(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als we wat liever willen zijn voor onze stieren en koeien, dan kunnen we alvast beginnen met ze hennep te eten geven. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat vee dat hennep als voer krijgt, meer gaat liggen (en dat is goed), minder last heeft van ontstekingen én minder stress ervaart. 

Hennep hè, geen wiet

Voor de goede orde: met hennep bedoelen wij in dit geval ook echt hennep, ofwel de industriële vezelhennep waarin maximaal 0,3% THC mag zitten, en dus niet wiet/cannabis. Wellicht zouden koeien het ook prima doen op wiet, maar dat is dus even niet onderzocht door Michael Kleinhenz van Kansas State University.

Kleinhenz is assistent-professor ‘beef production medicine’ aan het College of Veterinary Medicine van deze universiteit en hij publiceerde zijn hennep-studie onlangs in het vaktijdschrift Scientific Reports onder de fraaie titel ‘Short term feeding of industrial hemp with a high cannabidiolic acid (CBDA) content increases lying behavior and reduces biomarkers of stress and inflammation in Holstein steers‘.

Cannabinoïden verlagen stress en ontstekingen

“Runderen ervaren een scala aan stressfactoren en ontstekingen”, steekt Kleinhenz van wal op de website van zijn eigen uni in de Amerikaanse staat Kansas. Enter hennep als gezond(er) veevoer dus. “Onze nieuwste data tonen aan hoe cannabinoïden via industriële hennep het stresshormoon cortisol verlagen, evenals de biomarker voor ontstekingen: prostaglandine E2.”

Kleinhenz: “Dit toont aan dat hennep die cannabidiolic acid ofwel CBDA bevat (de zure, rauwe en dus niet gedecarboxyleerde vorm van CBD, red.) in staat zou moeten zijn om stress en ontstekingen bij vee te verminderen. Ofwel; hennep kan een natuurlijke manier zijn om stress en ontstekingen te verlagen die gerelateerd zijn aan productiepraktijken zoals transport en spenen.”

Kleinhenz in zijn lab met het testmateriaal waarop koeien het gewoon beter doen: hennep!

Hennepkoeien liggen meer, wat speeksel en herkauwen stimuleert

Bovendien helpt dit onderzoek Kleinhenz en zijn mensen om beter te begrijpen hoe cannabinoïden die in industriële hennep voorkomen, interacteren met de fysiologie en farmacologie van runderen. “Bijvoorbeeld; we weten dat een herhaaldelijke dagelijkse dosis CBDA via hennepvoeding niet leidt tot opeenstapeling van cannabinoïden in het bloed. Aanvullend versterkt het eerdere onderzoeken en laat het zien dat elke cannabinoïde zijn eigen opname- en eliminatieprofiel heeft”, verklaart Kleinhenz.

Een bijkomend voordeel – naast minder ontstekingen en stress – van hennep als eten voor koeien en stieren is dat zij dan meer gaan liggen. En dat kan runderen helpen met het herkauwen en de productie van speeksel!

Wordt hennep een vast onderdeel van de koeienmaaltijden?

Kleinhenz werkte samen met diverse specialisten – denk aan plantenbiologie, toxicologie en geneesmiddelenleer (farmacologie) – in een multidisciplinair team. “Wanneer hennep gebruikt gaat worden als een ingrediënt in het menu van runderen, is het essentieel om kennis te hebben van mogelijke farmacokinetische of biologische effecten op vee dat wordt blootgesteld aan herhaalde doses cannabinoïden uit industriële hennep”, legt de onderzoeksleider uit.

Met de resultaten van zijn onderzoek kan bijvoorbeeld ook de U.S. Food and Drug Administration beter oordelen over hennepvoer voor vee. “Meer werk moeten we verrichten om vast te stellen of cannabinoïden de stressreactie kunnen veranderen bij runderen gedurende stressvolle tijden zoals vervoer en spenen, maar we hopen dat deze research een stap in de goede richting is”, besluit Kleinhenz optimistisch.

[openingsbeeld: Krivosheev Vitaly/Shutterstock]
(advertenties)