(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet is enorm effectief tegen het – zeker door soldaten – gevreesde PTSS, ofwel het posttraumatische stresssyndroom. Maar wellicht dat de Canadese beroepsmilitair Chelsea Cogswell voortaan met een wijde boog om alles wat naar wiet ruikt heen stapt. Vanwege het uitdelen van cannabis cupcakes aan mede-soldaten vliegt ze wellicht voor vijf jaar de gevangenis in!

Cannabis tijdens schietoefening

Ja maar wacht eens even, cannabis is toch volledig legaal in Canada sinds enkele jaren? Ja dat klopt, maar Chelsea trakteerde op edibles in het leger drie maanden (!) voordat de landelijke legalisering van recreatieve wiet in heel Canada effectief werd. Bad timing dus, dat sowieso.

Misschien was het bij nader inzien ook niet heel handig van onze Chelsea om cannabis cupcakes aan je collega-soldaten te voeren tijdens een ‘live firearms exercise’, ofwel een militaire oefening waarbij met scherpe munitie wordt geschoten!

‘Noxious thing’

Het geintje kan haar zoals gezegd 5 jaar celstraf opleveren, want vorige week is Chelsea door een militaire rechtbank ‘schuldig’ bevonden aan het toedienen van een ‘noxious thing’ (een ‘schadelijk iets’ dus) aan acht soldaten. Ook is ze schuldig aan ‘het zich gedragen op een schandelijke manier’, aldus de militaire rechter van dienst Sandra Sukstorf.

De acht soldaten die in de zomer van 2018 van de lekkernij aten, beschreven hun toestand als ‘dronken voelen’ en ‘verward terwijl ze met wapens bezig waren’. En volgens de rechter staat het 100% vast dat dit veroorzaakt werd door de cupcakes van bombardier Chelsea.

Gevaar op gevaar

Het edibles-drama pur sang speelde zich af op het Combat Training Centre op de militaire basis CFB Gagetown in de provincie New Brunswick. De aanklager in de rechtszaak vindt dat Chelsea ‘meer gevaar toevoegde aan een al reeds gevaarlijke situatie’ toen ze de chocolade cupcakes uitdeelde tijdens haar kantinedienst gedurende de veldoefening.

Schieten met echte kogels terwijl je high bent van edibles… het is de vraag of dat heel erg slim is?

Nadat ze de zelfgemaakte gebakjes hadden verorberd en de THC eenmaal zijn werk ging doen, omschreven de acht militairen hun toestand met woorden als ‘spaced out’, ‘incoherent’, ‘paranoid’ en ‘sluggish’ (sloom). Voor ons allemaal bekende en gesneden koek, maar voor militairen in actie nogal, eh… onhandig op zijn minst.

Vijf van de acht soldaten zijn later inderdaad positief getest op cannabis, net als een wikkel die rondom een cupcake zat.

Unieke zaak

Oké, daar kan weinig aan veranderd worden. Maar wat vindt onze Chelsea er eigenlijk zelf van achteraf? In een video die tijdens het proces werd afgespeeld in de militaire rechtbank, zegt ze dat ze door andere soldaten met een ‘vrouwenhatend woord’ wordt aangesproken, en ook dat wietconsumptie onder militairen een normale zaak is. Chelsea is nog steeds in het leger werkzaam.

Wat er ook gebeurde en gebeurt, de zaak van Chelsea is sowieso uniek in de Canadese geschiedenis, want in het voorjaar verklaarde een militaire bestuurder al dat dit de eerste keer is dat een Canadese soldaat voor de rechter staan vanwege het ‘toedienen van cannabis aan collega’s zonder hun toestemming’.

Haatmails op sociale media

Chelsea is overigens al afgestraft door ‘het volk’, want ze werd bedolven onder de online haatberichten toen de aanklacht in het voorjaar bekend werd, zo verklaarde haar moeder tijdens de rechtszaak.Ook is haar auto een keer beschadigd. In november krijgt Chelsea haar vonnis te horen van rechter Sukstorf.

Gezien de slotopmerking van de rechter richting Chelsea vorige week, hebben wij toch goede hoop dat het geen 5 jaar brommen wordt voor onze cupcake soldate:

“I’ve been on this bench long enough to see that there are a lot of good people that sometimes exercise very poor judgment”

[beeld: Ashley Irwin Photos/Shutterstock]
(advertenties)