(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De tussentijdse verkiezingen in Amerika bepaalden eergisteren dat funwiet in nog eens drie staten gelegaliseerd gaat worden! Een keerpunt in de war on drugs. Matt Mernagh, die in Canada lekker dicht bij het vuur zit, legt uit waarom 4 november een gedenkwaardige dag is.

Dinsdag 4 november, alle ogen uit de cannabiswereld waren gericht op de Amerikaanse staten waar over legalisatie voor cannabis kon worden gestemd. Stoner-stemmers stelden niet teleur, ze scoorden in 3 van de 4 mogelijke staten. Voor het geval dat je het gemist hebt, Amerika stapte over op legale recreatieve wiet in District van Columbia en de staten Oregon en Alaska. In Florida bleef de weg naar legalisatie van mediwiet helaas op een haar na gesloten.

Prohibitionistenland is aan het afbrokkelen

Een wietfabriek in Denver. Zo zullen er steeds meer gaan komen. Beeld: Bex Whitfield

Een wietfabriek in Denver. Zo zullen er nu snel meer gaan komen. Beeld: Bex Whitfield

Prohibitionistenland is aan het afbrokkelen. Zelfs Florida, waar het net niet lukte om mediwiet te legaliseren, is geen teleurstelling en biedt mogelijk de grootste reden tot hoop op een einde aan het verbod op cannabis. Achter de schermen waren de verkiezingen in Florida ontzettend interessant omdat het heel goed mogelijk was dat republikeinse voorstanders van legale mediwiet hun kop nog even in het zand staken en nu nog niet voor Ammendant 2 stemden.

Florida

Het initiatief voor het legaliseren van medische wiet in Florida was georganiseerd door mensen die sterk betrokken waren bij de democratische partij. Cannabis minnende republikeinen die wel voor Ammendant 2 waren, hebben wellicht toch niet voor gestemd vanwege deze betrokkenheid. Maar ondanks de link met de democraten, hebben toch genoeg republikeinen voor gestemd om een ongelooflijk spannende verkiezingsuitslag te krijgen.

USA Today (krant, red.) wil haar lezers doen geloven dat Florida niet op Medische marihuana zit te wachten, maar dat kan ook gezegd worden voor hun nieuwe gouverneur, die ruimschoots minder dan 57% (het aantal stemmen voor Ammendant 2, 60% was nodig voor een overwinning in DC, red.) van de stemmen scoorde. Stemmers in Florida wezen mediwiet niet af, de meerderheid van de zonnige staat liet zien dat ze voor medische marihuana is. En dat is een vruchtbaar politiek standpunt voor de presidentiële verkiezingen van 2016.

Alaska, Oregon en District van Columbia

Dus vanaf wanneer is cannabis dan precies legaal in de andere staten Alaska, Oregon en District van Columbia? District van Columbia, welke volgens mij de meest aansprekende legalisatieplannen had, kunnen nog wel even moeten wachten in het overwegend republikeinse congres. Omdat District van Columbia geen staat is kan de federale overheid de legalisering daar nog terugdraaien.

Deze stem is gehoord! Beeld: youneversaidgoodbye

Deze stem is gehoord! Beeld: youneversaidgoodbye

Ik ben zelf een grote fan van de legalisatieplannen van DC omdat het toestaat dan mensen hun eigen gekweekte wiet uitwisselen. Net als op mijn eigen wekelijkse Mernahuana Zone, Crop King Seeds 420 Bud Swap, een soort wiet ruilbeurs. Mensen kunnen straks met elkaar in een park afspreken en wiet uitwisselen. Zolang er geen geld bij komt kijken is het allemaal legaal. Maak je eigen cannabis-geldeenheid door je eigenteelt voor producten en diensten te ruilen.

Mensen kunnen straks met elkaar in een park afspreken en wiet uitwisselen. Zolang er geen geld bij komt kijken is het allemaal legaal

Het tegenovergestelde van het kweek-en-ruil systeem van DC is het cannabis retail systeem van Alaska. Binnen anderhalf jaar moet je in Alaska wel legaal wiet kunnen kopen maar je kunt al beginnen met kweken binnen zo’n 90 dagen. Ongeveer hetzelfde als in Oregon, pas in 2016 kun je er in winkels legaal wiet kopen, maar op 1 juli  2015 kun je als inwoner van de staat beginnen met het kweken van je eigen wiet.

Zij begonnen ermee…

Het einde van het cannabisverbod is in zicht. De scheurtjes in de muur van de war on drugs zijn al echte breuken aan het worden. Grote brokken vallen overal en mensen dansen op de zoete geur van de vrijheid. De impact van eergisteren – dinsdag 4 november 2014 – wordt overal ter wereld gevoeld omdat Amerika het verbod gebruikt voor orde en handhaving. Canadese lobbyisten en voorstanders van cannabis lopen vaak tegen argumenten aan als “Amerika zal onze grens sluiten” of “Internationale verplichtingen” of zoals Opstelten het in Nederland zegt “De Internationale verdragen laten het niet toe”. Deze argumenten houden geen stand meer want: “Amerika begon er zelf mee”.

Openingsbeeld: Getting High With the President

(advertenties)