(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zag er allemaal erg mooi uit, toen Gweedo eind juni over zijn heerlijke tuinleven schreef. Helaas heeft moeder natuur zich daarna van een hele andere kant laten zien, met bakken regen en een watersnoodramp waaraan de buitenkweker maar net ontsnapte. Gelukkig viel er nog wel wat te oogsten…

2021 wordt een seizoen om niet te vergeten; de buitenkweek heeft flinke tegenslagen te verwerken gekregen. Gelukkig is het nog niet helemaal ten einde, dus ik hou de hoop erin tot het allerlaatst. Positief blijven denken en hoop houden is nu eenmaal mijn motto, hoewel het vorige maand wel heel moeilijk was om dat vast te blijven houden…

Al meer dan 25 jaar kweek ik buiten cannabis voor mijn eigen consumptie, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Door de hevige regenval hier, maar ook in België en Duitsland, voltrok zich in het zuiden van Nederland een ware watersnoodramp. Het vele regenwater bracht ook in de tuin veel wateroverlast. Ideaal voor slakken en schimmels. Ja, tot nu toe is het zeer moeilijk om dit seizoen een lekker buitenwietje te kweken.

Wateroverlast

Riolen en rivieren konden het vele regenwater niet verwerken. In Duitsland en België, niet ver over de grens, spoelden complete dorpen weg. Evacuaties en inzet van het leger om mensen in veiligheid te brengen. Bij ons traden de Gulp, de Geul en de Maas buiten hun oevers. Veel ondergelopen huizen, kelders, straten en tuinen. In Valkenburg dreven de auto’s door de straten.

Er is grote schade aangericht, die velen nog lang niet te boven zijn. Buiten een hele natte tuin is ons schade in ons huis gelukkig bespaard gebleven. Met al dat water in de tuin was het een uitdaging om de dames enigszins droog te zetten. Zeker voor de autoflowers die al lekker met hun bloei bezig waren. Zelfs de tomaten in de kas kregen zo veel water te verduren dat de meeste door het vocht openbarsten voor ze oogstrijp waren en ook de komkommers zijn gaan rotten. En hoewel ik dacht had dat de meeste slakken misschien wel verdronken zouden zijn, lijkt het wel of juist die allemaal bij mij aangespoeld zijn.

Slakken

De slakkenplaag is nog nooit zo groot geweest. En geloof me, ik heb alles geprobeerd. Biervallen, koperdraad, schrikdraad, houtsnippers, schelpenzand en zelfs slakkenkorrels. Er zijn effectieve en minder effectieve methodes die zeker werken. Maar hier is haast niet tegenop te vechten. Naaktslakken, wijngaardslakken (wietgaardslakken), grote slakken, kleine slakken. Ze zijn overal.

Schimmels

Door alle regen en de hoge luchtvochtigheid ontstonden de volgende tegenslagen voor de autoflowers. De bekende botrytis, ofwel toprot, kwam als eerste. Ik had het gelukkig vroeg in de gaten. Maar wat begint als een klein vlekje, is morgen een rotte top. Dus ook nu weer snel handelen. Alle rot eruit knippen en zo snel mogelijk oogsten. Er zit niets anders op. De Auto Camelberry heb ik hierdoor ook te vroeg moeten oogsten. Ik heb de takken en de grote schutbladeren verwijderd en de bloemtoppen zonder te drogen ingevroren om later Ice-o-lator hasj te maken. Na de toprot uitbraak volgde een explosie van meeldauw. De ene na de andere autoflower moest het begeven.

Zoals ik al zei, positief blijven denken…

Gelukkig waren er enkelen die sterk genoeg waren en die de eindstreep hebben kunnen halen. De Auto Gelato #41 van Seedstockers, de Auto Hindu Kush en Auto SuperSkunk van Sensi Seeds uit mijn vorige stuk zijn inmiddels gedroogd en gecured. Mede door het slechte weer was de opbrengst niet erg hoog, maar door de biologische kweek is het wel overheerlijke cannabis geworden.
Daarna heb ik de AutoWatermelon Punch van Growers Choice en twee autoflowers van Spliff Seeds geoogst. Amnesiac Automatic en Lemon Cream Kush Automatic. Zeer potente planten waar ik mij wel op verheug. Ook de Auto Blancaneu heeft het er redelijk vanaf gebracht.

Positief blijven! Daarom ben ook zeer dankbaar voor de samenwerking met CNNBS, Sirius, Spliff Seeds en Biotabs. Al had ik jullie graag mooiere berichten en foto’s over hun producten willen laten zien. Maar helaas het is niet anders. Eigenlijk prijs ik mij gelukkig dat bij ons de schade beperkt is gebleven. Het had veel erger kunnen zijn.

En nu?

Er staan nog enkele autoflowers en fotoperiode-gevoelige wietsoorten in de tuin. Daarbij heb ik nog twee pleeggezinnen waar het ook nog allemaal redelijk gaat. En ik heb nog iets van een backup plan. Dus, nu hopen op een droge nazomer. Dan hoop ik jullie daarover de volgende keer te kunnen berichten.

Hou het groen, Gweedo

(advertentie)