(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De kweekkasten van Willie Wietman staan nooit lang leeg, zoals je weet. Dus na de oogst van een maandje geleden is het tijd om de boel weer op te starten. Willie ontkiemt twee wietsoorten op verschillende manieren om te kijken wat het beste werkt, en verbetert ook meteen de luchtcirculatie in zijn grootste kweekkast. 

Na een maand leegstand vond ik het wel weer tijd geworden om de CNNBS G-Kit XL in gebruik te nemen. Daarvoor moesten er natuurlijk wel eerst zaadjes gekiemd worden. Afgelopen woensdag heb ik dat volgens de bijgesloten handleiding stap voor stap gedaan. Wel erg handig dat bakje met wattenschijfjes dat Dutch Headshop erbij heeft geleverd.

Jack Herer & Sneeze

Deze kweekronde ga ik aan de slag met 5 Jack Herer zaadjes (huismerk van Dutch-Headshop.nl) en 3 zaadjes van de Sneeze van CNNBS.shop. De Jack Herer krijgt onderdak in de CNNBS G-Kit XL en de Sneeze gaan weer in de kleine CNNBS G-Kit met verhogingsset.

Maar Willie dat heb je nu toch al vaker gedaan? Dat klopt maar ik vind de Sneeze een top wietplant voor de compacte CNNBS G-Kit. Deze soort is niet te groot en niet te klein, en geeft als bonus een goede opbrengst van hele lekkere wiet. Het is bijna alsof deze dames voor de kast gemaakt zijn.

Ontkiemen: koffiefilters vs. wattenschijfjes

Afgelopen zondag was de tijd daar en waren de zaadjes klaar om geplant te worden. Als eerste ben ik aan de slag gegaan met de Sneeze zaadjes. Deze had ik 24 uur in een beker water gedaan, en de volgende dag in een nat koffiefilter in een diepvrieszakje van de Ikea. Zoals je kunt zien op de foto’s zijn alledrie de zaadjes uitgekomen.

De zaadjes heb ik weer in de kleine bloempotjes gedaan zoals gewoonlijk. Er is alleen één ding dat ik anders heb gedaan, en dat is dat ik de aarde eerst heb bewaterd voor ik de zaadjes erin heb gestopt. Voorheen bewaterde ik de aarde na het planten met zo’n 20 milliliter water, waardoor ik de kiemende plantjes weleens kwijtraakte in de aarde. Hierdoor ging het helaas wel eens mis. Het inwateren van de aarde deed ik met 50 milliliter water heb ik een uur laten staan voordat ik de plantjes erin deed. Het eerste voordeel is meteen zichtbaar, ze staan nu netjes in het midden van de potjes.

Na de Sneeze was de Jack Herer aan de beurt. Ik heb mezelf ervan kunnen weerhouden om in het bakje te kijken de afgelopen dagen maar nu was het moment daar. Ik pakte het bakje erbij en had eigenlijk verwacht dat het karton slap geworden zou zijn, maar dat was niet het geval. Na het openen kon ik het eerste wattenschijfje gemakkelijk verwijderen. Daaronder lagen vier gekiemde zaadjes maar één was nog niet gekiemd.
Bij het verwijderen van de gekiemde zaadjes liep ik tegen een probleem aan. Drie van de vier gekiemde zaadjes zaten vast in het tweede wattenschijfje. Ik heb deze eerst geprobeerd los te krijgen met een pincet maar dat lukte helaas niet. De wortels waren volledig vergroeid met het wattenschijfje. Toen heb ik besloten ze los te knippen. Daarna heb ik ze op dezelfde manier als de Sneeze in de aarde geplant.

Opgroeien in de CNNBS G-Kit XL

Vervolgens zijn alle potjes de CNNBS G-Kit XL in gegaan. De Jack Herer en de Sneeze staan daar samen onder een klein 14 Watt LED kweeklampje lamp van de IKEA. Helaas wordt deze niet meer verkocht maar ik vond het nog iets te vroeg om de 315 Watt CMH kweeklamp aan te zetten. In deze tijden moet ook Willie namelijk een beetje op het stroomverbruik letten.

De kleine LED staat in de eerst week echter wel op een 24-uur-aan lichtschema. De kleine plantjes hebben de 24 uur licht niet echt nodig, maar de kast moet ook warm blijven. De temperatuur in de kamer waar de CNNBS G-Kit XL staat is namelijk rond de 18 graden, en met de lamp aan is het in de kast 21 graden Celsius. Daarbij staat de afzuiger uit en de bovenste deur op een kier van een centimeter voor de ventilatie.

Meer lucht en overleden vochtsensors

Na een kweekronde gaat er wel eens wat stuk of kan er iets beter. Nou, dat was na de laatste kweekronde zeker het geval. Het was me opgevallen dat de twee 120 milllimeter ventilatoren het niet zo goed deden. Er werd minder lucht verplaatst dan bij de andere ventilatoren. Dit kwam doordat ze te dicht op de wand hingen en daardoor onvoldoende lucht konden aanzuigen. Dit is nu opgelost met dit houten frame.
Het andere voordeel is dat ik in dit frame ook een camera kwijt kan. Deze camera zat eerst onder de fitting van het Azerwing armatuur maar leverde daar niet het gewenste resultaat.

En wat is er stuk gegaan? De bodemvochtsensors van de Ikea. Na twee kweekrondes hebben ze alle vier de geest gegeven. Dat is een stuk langer dan andere exemplaren die ik heb getest, maar ik heb er helaas nog geen gevonden die het echt goed doet en ook een redelijke levensduur heeft.

Kweekplan

Zoals je misschien al weet ga ik altijd van start met een plan voor de kweekronde. Deze ronde wil ik het voedingsverbruik bijhouden en het waterverbruik. Niet per kweekkast maar het totaal van de twee kasten per twee weken. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst, want ik heb eigenlijk geen flauw idee wat eruit gaat komen.

Dit was het voor nu. Ik heb deze week ook nog geen video kunnen maken want er zijn nog geen beelden opgenomen. Over twee weken ben ik er echter weer. Dan zullen we zien of de plantjes al boven de grond zijn en weten we meteen ook hoeveel water er door alle jongedames samen gedronken is. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)