(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zit Willie Wietman niet mee deze week. Hij ontdekt namelijk toprot op zijn mooiste en dikste Morning Glory top, en heeft geen tijd om daar meteen iets tegen te doen. De twee Sneeze planten zijn deze week geoogst en hadden gelukkig geen toprot maar alleen wat vergeelde bladeren. 

Het is inmiddels de 15e week van deze kweekronde, en er is deze week een kleine verhuizing geweest. De twee CNNBS G-Kits staan weer gezellig samen in een kamer. Dit heb ik natuurlijk niet zomaar gedaan. Het was namelijk tijd om de Sneeze te gaan oogsten. Hoe dat is verlopen kom ik straks op terug. We gaan eerst van start met de Morning Glory in de G-Kit XL. Daar gaat het namelijk niet zo goed.

Toprot!

Op het eerste gezicht ziet mijn grootste top er mooi uit, en lijkt er niets aan de hand. Totdat je even naar de foto staart en dan zie je aan de rechterzijde van de top iets raars. Er zit een verschrompeld blad met een verkleuring eromheen en de top lijkt een deuk te hebben.

Toen ik de foto van opzij nam wist ik genoeg. Het gaat hier om toprot en da’s niet cool! Het grote probleem is dat ik er nu achter kom terwijl ik aan het schrijven ben, en dat ik er niets aan kan doen de komende 24 uur. Het enige wat ik kan doen is de ventilatoren in de G-Kit XL uitzetten (niet de afzuiger) en hopen dat het niet veel erger gaat worden de komende 24 uur. Het was me gister wel opgevallen dat de dame ineens geen water hoefde te hebben en dat de aarde nog licht vochtig was. Dit is nog niet eerder gebeurd was bij deze plant.

Met de Morning Glory aan de andere kant lijkt niets aan de hand en ze drinkt goed. Omdat ik niet te veel wil rommelen in de kweekkast heb ik na het nemen van de foto’s de deur gesloten, en heb ik geen meting gedaan van de toppen.

En het klimaat?

Tja, hoe zit het met het klimaat dan deze week? Heeft dat er misschien toe bijgedragen dat mijn dikste top aan het rotten is? De 315 Watt CMH binnenzon hangt nog steeds op een hoogte van 25 centimeter boven de twee planten. De gemiddelde temperatuur van afgelopen week was 27,85 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van afgelopen week was 52,80 procent. Niet belachelijk hoog dus.

Aan de bewatering heb ik aan het begin van de week wel een wijziging aangebracht. Ik ben toen met spoelen begonnen en heb vanaf dat moment alleen nog water zonder voeding aan de twee Morning Glory planten gegeven, zodat de planten de voeding uit de aarde kunnen opmaken.

Sneeze

Het was deze week tijd om de twee Sneeze planten in de kleine kweekkast te oogsten. Zo mooi als ze er een paar weken geleden nog uitzagen, zo zijn ze er al een tijdje niet meer. Beide dames zitten vol met verkleurde en verdorde bladeren. Het lijkt wel een herfstboeket!

De twee planten heb ik nu een goede anderhalve week gespoeld, en zijn klaar voor de oogst. Het knippen van de twee Sneeze planten ging lekker snel. Ik was per plant een uurtje bezig gemiddeld en dat vind ik wel mooi genoeg om bezig te zijn met knippen. Op deze wijze is het een stuk beter te doen dan 4 of 8 planten in één keer. Ik heb geen sporen van beestjes kunnen vinden en gelukkig ook geen sporen van toprot. De aarde zag er goed uit en was droog. Ik heb deze kweekronde extra op de bewatering van de Sneeze planten gelet.

Luchtkwaliteit sensor

Het knippen van de Sneeze was meteen een mooi moment om de nieuwe sensor te testen. Het knippen doe ik in een gesloten kamer met de ventilatieroosters dicht. Maar voor het zover was moest er eerst schoongemaakt worden. Om 12 uur ben gestart met het luchten van het huis en zijn de waardes in het grafiek aan het dalen. Om 18 uur na het eten, ben ik aan de slag gegaan met het schoonmaken van de kamer. Hier zien we de eerste pieken in de grafiek ontstaan van de CO2 in de lucht. Na het schoonmaken heb ik de ventilatieroosters en de deur van de kamer gesloten. Rond een uur of negen ben gestart met knippen en rond twaalf uur was ik klaar. Ook hier zien we een piek en een daling in de grafiek terug.

(K)weekvideo

Deze week zien we de laatste dagen van de Sneeze in de G-Kit met verhogingsset. In de G-Kit XL gaat het kweken gewoon door en ontwikkelen de Morning Glory planten zich verder.

Volgende week in mijn kweekavontuur: het knippen van de Morning Glory; waar komt die toprot toch steeds vandaan? Plus een blik op de nieuwe zaadjes…

Willie Wietman

(advertentie)