(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een propagator is niets anders dan een klein broeikasje. Ze worden gebruikt om zaden in te laten ontkiemen of om stekken in te laten wortelen. Het broeikas-effect zorgt dat stekken sneller aanslaan, maar dan moet het wel warm genoeg zijn. Zo maak je een verwarmde stekbodem voor geweldige wortelstelsels!

Propagators zijn er in alle soorten en maten, voor een paar euro koop je er al een bij bijvoorbeeld de Action. Verwarmde propagators zijn echter iets minder goedkoop, voor een klein exemplaar betaal je al snel een euro of 50. Met een paar rechterhanden en wat bouwmaterialen kun je echter ook zelf een geweldige verwarmde bodem voor je propagators maken.

Verwarmde bodem

De meeste kant en klare verwarmde propagators zijn aan de binnenkant voorzien van een warmtemat. In dit doe-het-zelf artikel gaan we echter wat anders te werk. We maken namelijk een verwarmde bodem waarop je je propagator(s) kunt zetten. Dit heeft als voordeel dat je iedere goedkope propagator, of zelfs je planten met koude voeten erop kunt zetten.

We verwarmen de bodem met een zogenaamde verwarmingskabel. Dat is gemakkelijk, goedkoop en betrouwbaar. Desgewenst kun je zo’n kabel op een thermostaat aansluiten maar dat is niet per se nodig. Omdat we de kabel namelijk in zand ingraven, kun je de temperatuur ook door een dikkere of dunnere laag zand te gebruiken afstellen.

Verwarmingskabels zijn er in allerlei verschillende lengtes, dus je kunt je verwarmde bodem zo groot maken als je zelf wil. Een handige maat en basis voor je verwarmde bodem zijn van die lage kratten die ze in de supermarkt voor het groente en fruit gebruiken. Maar je kunt ook een lage houten krat gebruiken of zelf maken. Als je het jezelf helemaal makkelijk wil maken, dan gebruik je gewoon een stevige lage doos.

Zorg ervoor dat je krat in ieder geval een centimeter of 10 hoog is. Bedek de bodem van je krat met een laag isolatiepiepschuim van een centimeter of 3 en dek dat weer af met een stuk stevig plastic. Nu is het tijd voor de eerste laag zand. Gebruik schoon speelzand uit de bouwmarkt en stort op het plastic een laag zand van een centimeter of 2 tot 3.

Plaats nu de verwarmingskabel door hem als een slang over de oppervlakte te verspreiden. Leg steeds een handje zand op de kabel om hem op zijn plaats te houden. Als de kabel helemaal op zijn plek ligt kun je de bak bedekken met nog een laag zand van een centimeter of 2 tot 3.

De verwarmingskabel werkt het beste wanneer het zand vochtig is. Vergeet het zand dus niet vochtig te houden en steek de stekker van je verwarmingskabel in het stopcontact en klaar is je verwarmde bodem. Plaats je propagator(s) simpelweg op het zand en laat het stekken wortelen beginnen!

(advertentie)