(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je weet toch wel dat onze voorvaderen bij alles wat ze deden, rekening hielden met de stand van de planeten? Met name de stand van de maan, bepaalde onder meer wanneer gewassen gezaaid en geoogst werden. Tegenwoordig zijn er nog steeds kwekers die rekening houden met de maanstand bij het verzorgen van hun buitenwiet. En dat blijkt slimmer dan het overkomt.

Ritme van de natuur

Als je erover nadenkt dan lijkt het op het eerste gezicht wellicht zweverig, om bij de verzorging van je planten rekening te houden met de stand van de maan. Maar als je er dan wat langer over nadenkt is het eigenlijk helemaal niet zo gek. De maan heeft immers een grote invloed op al het leven op aarde. De maan bepaalt samen met de zon het ritme van de natuur.

Denk maar eens aan het constante afwisselen van eb en vloed of de maandelijkse maancyclus. Het zal toch niet voor niets zijn dat onze kalenders ook per MAANd zijn ingedeeld? En hebben vrouwen ook niet een MAANdelijkse cyclus? Is het dan zweverig om te denken dat de maan ook zijn invloed heeft op wietplanten binnen en buiten?

De maan trekt aan al het water op aarde, en zorgt zo voor eb en vloed. Mensen en wietplanten bestaan ook voor het grootste deel uit water. Foto: Mike Pellinni, Shutterstock

Voordat klokken, kalenders en computers ons dagelijks leven bepaalden vertrouwden boeren op de kweekkennis die ze hadden aan de hand van de maan, de zon en de sterren. Zij wisten dat de stand van de maan een aanzienlijke invloed had op de cyclus van hun gewassen.

De zon

Voor je je oordeel velt en kwekers die met de maanstand rekening houden, wegzet als zweverige hippies, moet je je maar eens afvragen of je zelf niet hetzelfde doet met de zon? Het is toch zo dat buitenkwekers hun wietplanten pas naar buiten zetten wanneer de zon krachtig genoeg is? En bloeien onze buitenwiet planten ook niet aan de hand van de daglengte die wordt bepaalt door de zon?

Voor je je oordeel velt en kwekers die met de maanstand rekening houden, wegzet als zweverige hippies, moet je je maar eens afvragen of je zelf niet hetzelfde doet met de zon?

De zon in relatie met de aarde zorgt voor het komen en gaan van seizoenen aan de hand waarvan gewassen moeten worden gezaaid of geoogst. Bij het timen van een kweek en de oogst van planten gaat eeuwenoude kweekkennis ervan uit dat de maan ook een subtiele, maar evengoed belangrijke invloed op het leven en vitaliteit van van planten heeft. Het is gebaseerd op eeuwenoude kennis die van generatie op generatie doorgegeven werd. Kennis die in onze westerse cultuur vervangen is door technologie, maar waar, dankzij de groter wordende vraag naar biologisch geteelde gewassen, toch steeds meer interesse voor is.

Iedere buitenkweker houdt rekening met de zon, dus waarom niet met de maan? Foto: Anton Watman, Shutterstock

Gezondere planten, grotere oogsten

Hobbykwekers die bij de teelt van hun planten rekening houden met maanstanden zullen merken dat hun planten gezonder worden, lekkerder smaken en meer oogst zullen opleveren. Je zou het niet verwachten, maar de maan heeft net zoveel invloed heeft op buiten- als binnen wietplanten. Het heeft namelijk niet zozeer met het licht, als wel met de aantrekkingskracht van de maan te maken. Dezelfde kracht die voor eb en vloed zorgt dus.

Om optimaal gebruik van te maken van de maan, bepaal je de momenten waarop je zaden ontkiemt, stekken neemt, je planten bewatert en voedt en het ideale oogstmoment dus met de cyclus van de maan in je achterhoofd. Maar bij welke maanstand doe je wat? Dat gaan we je vertellen.

Oogsten op de maan..

