van de bloeifase schoon water geven. Sommige kwekers gebruiken speciale oplossingen om residuen van de plantenvoeding nog sneller af te breken, maar gewoon schoon water werkt naar mijn mening ook prima. Het kan wat oefening vergen om het spoelen goed te timen, zodat je aan het einde van de ‘spoelfase’ meteen kunt oogsten.

Wanneer je je planten op deze manier spoelt, zul je merken dat de bladeren beginnen te vergelen. Het is een uitstekende gelegenheid om te zien wat er gebeurd wanneer een wietplant te weinig voedingsstoffen krijgt. Tijdens het spoelen gebruikt de plant de reserves uit de bladeren, wat voor het vergelen ervan zorgt. Wanneer je het goed timed zullen je planten eruit zien als gele planten in de herfst.

Het spoelen van wietplanten is niet moeilijk. Dus waarom is zoveel wiet zo slecht gespoeld? Letten kwekers niet op, of zijn ze alleen maar bezig met het vetmesten van hun wietplanten in de hoop op een hogere opbrengst? Op een of andere manier kiezen ze ervoor om de meststoffen in hun planten te blijven pompen, zonder rekening te houden met de kwaliteit van de wiet en de rookervaring van liefhebbers.

Matt Mernagh

(advertentie)