(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En hoe zou het inmiddels in huize Wietman gaan? Daar is de kweekronde ondertussen namelijk vijf weken onderweg. De twee grootste Sneeze planten verhuizen van de grote naar de kleine G-Kit. In de grote kweekkast wordt de CMH bulb vervangen omdat de oude zijn beste tijd gehad heeft. Het woord is aan Willie:

14 dagen zitten erop en het is weer tijd om een nieuw kweekavontuur te schrijven. Er is de afgelopen dagen veel gebeurd en ik heb veel te vertellen. Laten we maar snel van start gaan; ik begin met de CNNBS G-Kit XL. Daar staan nu nog maar vier Sneeze planten. De twee oudste Sneeze plantjes zijn namelijk verhuisd naar de kleinere kweekkast, de G-Kit met verhogingsset. Maar daar straks meer over. In de G-Kit XL staan nu de zaailingen uit de tweede en derde kieming.

G-Kit XL

Het verpotten van de plantjes ging deze keer supergoed. Alleen bij het vullen van de grote potten kwam ik tot de ontdekking dat ik aarde te kort kom. Dit probleem is er nog maar wordt komende week opgelost. De kleine vliegjes zijn er helaas ook nog steeds maar het lijken er wel steeds minder te worden. Ik ben van plan het deze week nog even aan te kijken, en daarop actie op te ondernemen als het nodig is.

De twee Sneeze dames aan de rechterkant van de grote kweekkast hebben een gemiddelde hoogte van 29 centimeter. Zoals je kunt zien op de foto’s heb ik het hekwerk nog niet verhoogd tot boven de luchtinlaat. Dit heb ik expres nog niet gedaan. Als ik het hekwerk namelijk verhoog dan moet de lamp ook meteen zo’n 20 centimeter verder omhoog. Dan zou ik de plantenpotten weer op verhogingen neer moeten zetten om een afstand tot het rek van maximaal 30 centimeters boven de planten aan te houden.

Dan de linkerzijde in de G-Kit XL; hier staan de twee jongste Sneeze plantjes. Eén van de dames is al verpot en de andere staat ernaast. Dit heb ik natuurlijk niet gedaan voor de gezelligheid maar om de dames op gelijke hoogte te houden zodat ze evenveel licht krijgen. Deze twee dames hebben een gemiddelde hoogte van 14 centimeter. De planten staan al een aantal dagen in hun pot, en ondanks de verschillende potten zijn de plantjes ongeveer even groot, dus dat gaat voor nu nog goed.

De klimaatcijfers

De eerste klimaatgegevens van deze kweekronde zijn binnen. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen 14 dagen 25,29 graden Celsius. De temperatuur was stabiel op één dag na maar dat kwam omdat ik de ramen wilde lappen. Dan moet het raam even open en komt de kou snel naar binnen.
De gemiddelde luchtvochtigheid was de afgelopen 14 dagen 46,46 procent. Ook hier was een piek te zien rond dezelfde tijd dat ik de ramen deed, en ook dat was te verklaren want ik heb toen de kamer gedweild. De 315 Watt CMH binnenzon hangt op een hoogte van 28 centimeter boven de hoge planten. Het licht is 18 uur aan en 6 uur uit (18/6 lichtschema). De twee grote Sneeze planten krijgen per dag 350 milliliter water met voeding van Plagron. De twee kleintjes krijgen 50 en 30 milliliter water met voeding.

Op onderzoek…

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik op zoek naar de oorzaak waarom mijn opbrengst ineens aan het teruglopen is. Ik heb het vermoeden dat het dus aan de bulb ligt, en dat deze niet meer zo fel brandt als hij in zijn jonge jaren deed. Dit wil ik natuurlijk testen en meten maar voor het meten van de lichtsterkte bezit ik de spullen helaas niet. Een camera heb ik echter wel, en hoop daar het verschil mee vast te kunnen leggen. Het echte verschil kunnen we natuurlijk pas zien aan het einde van deze kweekronde.

