(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na twee afgelaste edities was het heerlijk om vorige maand weer naar Spannabis te kunnen in Barcelona. We zaten met een flinke groep in een fraai AirBnB appartement op een steenworp afstand van de Plaça de Catalunya, het hart van de stad. Ik kom al in Barcelona sinds ik een klein kind was, maar de stad verveelt me nooit. 

Met podcast-apparatuur en al naar Spaanse cannabisbeurs

Mijn High Tea Potcast cohost Rens was per auto naar Barcelona gereisd, met achterin alle apparatuur om ter plekke een aantal speciale afleveringen op te nemen. De eettafel bleek ideaal om onze studio op in te richten en de akoestiek was ook nog eens prima.

Grootste nadeel: roken tijdens de opnamen, wat we altijd doen, zat er niet in. We hadden natuurlijk wel een balkonnetje, een van de vaste vereisten voor onze Spannabis accommodatie.

Van tevoren hadden Rens en ik al besloten om de vaste rubrieken van onze podcast, zoals de nieuwsrubriek Nog iets nieuws?, de geschiedenisrubriek De Ouwe Doos en de luisteraarsreacties te schrappen voor de Barcelona specials. Zeker de nieuwsrubriek kost stiekem best veel tijd om goed voor te bereiden en we wisten dat we die tijd niet zouden hebben. De tijd vliegt altijd in de Spannabis-week en bijna niets gaat zoals gepland.

De eerste gast: Jouke van Seedstockers

Ons streven was om de Barcelona specials onder de zestig minuten te houden; onze reguliere afleveringen gaan daar soms ver over heen. De eerste special namen we op de avond voor de eerste beursdag op, met Jouke Piepenbrink als gast. Hij stond al heel lang op onze gasten-verlanglijst. Jouke werkte jarenlang voor Dutch Passion, woonde een aantal jaren in Barcelona en runt nu Seedstockers, een in Spanje gevestigd Nederlands zadenbedrijf.

Het werd een prima aftrap; zowel inhoudelijk als technisch liep alles goed en onze tijdelijke medebewoners hielden zich muisstil. Dit is het resultaat:

Tweede gast: hasjfotograaf Lucas Strazzeri

De gast van de tweede Barcelona special liepen we tegen het lijf in de Dank Grass Club, een grote cannabis social club met twee verdiepingen en uitstekende wiet. Eerst zag ik Kenzi Riboulet-Zemouli, een Frans-Algerijnse cannabisactivist en onderzoeker die ik heb leren kennen via ENCOD, de Europese organisatie voor beter drugsbeleid. Het was een vrolijk weerzien, na twee jaar corona lockdowns.

Kenzi stelde me voor aan Lucas Strazzeri, maker van het geweldige fotoboek Afghanistan: Fortress of Cannabis, waarover ik vorig jaar een column schreef.

Lucas bleek een zeer sympathieke Fransman die prima Engels sprak, wat niet van al zijn landgenoten gezegd kan worden. De volgende ochtend stond hij op de afgesproken tijd van elf uur op de stoep om te gast te zijn in de High Tea Potcast. Lucas was door Oezbekistan gelift om Afghanistan via het Noorden te bereiken en daar de eeuwenoude hasjcultuur vast te leggen. Hij vertelde er prachtig over, met het gevoel voor detail dat eigen is aan fotografen. Deze aflevering gaat later deze week online.

Grenzeloze cannabiswereld

In de derde en laatste Barcelona special zijn een Duitser, Lukas, en een Oostenrijker, Sebastian, te gast, die sinds kort in Galicië hun eigen cannabisbedrijf runnen met de onwaarschijnlijke naam Pilchard’s Caviar. Sebastian was onze resident DJ op Cannabis Bevrijdingsdag als DJ Skunkstar.

Hun ervaringen en verhalen laten mooi zien hoe grenzeloos de cannabiswereld is. Deze aflevering, nummer 59, gaat 13 april online.

De High Tea Potcast is te beluisteren via Soundcloud, Spotify, YouTube en iTunes. Onze website vind je HIER

(advertentie)