- Buitenwiet test ’24 update #28: laatste update van het jaar!
- Zo kweek je binnen je allerbeste autoflower
- ‘Entourage-effect’ zorgt voor sterkere, langere high dan pure THC!
- Review: wat vinden de Terp Inspectors van de medicinale wiet van Bedrocan?
- 13 duivelse maar oh zo belangrijke dilemma’s voor wietkwekers
- Studie: cannabis allereerste gewas dat mensen teelden!
Tip spreading: spreid groeipunten voor korte internodes
Bij de binnenkweek loont het om wietplanten te kweken die van nature wat kortere internodes hebben. Kort op elkaar gestapelde nodes zorgen namelijk voor lange aaneengesloten toppen. Met tip spreading kun je de aanmaak van nieuwe nodes (en dus korte internodes) handmatig stimuleren.
Tip spreading is een techniek die werd bedacht door een op bekende en gerespecteerde kweker op Instagram en 420magazine.com genaamd Light Addict. Hij gebruikt de techniek bij het ‘fluxen’ van zijn wietplanten, een techniek van buigen en binden van wietplanten waarover Light Addict een boek schreef. Maar je hoeft wietplanten niet te fluxen of te scroggen om van tip spreading te profiteren. Iedere wietplant is gebaat bij een korte structuur met veel vertakkingen.
Nodes en internodes
Nodes zijn de vertakkingen op de stam of een tak en internodes de ruimte tussen die vertakkingen. Hoe groter de internodes, hoe minder efficient de wietplant met het licht omgaat. Iedere internode verlengt namelijk de afstand van een top tot de lichtbron en aan iedere node groeit in de bloeifase een top. Hoe meer nodes dus die in het licht groeien, hoe meer toppen en hoe langer de internodes, des te minder er in de sweet spot van de lichtbron groeien.
Tip spreading
Tip spreading is een gemakkelijk toe te passen kweektechniek waarmee je de aanmaak van nieuwe nodes kunt stimuleren, voordat de stam de kans krijgt om een grote, lange internode aan te maken. Het zorgt dus voor meer nodes en kortere internodes en het zorgt er tegelijkertijd voor dat de betreffende tak minder hoog wordt. Door de groeipunten van sommige takken wel, en ander niet te spreiden, kun je dus ook een egaal bladerdek creëren. Je kunt de techniek in principe op iedere tak toepassen waaraan je de nodes dichter op elkaar wil laten stapelen.
De techniek zelf is verbazingwekkend simpel en werkt echt. Diverse mede forumleden van Light Addict gebruiken tip spreading om hun planten met veel succes meer nodes te laten maken. Om het toe te passen buig je de blaadjes aan een groeipunt met je duim en wijsvinger open. Hierdoor valt er licht op de binnenste groeipunt die normaal nog in de schaduw zou groeien. Omdat de binnenste groeipunt nu in het licht groeit ‘denkt’ de plant dat die al hoger is, en wordt er een nieuwe node aangemaakt. Hieronder een voor en na foto van tip spreading bij een wietplant buiten.
Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je de kleine blaadjes van de groeipunt niet afbreekt wanneer je ze openspreid. Doe het zo vaak mogelijk want net als bij het supercroppen herstellen de blaadjes snel weer. Hoe vaker je ze opent, des te beter de resultaten.