(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met een uitmuntende opstelling begint Gweedo dit jaar aan het buitenwietseizoen – of zonnegroeiseizoen, zoals hij het zelf noemt. Ter experiment heeft hij alvast wat wietzaden laten ontkiemen maar voor de échte aftrap heeft hij een perfect moment in gedachten. Nu eerst de nodige inspiratie en voorbereiding…

Met de overschakeling naar de zomertijd begint het bij mij alweer langzaam te kriebelen om aan het zonnegroeiseizoen te beginnen. Ik heb hier en daar al wat zaadjes laten ontkiemen, en kleine zaailingen die hun eerste levenslicht zien. Maar voor ik verder schrijf, wil ik graag nog eens benadrukken dat ik cannabis kweek voor mijn eigen consumptie.

Aarden

Ondanks dat wiet kweken bij wet verboden is, is het voor mij een groot voorrecht om met deze plant bezig te zijn. En dan heb ik het niet alleen over het eindproduct. De liefde die je moet opbrengen om voor de plant te zorgen. De bewezen therapeutische werking van het kweken. Letterlijk aarden, met je handen en voeten in de grond. Dit zijn dingen die goed zijn voor lichaam en geest.

Wie of wat kan er nu tegen een paar wietplanten zijn, of tegen iemand die zoals ik plezier beleeft aan het kweken ervan? Zou je denken, maar bijn mijn uitstapjes met de CannaStemBus ben ik er toch weer een hoop tegengekomen. Maar velen zijn antiwiet door onwetendheid en de angst zaaiende verhalen over criminaliteit.

Zelf mediwiet ervaren

Aan de andere kant worden mensen zich gelukkig ook steeds bewuster van hun gezondheid. Corona, maar ook de steeds duurder wordende zorgverzekering, spelen hierin een rol. Ik kom de laatste tijd vaker mensen tegen die hierdoor op de een of andere manier in contact komen met ‘medicinale’ cannabis. Ze hebben dan van een bekende van een bekende gehoord dat je baat kunt hebben bij cannabis. Als zo iemand dan aan mij vraagt of dat waar is, dan zeg ik volmondig: ja! Maar om te weten of dat bij diegene in het bijzonder ook zo is, zou hij of zij dat zelf moeten ervaren.

Ik zou iedereen die een klein buitenplekje heeft en weleens cannabis inzet voor zijn of haar welzijn, willen aanraden (dus niet aanzetten) om eens een wietplant te groeien.

Voorbereiden op buitenwiet

En dat brengt mij bij mijn eigen buitenwiet. Zoals ik al eerder heb vermeld ben ik nog niet (echt) begonnen met de buitenkweek. Zonder hulpmiddelen als verlichting, ventilatie en warmtematten is het gewoonweg te vroeg voor een goede start van het plantje. En een paar mooie dagen in maart maken nog geen zomer.

Maar ja, wat is een goed moment om te zaaien? Een goede manier is om de internationale dag van cannabis te gebruiken om te beginnen met het ontkiemen van de zaadjes. Namelijk op 20 april, oftewel 420. Dit jaar al helemaal gunstig omdat het één week voor volle maan is. Volgens oude wijsheden dé tijd om gewas te zaaien dat boven de grond geoogst dient te worden. Ik geloof hierin en ga dan ook op die tijd beginnen. Voor de verschillende kiemmethodes kun je hier terecht; kies je de methode die jou het beste lijkt. Zelf ga ik altijd voor de koffiefilter methode.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Buiten het nodige snoeiwerk heb ik mijn kweekplekje opgeruimd en alle potten zijn schoongemaakt. Het GFT-afval is gedurende de winter goed gecomposteerd. Na het uitgezeefd te hebben, blijft er mooie compost over. Het ruikt naar het bos, en dat is een goed teken! De compost ga ik later toevoegen.
Als experiment heb ik toch al iets laten ontkiemen om te kijken hoe de groei zich ontwikkelt op verschillende mengverhouding van aarde, compost, kokos en perliet. Mocht het allemaal niets worden, is er geen nood. Dit jaar krijg ik hulp van Biotabs, dé no-nonsense biologische voeding waar iedereen cannabis mee kan groeien. Probeer het ook eens deze zomer. Pak een pot, vul hem met gewone potgrond. Zaai, groei, bloei en geef af en toe wat water. En aanschouw hoe het plantje zich ontwikkelt. Het experimenteren komt later wel.

Veel succes met ontkiemen iedereen! En hou het groen,

Gweedo

(advertentie)