(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer thuiskwekerijen opgerold worden, sluit de burgemeester daarop vaak onmiddellijk de woning waardoor hele gezinnen op straat kunnen komen te staan. Behalve wanneer aangetoond kan worden dat de cannabis voor eigen gebruik is, zoals een man uit Waalre deed. Hij voorkwam daarmee een woningsluiting en mag voorlopig met zijn vrouw en 3-jarig dochtertje in de woning bijven. 

Woningsluitingen na ontdekking van een cannabis kweekruimte zijn helaas aan de orde van de dag. Burgemeesters mogen tot zo’n woningsluiting over gaan en doen dat de laatste jaren ook steeds vaker. Met soms tragische gevolgen voor de gezinnen die dan op straat komen te staan. Het is bovendien een straf die eigenlijk alleen aan wietkwekers is voorbehouden. Zelfs als je in Nederland een moord pleegt of iemand afranselt of verkracht wordt je namelijk nog je huis niet uitgezet.

Cannabis voor eigen medicinaal gebruik

Een man uit Waalre wist echter voorlopig te voorkomen dat de burgemeester zijn woning sloot. Eind mei werden bij hem 23 wietplanten en zo’n 140 gram droge toppen gevonden. Een hoeveelheid die genoeg is voor een burgemeester om tot sluiting van de woning over te gaan. Tenzij aannemelijk gemaakt kan worden dat het voor eigen gebruik is, en dat kon de meneer uit Waalre.

Hoewel hij namelijk geen doktersrecept had, ging de rechter wel mee in zijn verhaal. Hij gaf aan dat hij dagelijks zo’n 5 gram wiet gebruikt om de klachten van een psychische stoornis te verminderen. Ter ondersteuning van zijn verhaal had hij wel een verklaring van zijn huisarts uit 2017. In de doktersverklaring stond te lezen dat de patiënt door eigen ervaring baat lijkt te hebben bij het gebruik van cannabis.

Ter illustratie: ongeveer 140 gram cannabis; een vrij normale hoeveelheid voor iemand die voor eigen gebruik kweekt. Foto: Dokter Groen

Voor de gemeente Waalre was dit echter niet voldoende. Die meende namelijk dat een medisch oordeel van een arts over de heilzame werking van de cannabis nodig was om de noodzaak van het gebruik aan te tonen. De voorzieningenrechter was het daar niet mee eens. Uit eerdere rechtszaken is namelijk gebleken dat zo’n oordeel geen vereiste is om de noodzaak van medicinaal cannabisgebruik aan te tonen.

Zelf rechtszaak aangespannen

De rechtszaak die door de bewoner zelf was aangespannen heeft dus geloond, en wij kunnen iedere gepakte thuiskweker die voor eigen gebruik wiet kweekt aanraden om hetzelfde te doen. Veel kwekers weten namelijk niet dat de burgemeester je woning niet mag sluiten voor een kweek voor eigen gebruik, maar alleen als er sprake is van handel.

En dat laatste kon de gemeente ook niet aantonen. Er waren bijvoorbeeld ook geen gripzakjes te vinden in de woning, die zouden kunnen duiden op verkoop. De zaak wordt echter op een later tijdstip nog wel behandeld in de bezwarencommissie van de gemeente. Naar aanleiding van de uitkomst daarvan neemt de gemeente een nieuwe besluit in de zaak. Voorlopig geldt de uitspraak van de rechter en mag de woning in ieder geval de komende 6 weken NIET op slot.

[Illustratieve openingsfoto: ChocolateShot, Shutterstock]
(advertenties)