…stand. De maan trekt aan de aarde en zet daarbij gigantische hoeveelheden water in beweging. Niet alleen het water in de oceaan, maar ook dat in onze lichamen en dat van onze planten. De aarde waarin de planten staan zal door deze cyclus ook sneller opdrogen of juist meer water vasthouden. De effecten van de maanstand en de sterren kunnen verklaard worden door elektromagnetische velden rond planeten. Zaden zullen bij een in grootte afnemende halve maan bijvoorbeeld sneller ontkiemen en wiettoppen zullen potenter zijn rond de volle maan.

Zaden zullen bij een in grootte afnemende halve maan sneller ontkiemen en wiettoppen zullen potenter zijn rond de volle maan

Maanfases

Kweken aan de hand van de maanstand heeft alles te maken met timing. Maar aangezien de maan in regelmatige fases rond de aarde beweegt kun je alles van tevoren plannen, dus dat vergemakkelijkt het maankweken al een stuk. In één maand tijd reist de maan door alle 12 de sterrenbeelden waarbij ze ongeveer 2,5 dagen in ieder teken verblijft. In deze tijd staat de maan in een bepaalde hoek in relatie tot de zon en vormt zo een maanfase. Fase is in dit geval de hoek tussen de maan, de aarde en de zon.

Maanfases kunnen afnemend of wassend zijn. Op het plaatje hieronder zie je de maanstanden, deze zijn belangrijk bij het kweken. Als vuistregel kun je onthouden dat planten meer bladeren en bovengrondse groei ontwikkelen wanneer de maan wassend is. Wanneer de maan afnemend is, is het tijd voor een versnelde ondergrondse groei.

De fasen van de maan. Foto: Castleski, Shutterstock

Kwarten en activiteiten

We kunnen de fases van de maan verder verdelen in vier kwarten: van de nieuwe maan tot het eerste kwartier, van het eerste kwartier tot de volle maan, van de volle maan tot het laatste kwartier en van het laatste kwartier tot de nieuwe maan.

Deze vier kwarten zijn nuttig bij het kweken. Wanneer je deze kwarten kent, kun je ze toepassen om op de juiste momenten wiet te planten, te voeden en te oogsten. De vier kwarten staan namelijk ook voor vier activiteiten. De groeiende maan (45 tot 90 graden), de bolle maan (135 tot 180 graden), de verbreidende maan (225 tot 270 graden) en de zaaiende maan (315 tot 360 graden).

  • Tijdens de groeiende maan is de beste tijd om zaden te laten ontkiemen.
  • Tijdens de bolle maan neemt de plant veel voedingsstoffen op uit de grond en zullen vruchten groter worden en opzwellen!
  • De verbreidende maan is een rijpingsfase.
  • Tijdens de zaaiende maan kun je het beste oogsten of snoeien.

Doe de activiteiten trouwens niet op het exacte tijdstip van een fase maar wacht een paar uur omdat de exacte tijdstippen overgangsfasen zijn.

Omdat de zon een hele maand in een sterrenbeeld staat zijn sommige maanden beter voor sommige kweektaken dan anderen. Als de zon in een vruchtbaar teken staat, is het een goed idee om tuinwerkzaamheden uit te voeren, zeker wanneer je daarbij ook rekening houdt met de stand van de maan. Onthoudt dat de zon een maand in een teken staat terwijl de maan in een maand alle tekens doorloopt en ongeveer 2,5 dagen in een teken blijft staan.

Ontkiemen gaat het beste bij een in grootte afnemende halve maan. Foto: bondgrunge, Shutterstock

Praktisch

Praktisch is het kweken aan de hand van maanstanden niet altijd, je hebt immers ook gewoon te maken met een plant die haar eigen cyclus doorloopt. Soms moet er gewoon eenmaal geoogst worden omdat de plant klaar is maar als je de oogst een paar dagen uit kunt stellen tot een zaaiende maan dan loont dat de moeite. Ook het ontkiemen kun je wellicht plannen aan de hand van de maanstand. Nog makkelijker zijn speciale maankalenders waarop aangegeven staat wanneer je wat voor soort tuintaken zou moeten doen, hier vind je zo’n maankalender.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)