(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je deze zomer een beetje hebt opgelet op CNNBS, dan heb je Gweedo’s prachtige buitenwietplanten waarschijnlijk wel voorbij zien komen. Zulke mooie resultaten komen echter niet vanzelf, en daarom maakte de buitenkweker deze keer eens een verslag van alle neventaken in en om zijn tuin. En dat begon dus al in het voorjaar, op het cannabisfestijn dat Spannabis heet.

Zoals je hebt kunnen lezen begon mijn buitenkweek van 2023 in maart op Spannabis; dé plek voor de cannabisliefhebber die op zoek is naar nieuwe genetica. Mijn vlucht op de heenweg was vertraagd, en hierdoor kwam ik pas rond middernacht in Barcelona aan. Ik had mij erop verheugd om die avond een social club te bezoeken maar het was reeds sluitingstijd.

Grounded & Karma

Intussen kreeg ik wel het bericht dat Karma (zo zal ik hem voor het gemak even noemen) over de vertraagde vlucht gehoord had. Hij uitnodigde me uit om in zijn appartement te landen, met een hapje en iets lekkers te roken.

Ook aanwezig was Grounded Genetics, een zeer gedreven Engelsman met een grote kennis van smaken en terpenen. Hij heeft een indrukwekkende zadenlijn opgezet en de samenwerking met Karma Genetics is dan ook geen toeval. Van Karma kreeg ik zaden van Caviar Sour Lime, een kruising tussen Lemonade x #41 en Karma’s Sour D Bx2. De zaden heb ik in mei laten ontkiemen in een klein potje, daarna heb ik ze verpot naar een 7,5-literpot. Hier heb ik ze bewust wat langer in laten staan om ze klein te houden.

Caviar Sour Lime

Lemon x lime

Op de beurs in Spanje liep ik ook breeder OG Naj tegen het lijf. Hij had op Instagram gezien dat ik leuke dingen met zijn Sour Rainbow had gedaan, want deze kruiste ik immers met Tha Melon. Onder de nakomelingen zaten zeer verrassende fenotypes die bij velen in de smaak vielen. Daarom kreeg ik een paar pakjes zaden voor nieuwe projecten, waaronder enkele Sour Lemon Z (Lemon Tree Z x Sour Rainbow) zaden. Lemon en Lime, wat mij betreft een goede combinatie.

Pheno hunten op de High Tea Potcast

Bij de kruisingen die ik vorig jaar maakte, zitten ook bijzondere exemplaren. De mannelijke hoofdrol was weggelegd voor Sweets van Karma Genetics. Met het stuifmeel van Sweets bestoof ik toen Strawberry Chemdawg OG (Super Sativa Seed Club) en EggNog.

Over deze laatste krijg ik veel vragen. Het was een kerstmis-freebie van Karma die is ontstaan uit Holy Skit en Melon. Holy Skit is dan weer een kruising van Trinity S1 en Sour Skittles. In dit geval staat het gedocumenteerd als Skittles en niet als Zkittles (SFZ). Het brengt in ieder geval een mooie variant waar de Sweets zich mengt met zoete en aardse smaken.

De High Tea Potcast, waar ik onlangs te gast was, was een uitstekend moment om een kleine pheno hunt te doen met deze kruising van de favoriete soorten van de presentatoren van de uitzending. Zoals je misschien al gelezen hebt staat er ook een Strawberry Chemdawg OG x Sweets bij presentator en CNNBS columnist Derrick in de tuin. Ben zeer benieuwd naar deze feno en hoop hem snel te mogen proeven.

EggNog x Sweets

EggNog x Sweets

Stekken om het geslacht te checken

Kweken met reguliere zaden brengt ook mannelijke planten. Zodra ik zie dat planten mannelijke bloemen gaan maken, zet ik ze apart en bestudeer ze goed. Ik kijk naar de groeikracht en bouw van de plant. Met duim en wijsvinger wrijf ik over de stam, want zo kom je al iets te weten over de geur van de plant.

Ik wacht trouwens ook niet tot het einde van het seizoen om te weten te komen wat het geslacht is. Wanneer de planten een redelijke afmeting hebben, knip ik de nieuwe scheuten eruit en maak er stekken van. Als ze geworteld zijn, verduister ik 1 of 2 stekken, zodat de bloeifase begint en ik het geslacht kan zien.

Zo kwam ik er dan ook achter dat de Sour lemon Z een mannelijke versie was. Omdat het nog vroeg in het seizoen was, heb ik de plant weggedaan en de andere stekken laten groeien. Wel in kleine potten en ik knip ze ook regelmatig bij om ze klein te houden. Van mijn mooiste vrouwelijke planten maak ik ook een paar stekken die ik ook klein houd.

De start van buitenwietseizoen 2024

Aan het einde van het seizoen zet ik mijn mooiste mannetjes en vrouwtjes onder het zolderraam. Geïsoleerd van de tuin kan daar het bestuiven beginnen. Wanneer de meeste planten in de tuin geoogst zijn gaan de bestoven planten naar de tuinkas om verder af te bloeien en hun zaden te ontwikkelen. Uiteindelijk heb ik drie fenotypes EggNog x Sweets, een Fazz (Sour Rainbow x Tha Melon), een Apple Fudge (Grounded Genetics) en een Caviar Sour Lime bestoven met Sour lemon Z. De nieuwe start van een project voor volgend seizoen.

Hou het groen!

Gweedo

(advertentie)