(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Veel kwekers denken dat alle autoflower wietplanten altijd klein blijven en zullen daardoor niet zo snel voor autoflowers wietplanten kiezen. Dat ze dit denken heeft te maken met de begintijd waarin autoflowers inderdaad erg klein waren. Maar ook autoflowers evolueren. Matt Mernagh vertelt.

Een vooroordeel over autoflower wietsoorten is dat ze allemaal klein blijven. Natuurlijk, veel autoflowers zijn van nature klein en sommige worden zelfs dwergplantjes genoemd. In de begindagen van autoflowers werden ze om hun kleine voorkomen ook juist aangeprezen. Lowrider 2 werd aangeboden als een autoflowering dwerg. Bij sommige soorten zoals Ganja Dwarf, White Dwarf of Red Dwarf werd de naam ook gekozen op basis van hun geringe lengte. Veel kwekers knappen af op kleine wietplanten omdat ze liever gigantische wietplanten zien.

Matt aan de verdamper

Matt aan de verdamper

Maar… niet uit alle autoflower wietzaden groeien kleine miniwietplantjes.

Meerdere verschillende autoflower wietsoorten groeiden bij mij plotseling als een dolle tijdens hun tweede en derde week in de groeifase. Het was de zeventiende dag van deze auto Northern Lights, Cheese en Blueberry soorten van Garden of Green. Ze zagen er fantastisch uit! Vier planten in het bijzonder lieten juist de eerste bloei zien.

Met een 70 dagen durende levenscyclus in gedachte, leken deze planten me wat aan de vroege kant, maar hun formaat was zonder meer indrukwekkend. Deze vijf planten (drie NL, een Blueberry en een Cheese) waren meer dan 60 centimeter hoog, terwijl de anderen maar ongeveer 45 centimeter waren. Buiten kleine hoogteverschillen onderling, leek het niet om verschillende fenotypen te gaan.

Het buigen van het blad (een techniek die ik ergens anders heb beschreven) zorgde voor bescheiden zijtakken. Het is belangrijk dat je bij autoflowers geen bladeren afknipt voor meer licht, maar dat je ze omlaag buigt zodat er meer licht op de lagere takken valt. Deze lager gelegen takken halen de grote schutbladeren dan snel in.

Hun formaat zorgde waarschijnlijk voor een automatische bloeireactie en ik twijfelde erover hoe ik ze zou voeden. Moest ik ze nog een keer een groeivoeding geven, of zou ik een fifty, fifty mix maken van groei en bloeivoeding? En de rest van de planten, zou dit het juiste moment zijn om over te schakelen op bloeivoeding?

Uit de kluiten gegroeide AutoXtreme van Dutch Passion

Uit de kluiten gegroeide AutoXtreme van Dutch Passion

Het was een lastige beslissing voor me maar uiteindelijk besloot ik om ze nog een keer een volledige groeivoeding te geven. Alle planten groeiden als een gek de hoogte in! Bijna al de planten werden twee keer zo groot, ook degenen die al waren begonnen met bloeien. Achteraf was die fifty, fifty mix misschien wel beter geweest want uitendelijk werden de grootste planten meer dan 1 meter zestig hoog!

Veel autoflowers die ik heb gekweekt waren wat aan de kleine kant maar deze niet. Persoonlijk vind ik hun kleine voorkomen erg schattig, ze doen me aan bonsai boompjes denken.

Matt Mernagh

(advertenties)