(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)
tensiometer

Bovenaan het lijstje met vaak gemaakte kweekfouten pronkt steevast het geven van te veel water. Het is natuurlijk ook niet altijd makkelijk om goed in te schatten hoeveel water een wietplant nodig heeft. Gelukkig kun je dat wel meten met een tensiometer, en daardoor precies genoeg water geven.

Met water geven gaat het nogal vaak fout en dat komt omdat thuiskwekers dat meestal op gevoel doen. Toegegeven, sommige kwekers kunnen dat heel goed maar als je er nou wél moeite mee hebt, gebruik dan eens een tensiometer. Dan sla je nooit meer een flater met water.

tensiometers

Tensiometers van Blumat. Een tensiometer prik je in de aarde naast je wietplant, het is een soort kunstmatige wortel.

Met een tensiometer behoort water geven op gevoel tot de verleden tijd. Het is een handig hulpmiddel, kost niet veel geld en geeft je een veel beter inzicht van de waterhuishouding in de grond. Hierdoor kun je de watergift beter afstemmen op de behoefte van je plant. Het zal je daarnaast ook een besparing van water en meststoffen opleveren en tegelijkertijd de kwaliteit en de kwantiteit van je opbrengst verhogen. Mensen die ermee begonnen, zijn er dik tevreden over.

de werking van een tensiometerTensiometer?

Een tensiometer heeft een poreuze porseleinen onderkant, en aan de bovenkant een voorziening om de drukhoogte af te lezen. Zo kun je de grondvochtigheid bepalen door de zuigspanning te meten. Planten nemen water op uit de bodem tegen de zuigkracht van de grond in. Deze zuigkracht wordt meestal aangeduid als zuigspanning en uitgedrukt in hPa (hectopascal).

Een tensiometer meet dus de zuigkracht waarmee het in de grond aanwezige water wordt vastgehouden. Hierdoor ontstaat onderdruk in de buis en die wordt aan de bovenzijde van de meter aangegeven. Dit is dan de minimale zuigkracht die de wortels moeten uitoefenen om water uit de grond op te nemen.

Een tensiometer hoeft niet duur te zijn. Wanneer je op Google gaat zoeken vind je allerlei tensiometers en sommigen zijn wat prijzig. Een veel gebruikte tensiometer is die van Blumat, hij kost ongeveer 30 euro en ziet er uit als op de foto hierboven.

Kunstmatige wortel

De tensiometer is als het ware een kunstmatige wortel die zogezegd de zuigspanning aangeeft in hectopascal (hPa). Een hPa van 0 betekent dat de grond volledig verzadigd is en een hPa waarde van 800 betekent dat het water schaars is (te droog). Een hPa waarde van rond de 80 is aan te raden voor cannabisplanten en bij een waarde van rond de 400 moet je echt niet langer wachten met water geven.

(advertenties)