(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet dat Air Pots nou zó verschrikkelijk duur zijn maar een beetje doe-het-zelver maakt ze gemakkelijk zelf. Het enige wat je nodig hebt is een plastic plantenpot, een boor en een dikke schroef. Luie kwekers of die met twee linkerhanden kunnen altijd nog een paar Air Pots kopen uiteraard. 

Air-Pots, maar ook Smartpots trouwens, zorgen voor een betere ontwikkeling van het wortelstelsel van je wietplant. Dit komt omdat de wortels in zulke potten zich niet langs de buitenrand van de pot ophopen, maar daar gesnoeid worden door uitdroging. In plaats dat de wortel aan de rand nodeloos blijft rondgroeien, stimuleert het uitdrogen de aanmaak van meer vertakkingen in de kluit. Je plant er een veel sterker en beter vertakt wortelstelsel door. Kijk maar eens naar de onderstaande foto, de wortelkluit rechts komt uit een Air Pot, de twee kluiten links zijn in een gewone pot gegroeid.

wortelkluit

Drie wortelkluiten, je ziet duidelijk dat de kluit uit de Air-Pot veel beter ontwikkelt is.

Zelf een Air-Pot maken

Een Air-Pot maken is niet moeilijk, want in principe hoef je er alleen maar gaten in een bestaande pot te maken. De gaten zorgen ervoor dat de wortels gesnoeid worden. Het gaat erom dat de wortelpuntjes die bij de gaten aankomen, daar uitdrogen zodat er binnenin de kluit meer drinkwortels gaan groeien.

Je kunt in principe van iedere plastic pot een Air-Pot maken. Het maakt dus niet uit of het om een grote, een kleine, een vierkante of een ronde pot gaat. Met een lekkere dikke schroef en een accu-schroefboormachine maak je de gaten het gemakkelijkste. Boor de schroef gewoon van binnenuit naar buiten door de wand van de pot heen. Hoe meer gaten je maakt, hoe beter dit voor de wortelontwikkeling zal zijn. In de video hieronder kun je zien hoe je te werk moet gaan.

Toch liever gewoon een originele Air-Pot? Ze kosten tussen de €3,25 (1-literpot) en de €17,50 (38-literpot) en je bestelt ze gemakkelijk en snel op Plantarium.nu.

[Openingsfoto: Victoria43, Shutterstock]
(advertenties)