Nieuwe CMH bulb

Ik heb geprobeerd dezelfde bulb te bestellen maar deze was op dat moment nergens op voorraad en dus heb ik een andere. Het grootste verschil tussen de oude en nieuwe bulb is het lichtspectrum. De oude was 3100K en de nieuwe 4000K. Dat wil in het kort zeggen dat het licht witter/blauwer is. Toen ik de twee bulbs naast elkaar legde was het enige verschil dat de bovenste (de oude) wat grijzer is maar voor de rest zien ze er hetzelfde uit.

Het verwijderen van de bulb was een eitje. Handschoenen aan, even indrukken, draaien en klaar was Willie Wietman. Het plaatsen van de nieuwe bulb ging net zo soepel.

Toen was het tijd om te testen. Ik zette de lamp aan en toen gebeurde er niets. Een seconde of 10 verstreken en er was licht en het geluid van stroom; iets was aan het vonken. Ik haalde natuurlijk meteen de stroom eraf om alles te checken maar alles zat zoals het hoort. Alleen leek het alsof de bulb wat los zat. Bij de tweede test deed de bulb niets meer. Shit, is die bulb stuk? Even de oude er weer in en kijken wat er dan gebeurt: ook niets. Nee, wat krijgen we nu weer? Ik heb toen het hele armatuur uit de G-Kit XL gehaald en deze even goed bekeken. Dat is namelijk het enige waar ik aan heb gezeten.

Toen ik de fitting van dichtbij bekeek zag ik daar een licht brandspoor. Alsof daar iets had liggen vonken. In de gaten voor de poten van de bulb zitten koperen plaatjes die contact maken met de poten (in de foto met rood aangegeven). Eén van deze plaatjes was op mysterieuze wijze verbogen. Deze heb ik met een schroevendraaier even terug gebogen. De bulb er in even aangedaan en alles werkte weer zoals het hoorde. Even het armatuur terughangen en er kan vergeleken worden.

Voordat ik de bulb wisselde heb ik eerst even het stroomverbruik gemeten. Met alleen de afzuiging aan en de ventilatoren en de camera’s is er een stroomverbruik van 62,8 Watt. Als de oude bulb aanstaat is er een stroomverbruik van 402,7 Watt, en bij de nieuwe is dat 403,5 Watt. Die zijn dus gelijk aan elkaar in stroomverbruik, daar maakt leeftijd dus niet uit.

Het is helaas niet goed te zien op de foto’s hieronder maar het licht is een flink stuk feller. Bij de oude bulb kon je er nog naar kijken maar bij de nieuwe doet het licht pijn aan de ogen. Ik kan me herinneren dat het vroeger ook bij de oude bulb zo was. Of dit het nou was wat de opbrengst verlaging veroorzaakt moeten we de komende oogst afwachten.

Sneeze in kleine kweekkast

Sinds een week heb ik de G-kit met verhogingsset weer in gebruik genomen. Hier groeien de oudste Sneeze dames. De dames zien er wat lichtgroen uit aan de onderzijde en donkergroen aan de bovenzijde. Dat heeft als oorzaak de overgang van lichtbron, met name de overgang van CMH naar LED. In deze kast heb ik een G-bars 150 Watt hangen, het oude model.

Als we de dames van wat dichterbij bekijken zien we dat het bovenste deel veel meer bladeren vormt en kortere internodes. Ook dat is een reactie op het wisselen van de lichtbron. De dames hebben een gemiddelde hoogte van 34 centimeter en dus is het al bijna tijd om ook hier het hekwerk te plaatsen. De dames hebben de hoogte bijna bereikt. De G-Bars hangt op een hoogte van 18 centimeter boven de dames. De bewatering van de dames gebeurt dagelijks en ze krijgen dan 250 milliliter water met voeding.

Kweekvideo

Deze week is er weer veel te zien. De Sneeze planten staan lekker te dansen en groeien steeds iets sneller. Na het verpotten is het even mis gegaan met het afstellen van de camera’s, doordat ik gestoord werd door de deurbel.

Over twee weken onder meer in mijn kweekavontuur: zijn de Sneeze dames gewend aan de nieuwe lichtbron? Zijn ze al over op het 12/12 lichtschema? Groeien de dames al door het hekwerk heen? Tot over twee weken!

Willie Wietman

(advertentie)