(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geniet er nog maar een keer van want dit is Willies laatste kweekverslag voordat hij er een tijdje op uit trekt. Vorige week ontdekte Willie al een rotte plek in een van de grootste toppen, dus deze week was het de hoogste tijd om de Morning Glory planten te oogsten. 

Deze week is de 16e en laatste week van deze kweekronde. Vorige week kwam ik er tijdens het fotograferen van de planten achter dat een van de toppen (de grootste 🙁 ) toprot had! Dat was natuurlijk zwaar balen, bovendien wist ik toen nog niet hoe groot de schade aan de wietplanten was. De volgende dag ben ik aan de slag gegaan met het verwijderen van de toprot, en de oogst van de rest van de toppen.

Na nog wat foto’s te hebben genomen leek het op het eerste gezicht mee te vallen. Er was alleen een bruine plek boven in de top. De top in kwestie was ruim 25 centimeter lang! Als alleen de bovenste 10 centimeter aangetast was, dan zou het gelukkig nog wel meevallen.

De oogst van Morning Glory

Ik heb dit keer overdag geknipt en dat maakt me altijd wat nerveus. Gelukkig heb ik tegenwoordig een deurbel camera, dus hoef ik me niet meer zo druk te maken als de deurbel gaat. Ik kan nu zien wie er aan de deur staat. ‘Sorry postbode, nu even niet.’

Nou, je voelt hem al aankomen misschien… de hele top zat onder de schimmel. Ik heb de gehele top van 25 centimeter dan ook in de kliko kunnen gooien! Na het ontsmetten van de glasplaat en het bureaublad waarop ik de top heb onderzocht, heb ik een schone schaar gepakt en ben ik met het andere deel aan de slag gegaan. De rest van de Morning Glory zag er gelukkig wel goed uit, en had geen last van toprot.
Maar waarom deze top wel, en de rest niet? Daar wil ik graag straks wat uitgebreider op terugkomen.

Aan de andere kant in de G-Kit XL had ik immers ook nog een dame staan. Deze had een top die op zijn kop groeide, na een semi mislukte buig-actie. Ik had eigenlijk eerder verwacht dat deze top last zou krijgen van toprot omdat deze uit de wind en tegen de deur aan groeide.
Maar het tegendeel was het geval. De top zag er goed uit, afgezien van de nogal vreemde vorm van een soort Jelly Bean. Doordat ze ondersteboven groeide was ze minder goed ontwikkeld dan de (verrotte) hoofdtop van de andere Morning Glory. Daarentegen zagen de overige toppen er wel een stuk beter uit. Ik was zoals je zou verwachten niet echt in een topbui, en heb daarom niet veel foto’s gemaakt tijdens het knippen.

Het klimaat

Het is me eindelijk gelukt om een mooie grafiek te genereren van de gehele kweekronde, op die van de luchtvochtigheid na dan. Door de slechte zomer van dit jaar is de temperatuur in de G-Kit XL redelijk stabiel geweest de afgelopen maanden. De luchtvochtigheid is toch wat lastiger onder controle te houden dan de temperatuur. Desalniettemin zijn de cijfers redelijk binnen de norm gebleven. Afgezien van de droogte in het begin van de kweekronde.

Toprot

Wat is toprot? Om te begrijpen hoe je toprot kunt voorkomen wil je natuurlijk weten wat het is en hoe het zich ontwikkelt op de wietplanten. Het begin van toprot is dat je toppen van binnenuit oranje/bruin of zelfs grijs/zwart kleuren. Dit begint altijd vrij klein en dus altijd binnen in je toppen, en tegen de stam aan. Wil je echt alles weten over toprot vind je dat hier.

Nu weet je iets meer over de ontwikkeling van toprot in je wietplanten. Maar wat zijn de omstandigheden waaronder toprot ontstaat? En waarom juist tegen het einde van de bloei? Nou, schimmels gedijen het best in een vochtige omgeving met weinig wind. En laat deze omstandigheden nou net ideaal zijn in de net ontwikkelende toppen van je wietplant.

Maar wat is hier nou aan te doen? Ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid zo laag mogelijk is tijdens de bloei van de wietplanten. En dat er een lekker briesje door de kweekkast waait (geen windkracht 11). En dat je ook niet te veel water geeft. Dit verhoogt weer de luchtvochtigheid en is niet goed voor de ontwikkeling van de plant. Toprot in actie zien kan hier. Toen is het me gelukt om de ontwikkeling van de gevreesde schimmel op beeld te krijgen. Ik heb het vermoeden dat er te weinig wind was deze kweekronde in de CNNBS G-Kit XL, en ga daar de komende tijd mee aan de slag.

Nieuwe wietzaadjes en vakantie

Inmiddels ben ik er ook uit welke zaadjes ik voor de volgende kweekronde wil gaan gebruiken. Mijn oog is wederom gevallen op de CNNBS Sneeze voor in de CNNBS G-Kit met verhogingsset. In de grotere G-kit XL wil ik aan de slag met de Liberty Haze van Barney’s Farm.

Het is ook de hoogste tijd geworden dat Willie Wietman eens een paar weken rust gaat nemen van het schrijven, en er weer eens lekker op uit gaat! Ik heb in de coronatijd veel thuis doorgebracht, en ik wil er nog even op uit voordat de volgende lockdown er weer aan komt. Over een week of 4, 5 ben ik er weer, afhankelijk van wanneer de nieuwe dames in bloei staan. De ontwikkeling van de nieuwe planten is nog wel te volgen op YouTube, alleen niet meer wekelijks maar om de twee weken.

Deze week heb ik natuurlijk ook weer een video gemaakt. Aangezien het de afsluiter is van deze kweek, bekijken we gehele kweekronde van dag één totdat het doek voor de dames viel. Er is veel te zien dus geniet er van, dat heb ik tijdens het kweken zelf ook gedaan.

Na de vakantie in mijn kweekavontuur? Zijn er updates aan de G-kits uitgevoerd? Groeien de dames nog goed? Het kweekplan voor de nieuwe kweekronde. En Oh ja… en de opbrengst van deze kweekronde natuurlijk!

Willie Wietman

(advertentie)