(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Naast bergen wiet, zorgt het oogstseizoen ook in Canada voor vele cannabis cups. Zo vliegt RollingStoned columnist Matt Mernagh dit weekend naar de Prairie Medicinal Harvest Cup in Saskatoon om te zien wat de kwekers de afgelopen zomermaanden hebben geproduceerd op die prairie.

Er wordt op het Canadese laagland geweldige wiet gekweekt, ongeveer 30 soorten uit mijn laatste boek kwamen van kwekers uit de provincie Saskatchewan. Ook mijn nieuwe boek met cannabisreviews, waar ik momenteel hard aan werk, zal veel wietsoorten uit dit deel van Canada bevatten.

DSC00906

Matt op een eerdere editie van de Prairie Medicinal Harvest Cup

Ondertussen zitten we in Canada ook midden in de landelijke verkiezingen, waarvan de uitkomst zal bepalen hoe de cannabispolitiek er de komende vijf jaar uit zal zien. Ik ben op lokaal niveau verkiesbaar en moedig iedereen aan om zich ook actief bezig te houden met de politiek.

Pot Ash

Maar goed, dit is mijn derde trip naar Saskatoon, waar het politieke klimaat ten aanzien van cannabis op zijn zachtst gezegd niet zo vrij is als in Toronto. Agenten arresteren je in Saskatoon nog voor bezit van cannabis voor eigen gebruik en de inwoners hebben de neiging om voor de conservatieve partij, die gek is op verplichte minimumstraffen te stemmen. De grootste werkgever van Saskatoon laat werknemers drugstesten ondergaan op de werkvloer. Gek genoeg is de naam van deze werkgever Pot Ash Corp en hun kernactiviteit het mijnen van kalium (potash) voor de landbouwsector. Hoe kan een stad waar kalium voor planten wordt gewonnen tegen cannabis zijn?

Noem mij maar gek, maar is pot ash niet afkomstig van joints?

Noem mij maar gek, maar is pot ash niet afkomstig van joints? Op de prairies (Manitoba, Saskatchewan, Alberta) heerst een geweldig klimaat voor het kweken van cannabis, maar de harde hand van de wet maakt het lastig om een goed georganiseerde groep van enthousiastelingen te vormen.

Canada is zo groot dat de meeste steden er hun eigen beleid op het gebied van cannabis op na houden. In Vancouver en Toronto heeft cannabis relatief weinig prioriteit voor justitie, maar in Saskatoon is dat totaal anders. De Prairie Medicinal Harvest Cup is eigenlijk het enige weekend waarin liefhebbers en kwekers samenkomen om te kunnen genieten van een klein stukje van de cannabisvrijheid die jullie in Nederland wel hebben. Jeff Lundstrum zette het evenement op nadat hij cannabis evenmenten in Vancouver, Toronto en Amsterdam bezocht had. Hij snapt dat niet iedereen de middelen heeft om net als hem een rokende reiziger te zijn, maar gelooft dat zijn stad een grotere cannabiscultuur nodig heeft. Ik denk dat ook.

DSC00431

Deelnemende wietsoorten

Cannabispromotie en wietproeverij

Op het platte prairieland zouden ze de financiële mogelijkheden van legalisatie moeten inzien, maar het lijkt erop of de kiezers ook deze verkiezingen weer op de conservatieve tegenstanders ervan gaan kiezen. Om de publieke opinie te kunnen veranderen spendeert Lundstrum ongeveer 5000 Canadese dollars aan het invliegen van cannabisactivisten. Dit maakt het evenement tot een geweldige gelegenheid voor de mensen uit de provincie, om bekende cannabisten te ontmoeten die ze normaal gesproken alleen op de sociale media kunnen zien. Het weekend motiveert de mensen om door te gaan en te vechten voor hun cannabiscultuur en is een goed voorbeeld van hoe een kleine gemeenschap (in Saskatoon wonen 222.000 mensen) een goed georganiseerd evenement op kan zetten.

In tegenstelling tot sommige andere cannabiscompetities waar ik ben geweest, is de Prairie Medicinal Harvest Cup zeer serieus als het om het beoordelen van wietsoorten gaat

Naast al deze geweldige cannabispromotie zal er natuurlijk ook flink wat wiet worden geproefd en beoordeeld. Mijn grootste rol daar is om ervoor te zorgen dat iedereen door blijft roken en dabben terwijl ze hun juryrapporten invullen. Ik zal de mensen aanmoedigen om hun juryformulieren helemaal in te vullen en alle wietsoorten te beoordelen. In tegenstelling tot sommige andere cannabiscompetities waar ik ben geweest, is de Prairie Medicinal Harvest Cup zeer serieus als het om het beoordelen van wietsoorten gaat. Het jureren van de wiet speelt een centrale rol tijdens het weekend en dat kan je niet zeggen voor ieder cannabisevenement, vaak is er een grotere rol weggelegd voor het netwerken van bedrijven. Op eerdere edities van deze Cup op de Prairie hebben deelnemers zelfs geklaagd dat het roken van 30 verschillende wietsoorten te veel werk was.

Volgende week zal ik jullie verblijden met wietfoto’s en een verslag van dit bijzondere oogstfeest in Saskatoon.

(advertentie)