(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De zomer loopt op zijn einde, als ie er al überhaupt ooit is geweest dit jaar. Hoe dan ook, nu augustus op zijn laatste benen hobbelt maken we met deel 7 ook direct een einde aan onze zomerrubriek van 2021. En daarin gaan we terug in de tijd, zodat we nooit vergeten waar we vandaan komen eigenlijk hier in Nederwietland!

Hersenloos beleid

Met het aanstaande kabinet Rutte IV hoeven wij als cannabis liefhebbers wederom weinig goeds te verwachten de komende vier jaar. Tevens de periode dat we gaan experimenteren met legale wiet in 10 coffeeshop gemeenten, waarna de zaak eens grondig geëvalueerd zal worden en al dan niet zal worden overgegaan tot een landelijke invoering van deze regulering.

Pfff… tegen die tijd – we praten over 2026 of wellicht zelfs 2027 aangezien de wietproef ook nog eens met 1,5 jaar verlengd mag worden – is legalisering van wiet een no-brainer geworden, zoveel durven wij wel te stellen.

Immers; nu al is wiet in 35 van de 50 Amerikaanse staten legaal evenals in hun buurlanden Canada en Mexico. Uruguay gaf als eerste op aarde al in 2013 groen licht. Over vijf jaar zullen er op het Amerikaanse continent nog maar weinig landen over zijn die cannabis niét uit het strafrecht hebben gehaald is de verwachting. En de kaart van Europa zal tegen die tijd ook een stuk groener gekleurd zijn, zoveel is zeker.

Ver weg gezakt

Maar dan heb je nog altijd Nederland. Ooit voorloper, toen we in 1976 strafrechtelijk onderscheid gingen maken tussen soft- en harddrugs, en cannabis openlijk en gedoogd verkocht mocht worden in onze roemruchte en snel wereldberoemd geworden coffeeshops. Aber das war einmal… 

Anno 2021, ofwel 45 jaar na de invoering van het ooit zo typisch Nederlandse gedoogbeleid, loopt ons landje zielig achteraan het cannabisklasje, samen met verlichte naties als laten we zeggen Wit-Rusland en China. Nou ja, genoeg geklaagd. De zomer was tenslotte ook al behoorlijk k*t.

Vroeger was alles…

Om het oneindige leed wat te verzachten sluiten we de zomerrubriek NL wiet-foto van de Week af met zo’n fraaie klassieker uit betere en dus eerdere Nederlandse cannabistijden. Een kiekje uit Amsterdam (Lijnbaansgracht) toen alles nog een stuk aardiger was, inclusief de mensen en de politie.

Met dank aan Keitje’s weblog, waar we dit schitterende oer-Hollandse beeld aantroffen

 

(advertenties)