(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voortaan kunnen de cannabisliefhebbers van Bermuda opgelucht blowen. De Senaat op het Caribische eilandje met zo’n 65.000 inwoners heeft een wet aangenomen die wietbezit decriminaliseert. Daardoor is er op de kaart van de Amerika’s nauwelijks nog een plek te vinden waar cannabis niet gelegaliseerd of gedecriminaliseerd is!

Groene revolutie op Amerikaans continent

Het begon eind 2013 allemaal met Uruguay, dat als eerste land op aarde de volledige cannabisketen reguleerde. Daarna denderde de Groene Revolutie door op het Amerikaanse continent en volgden praktisch alle landen en eilanden in de regio. Bermuda is dus eigenlijk een van de laatsten die het licht ziet, nu de Senaat het decriminalisering-wetsvoorstel heeft aangenomen.

Dat deed de Senaat overigens wel in recordtempo, want nog geen week geleden had het House of Assembly (zeg maar de Tweede Kamer daar) hetzelfde idee omarmd.

Brede politieke steun

Met de steun van alle partijen geeft Bermuda – een voormalige Britse kolonie in de buurt van de Amerikaanse oostkust, ook bekend van de legende dat er vele schepen op onverklaarbare verdwijnen – gas met de implementering van zijn Misuse of Drugs [Decriminalization of Cannabis] Amendment Act 2017.  Belangrijkste punt daarin is het verwijderen van de juridische vervolging voor iedereen die 7 gram cannabis of minder op zak heeft. De wet wordt gesteund door de regering, de oppositie en onafhankelijke senatoren.

Tot 7 gram wiet op zak is voortaan toegestaan op Bermuda… [beeld: Andrew F. Kazmierski/Shutterstock]

Addertjes onder de palmboom

Toch is het nog niet helemaal halleluja op Bermuda. Naar verluidt wordt de politie namelijk nog steeds geïnstrueerd om wiet in beslag te nemen, ongeacht de hoeveelheid. En de Openbaar Aanklager heeft ook nog altijd het recht om iemand voor de rechter te slepen – opnieuw ongeacht de hoeveelheid – als er bewijs is van mogelijke smokkel en/of verkoop van cannabis.

De minister-president van Bermuda is Jason Hayward, namens de Progressive Labour Party. Hij windt er ook geen doekjes om: ‘Wat wij doen is niet het promoten van drugsgebruik en we moedigen jonge mensen niet aan om cannabis te gebruiken. Wij willen de voorlichting over drugsmisbruik opvoeren in onze maatschappij, om onze jongeren te beschermen.’

Er klinken echter ook wijze(re) woorden, zeker van diverse Senatoren, die stellen dat de wetswijziging ‘de hoogste tijd’ werd…

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock]
(advertentie)