(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Oogsttijd in huize Wietman! Na het drogen en wegen van de opbrengst uit zijn kleinste kweekkast, zijn de Sneeze planten in de grote G-Kit XL aan de beurt. De dames zijn hoogzwanger, hebben wat verbleekte uitlopers en gaan al gebukt onder hun eigen gewicht. Willie knipt ze één voor één en legt ze te drogen in zijn droognet… 

Veertien dagen zitten er weer op, en de eerste oogst is inmiddels droog. De dames in de CNNBS G-Kit XL heb ik nog nog wat langer laten staan, en dat was een goed besluit denk ik. Maar voor we het daar over gaan hebben; laten we eerst eens een kijkje nemen naar de opbrengst van de twee Sneeze planten in de kleine kweekkast, de CNNBS G-Kit met verhogingsset.

Na een wat kortere bloeitijd dan verwacht (6 weken in plaats van 8), vind ik het een goed resultaat. Ik heb 110 gram droge wiet van de G-Bars 150 Watt (het oude model). Nou is het gewicht natuurlijk niet alles en gaat het me net zo goed om de smaak en het effect. En die zijn weer super, zoals ik gewend ben van de Sneeze.

Lichte uitlopers

Nu snel terug naar de grotere G-Kit XL kweekkast, want ik heb veel te vertellen over de dames daarin. Na mijn laatste kweekavontuur was het de bedoeling de planten na een dag of vijf te gaan oogsten. Ik was de kleine vliegjes (varenrouwmuggen) helemaal zat! Maar na wat motiverende woorden van een medekweker heb ik besloten het nog even vol te houden, en de dames te laten staan.

In de eerste week na mijn laatste verslag (bloeiweek #7) ging het goed. De dames dronken goed. Ze vergeelden langzaam, werden steeds zwaarder en sommige toppen zijn door hun gewicht zelfs omgevallen. In de week daarna ging het ineens heel snel. Het was maandag en de Sneeze links achterin (die met de dubbele top) kreeg licht gekleurde uitlopers.
Toen ik de eerste keer keek dacht ik dat het toprot was, maar na het bekijken van een paar foto’s was ik ervan overtuigt dat dat het niet was. Wat het dan wel wist ik toen ook nog niet maar ik vertrouwde het ook niet. Ik heb de kamer daarom maar weer klaargemaakt voor een avondje knippen. Het was de bedoeling om op donderdag te starten maar ik had voor de zekerheid alles al klaargezet, mocht ik onverwachts snel moeten oogsten.

In de dagen die volgden heb ik de betreffende top nauwlettend in de gaten gehouden, en alles ging eigenlijk goed. Toen het eenmaal donderdag was, heb ik me weer geestelijk en lichamelijk voorbereid op vier uur lang knippen.

Knippen en…

Als eerste was de Sneeze linksachter in de kast aan de beurt. Ik heb de schaar erbij gepakt en ben meteen met de hoofdtop gestart. Als er iets niet goed gegaan zou zijn, had ik het vermoeden dat het in deze top zou zitten. Hij is namelijk erg dik en de twee toppen waren voor het knippen bijna tot één dikke top vergroeid. Deze groeide verder ook op een wat minder geventileerd deel van de kweekkast. Mocht er dus toprot zijn, dan was dit een goede plek om het te vinden.

Na een grondige inspectie heb ik echter en gelukkig niets kunnen vinden. “Maar Willie, zat niet alles onder de vliegjes?” Dat viel gelukkig viel reuze mee. Ik wil niet ontkennen dat er vliegjes op zaten maar dat waren er maar een paar per plant, en dat had ik absoluut niet verwacht. Na een goed uur knippen en inspecteren was de eerste Sneeze klaar om het droognet in te gaan. Deze heb ik opgehangen in de kleine en inmiddels lege kweekkast waar die net in past. En ik moet zeggen; dat werkt top! De wiet is snel droog en je ruikt er buiten de kast niets van.

…doorknippen!

Nadat de eerste plant klaar was kreeg ik wat last van mijn rug en vingers, dus heb besloten om het in twee delen te gaan doen. De Sneeze rechtsvoor zag er wat minder goed uit. Al haar toppen waren omgevallen en er stond er nog maar één overeind maar die leunde al tegen de werkverlichting aan. Na meer dan een uur knippen had ik geen vingers meer over maar ik mag niet klagen. De eerste twee verdiepingen van het droognet liggen goed vol en de toppen voelen zwaar en compact aan. Het was midden in de nacht toen ik met een voldaan gevoel mijn bed in stapte.

Op vrijdag wilde ik de rest van de dames gaan oogsten, maar de opkomende storm gooide roet in het eten. Ik ben altijd erg op mijn hoede als ik moet gaan knippen, en vind het geen slim idee om dat nu te gaan doen. Als er wat gebeurt en er moet ineens een monteur of wat dan ook komen helpen stinkt je hele huis naar de wiet.

Normaal ruik je niets van de planten, zolang ze nog netjes in de G-Kits staan of te drogen liggen. Tijdens het knippen is er echter wel een aroma van verse wiet te ruiken in mijn huis. De volgende dag was de storm overgetrokken, en was het tijd om met de dames aan de slag te gaan. Na drie uur zat de klus er op. Het hele droognet is goed gevuld, op de laatste etage na. Maar daar ligt dan ook de kleinste Sneeze dame van het stel. Deze had wat minder zijtakken dan haar zusters maar daarentegen had ze wel een dikkere hoofdtop.

Tot nu toe ben ik erg tevreden over het verloop van deze kweekronde, ondanks die kleine vliegjes. Of de nieuwe bulb nou het probleem van de teruglopende opbrengst heeft verholpen zullen we volgende week weten. Dan zal ik de oogst uit de CNNBS G-Kit XL namelijk gaan wegen (mits het droog is natuurlijk).

De klimaatcijfers

De 315 Watt CMH binnenzon heb ik niet verhangen en heeft ook in de laatste weken nog steeds op dezelfde hoogte gehangen (25 centimeter boven de toppen, red.). De gemiddelde temperatuur van de afgelopen veertien dagen was 22,95 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 51,68 procent. De bewatering van de dames bestond uit water zonder toevoegingen, en was gemiddeld 650 milliliter per plant.

Ik ben er helaas nog steeds niet uit welke wietsoort ik hierna weer zal kweken. Doordat de vaatwasser ineens uitviel was ik even van de planten afgeleid, en ik moet ik eerlijk zeggen dat ik het ook een beetje vergeten was. Sorry dus, maar je zult nog even moeten wachten op die onthulling.

Kweekvideo

De laatste dagen voor de Sneeze planten kun je weer live zien in de kweekvideo die ik gemaakt heb. De planten hebben het de laatste dagen wat zwaar. Hun bladeren verkleuren en verschrompelen, en de zwaartekracht trekt de toppen richting de grond.

Over twee weken ben ik er weer. Dan zal ik onder meer onthullen welke Jack Herer kruising ik in de komende maanden zal kweken. En natuurlijk ook het oogstgewicht van de Sneeze planten uit de G-Kit XL, en eventuele veranderingen die ik zal toepassen. Tot over 2 weken!

Willie Wietman

(advertentie)