(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Maak je geen zorgen over de voorraad van Willie Wietman want die wordt binnenkort weer goed bijgevuld. De twee Sneeze planten uit zijn kleinste kweekkast zijn al om, en de grootste slag moet nog komen. Dat zijn natuurlijk de vier grote planten uit de G-Kit XL die nu al letterlijk gebukt gaan onder hun eigen gewicht.

Zes bloeiweken zijn verstreken, en het is weer tijd om een kijkje te nemen in mijn CNNBS G-Kits. In de eerste week na mijn laatste kweekverslag ging het niet meer zo goed met de twee Sneeze dames in de kleine en verhoogde kweekkast. Hun toestand ging snel achteruit en ik ben daarom overgegaan tot de oogst. Maar eerst heb ik de dames natuurlijk nog wel even op de foto gezet.

De Sneeze rechts in de kast lijkt de grootste problemen te hebben. Haar bladeren zijn bruin en verschrompeld. De dame aan de linkerkant is er iets beter aan toe, en had het volgens mij nog wel een weekje uit kunnen houden onder de G-Bars. Helaas heb ik deze G-Kit echter ook nodig voor het drogen van de oogst, dus zal ook voor de linkerdame het doek vallen. De kleine vliegjes (varenrouwmuggen) zijn gelukkig niet meer te vinden en de behandeling met Steinernema feltiae aaltjes heeft dus goed gewerkt. De toppen van de Sneeze lijken iets minder ontwikkeld dan normaal, omdat de bloeitijd nu is ingekort met zeker drie weken.

Wat ging er mis?

Het knippen verliep goed. Ik heb daarbij ook extra goed opgelet of er nog beestjes of schimmel te zien was en heb gelukkig niets gevonden. Maar nu bleef ik nog wel met een vraag over. Waarom gingen de dames ineens zo snel achteruit? Nadat ik klaar was met knippen en de topjes te drogen had gelegd, was het tijd om de aarde eens goed te bekijken. Nadat ik een vuilniszak had klaargelegd wilde ik de pot daarop legen maar bedacht ik me dat dat misschien toch niet zo’n goed idee was. Straks vliegen er immers weer honderden vliegjes rond.

Na het pakken van de vliegenmepper was ik er klaar voor en gooide de plantenpot leeg. Nou, ik had beter een stofmasker kunnen pakken want de dames stonden kurkdroog! Ik was deze kweekronde wat terughoudend met het geven van water, aangezien ik vorige keer toprot had en ik het vermoeden heb dat dat te maken heeft met overbewatering. Het is natuurlijk een schimmel maar je creëert met de overbewatering wel het ideale klimaat waar dat zich goed verder kan ontwikkelen.

Er lijkt misschien niet veel te liggen maar de Sneeze die hier ligt is bijna droog. Nog een paar dagen wachten en er kan gewogen gaan worden.

In de G-Kit XL…

…gaat het stukken beter, al zijn de Sneeze dames ook hier wat aan het verkleuren. Deze dames hebben helaas nog wel wat last van de kleine vliegjes. Ik had een week geleden goede hoop dat de vliegjes ook hier weg zouden zijn, maar niets is minder waar. De kleine irritante beestjes maken een comeback. Ze lijken in de twee linkerpotten nog te zitten; op de rechter potten heb ik ze niet meer gespot. Ik denk dat het niet veel nut meer heeft om er iets tegen te doen. Nog een dag of vijf en ook deze dames zullen geoogst worden. Nou, laten we eens kijken hoe ze er bij staan.

De toppen zijn mooi groot aan het worden en zwaar. Hierdoor zijn ze ook erg onstabiel geworden. Daardoor is het me niet gelukt om de diameters van de toppen op te meten. Het zou toch wel zonde zijn als er nu één van de toppen zou knakken of afbreken. Het is de bedoeling dat de Sneeze die nu te drogen ligt, opgeruimd is voordat deze er ingaat.

De dubbele top van de Sneeze links achter is toch redelijk dicht aan het groeien. Deze dame is van de vier Sneezes die er staan het meest verkleurd.

Een lekkere Jack herer

Ik ben nog druk aan het zoeken naar een nieuwe wietsoort om te kweken. Ik heb inmiddels wel besloten in welke familielijn het gaat worden. Het wordt een Jack Herer maar welke daar ben ik nog niet uit want er zijn beste veel variaties van. Ik heb deze vroeger veel gerookt toen ik nog in de shop kwam en dacht, ‘het wordt weer eens tijd ervoor, maar nu dan wel uit eigen binnentuin’.

Klimaat en water

De 315 Watt CMH binnenzon hangt nog op dezelfde hoogte als twee weken terug. Het grote verschil is nu dat de dames onder de lamp wegzakken door de zwaarder wordende toppen. De gemiddelde temperatuur van de afgelopen 14 dagen was 22,94 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid van die periode was 52,78 procent. De dip in temperatuur was van de overtrekkende storm. De wind stond vol op die zijde van het huis.

Ik ben de dames op het moment aan het spoelen. Dat wil eigenlijk zeggen dat ik ze water geef zonder toevoegingen van voeding. Zo kunnen de planten de laatste resten voeding uit de aarde halen en wordt alle voeding die in de aarde zit door de plant benut.

Kweekvideo

In de kweekvideo zien we deze week hoe de dames steeds verder verkleuren. De toppen worden dikker en zwaarder met als gevolg dat ze langzaam omvallen. Veel kijkplezier!

Over twee weken ben ik er weer. Dan onder meer in mijn kweekavontuur: welke Jack Herer is het geworden? Wat is het gewicht van de eerste oogst? Ligt de rest ook al te drogen? Tot over 2 weken!

Willie Wietman

(advertentie)