(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na 8 weken zit de groeifase voor de Sneeze planten van Willie Wietman erop. Ze zullen nog wel even doorgroeien maar de knop staat in beide kweekkasten inmiddels al op standje bloeien. Om de planten even hoog te houden wordt er deze keer wel het nodige gesnoeid, en natuurlijk is er weer een fijne kweekvideo te bekijken. Dus Willie, kom d’r maar in!

We zijn alweer 14 dagen verder sinds ik de bulb van mijn CMH lamp heb vervangen; tijd om te kijken hoe het met de Sneeze dames gaat. Ze hebben de voorgaande week een beetje in lockdown gezeten. Ik heb toen alleen steeds even gekeken of ze nog genoeg water hadden, en niet tegen de lamp aan groeiden.

Plantenlockdown

Deze ‘plantenlockdown’ was in verband met de kleine vliegjes die in de eerste week in grote getale aanwezig waren. Elke keer dat ik de deur van de G-Kit XL opende, kwamen er tientallen vliegjes uit. De vliegjes in mijn andere kweekkast (G-Kit met verhogingsset) namen gelukkig al in aantal af. Het leek dus een kwestie van geduld tot de vliegjes zouden uitsterven.
Het nadeel van deze lockdown was dan wel dat het niet meer mogelijk was het hekwerk verhogen. Toen de eerste week er op zat, was één van de dames al zo ver door het hekwerk gegroeid, dat het me niet meer lukte om deze door de gaten terug te douwen. Een vergelijkbaar probleem had ik dus ook in de kleinere kweekkast. Daar lukte het juist niet meer om het hekwerk over de Sneeze heen te krijgen.

Groeispurt

In de afgelopen week is één van de Sneeze planten verder tegen het armatuur aan gegroeid. Deze dame maakte afgelopen week een aardige groeispurt door. Ik heb geen idee waarom deze zo snel aan het groeien is. Ze krijgt net zoveel water als haar achterbuurvrouw maar die is een goede 25 centimeter kleiner.

Om ervoor te zorgen dat deze dame niet de hele kweekkast gaat overnemen, heb ik de schaar erbij gepakt en de dames is een knipbeurt gegeven. Na het gelijk knippen van de bovenzijde van de plant is het ook tijd geworden dat de stam van de dames even kaal geknipt wordt. Hier heb ik alle takken die het hekwerk niet meer gaan halen weggeknipt. Dat is ongeveer 20 centimeter vanaf de aarde omhoog.

Na het knippen was er een aardige berg groenafval ontstaan. De twee kleinere en jongere Sneeze dames hebben het hekwerk inmiddels ook bereik. Nu ze daar zijn aangekomen zal het de komende weken wel snel gaan met hun ontwikkeling. Het knippen van de jongedames was nog niet nodig maar wie weet zijn ze volgende week aan de beurt. Ondanks de kleine plaag, lijken de planten er gelukkig geen last van te hebben.

Meten & weten

Er is wat misgegaan met de grafiek deze keer maar gelukkig heb ik de data van afgelopen twee weken wel. We starten met de 315 Watt CMH binnenzon. Deze heb ik 30 centimeter boven het scrogrek hangen. Sinds vandaag heb ik de de tijdschakelaar van 18 uur aan en 6 uur uit (18/6) omgezet naar 12 uur aan en 12 uur uit (12/12), ook wel bekend als het bloei-lichtschema. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen twee weken 24,94 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid in die periode was 45,38 procent. De planten aan de linkerzijde van de kast hebben een gemiddelde hoogte van 55 centimeter, en de dames aan de rechterzijde zijn gemiddeld 33 centimeter. De dames links krijgen 650 milliliter water met Plagron voeding, en de dames aan de rechterzijde krijgen 450 milliliter voedingswater.

Onder de LED

In de G-kit met verhogingsset staan mijn twee oudste Sneezes onder de 150 Watt G-Bars (het oude model). Ook deze dames hebben een knipbeurt gehad; het waren inmiddels twee kleine struiken geworden. De dames staan er erg mooi bij, al zeg ik het zelf. Zijn erg mooi donkergroen en zitten goed in het blad. Ook in deze kweekkast groeiden de twee planten echter ongelijk. De dame aan de rechterkant groeide een stuk sneller dan die aan de linkerkant. Ik heb dan ook de top uit de rechterplant geknipt zodat de dames bijna weer op gelijke hoogte groeien.

Aan het knippen hield ik weer een klein bergje groenafval over. Het voordeel van maar twee planten in deze kast, is dan wel dat je de bodem makkelijk schoon kunt maken. Je past er makkelijk tussendoor met de stofzuigerslang. Daarna nog even een vochtig doekje eroverheen, en alles is weer mooi wit. De dame aan de linkerkant heeft een hoogte van 42 centimeter en de Sneeze rechts is 50 centimeter hoog. De LED kweeklamp heb ik 15 centimeter boven de dames hangen.

Keek op de kweek

Oftewel de video van de afgelopen twee weken. Deze keer groeien de dames de cameralens voorbij. De laatste weken van het 18/6 lichtschema zit er na deze video op; ze staan inmiddels op 12/12.

Over twee weken onder meer in mijn kweekavontuur: zijn de vliegjes nu eindelijk weg? Zijn er al bloemen zichtbaar? Blijven de dames nu een keer op gelijke hoogte? Hou ‘m hier en je komt er vanzelf achter!

Willie Wietman

(advertentie)