(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En hoe zouden de Sneeze zaailingen bij Willie Wietman het maken? Nou, die komen langzaam maar zeker op gang, alleen zit het Willie deze keer niet erg mee. Vliegjes hebben zijn aarde namelijk ook ontdekt, en het ontkiemen verloopt ook niet helemaal vlekkeloos. Maar goed, de boel komt toch rustig op stoom en je weet wat ze zeggen: langzaam wint de wedstrijd…

We zijn inmiddels alweer 14 dagen verder, wat gaat de tijd toch snel! Daarmee zijn we ook aangekomen in de derde week van deze kweekronde met de Sneeze. Zoals je op de foto ziet, zijn de afgelopen weken niet helemaal volgens plan verlopen…

Nog 3 zaadjes…

In mijn vorige kweekavontuur verliep het kiemen van de zaadjes goed, alleen ging het mis zodra ze de aarde ingroeiden. Nou, niet helemaal.. twee van de drie Sneeze plantjes hadden het overleefd. Ik had nu vier Sneeze plantjes. Dat zouden er genoeg zijn voor de G-Kit XL maar ik wil ook graag wat in mijn kleinere CNNBS G-Kit te kweken hebben. Mocht er dan iets goed mis gaan met een schimmel of ongewenste beestjes, dan heb ik toch iets achter de hand.

Ik ben daarom opnieuw aan de slag gegaan met drie Sneeze zaadjes. Deze heb ik 24 uur en een glas met water laten staan, en de volgende dag weer in een koffiefilter gedaan. Twee dagen later zaten er wortels aan. Ik heb toen besloten om nog één dag te wachten. Wie weet was ik de vorige keer te snel geweest met het overzetten naar de aarde.

Vliegende start

De volgende dag was het zover. Ik wilde de kiemende zaadjes uit de G-Kit XL pakken, en ineens leek het alsof er iets kleins langs me uit de kast vloog. Nou, ik dacht dat heb ik vast niet goed gezien maar besloot toch even op onderzoek te gaan. Er waren toch geen vliegjes te vinden, dus besloot ik maar weer verder te gaan met het planten van de kiemende Sneeze zaadjes.

Na het klaarzetten van spullen pak ik de Curver box erbij waarin ik de de aarde bewaar. Nou, je voelt hem al aankomen? Die zat dus vol met kleine zwarte vliegjes. Ik heb de box meteen weer gesloten en buiten de vliegjes eruit gelaten. Ik had in de schuur nog een paar oude zakjes met roofmijt liggen en heb deze maar in de aarde gestopt, in de hoop dat er nog een maar in leven zouden zijn. Tot mijn verbazing had ik daar ook nog een klein zakje aarde staan en kon ik zo toch de kiemplantjes in de aarde stoppen. Zal deze kweekronde nou eindelijk op stoom komen?

Ook dit keer hebben maar twee van de drie zaadjes het overleefd. Het zit me niet echt mee deze kweekronde maar het gaat nu de goede kant op. De jongste zaailingen zijn boven de aarde uitgekomen en hebben inmiddels de eerst kleine blaadjes. De groep van twee die daarvoor al de aarde ingingen kunnen een dezer dagen verhuizen naar een grotere pot. Helaas moeten ze het nog een paar dagen uithouden in hun huidige potjes, in verband met de kleine vliegjes die in de aarde zitten. Ik hoop ze komende week te kunnen verpotten.

Verpotten en verhuizen

Een voordeel van het vinden van de zak met aarde in de schuur, is dat ik net genoeg had om de eerste twee plantjes naar een 11-literpot te verpotten. Deze twee kregen het al erg krap in die kleine potjes, en gaan straks de kleine CNNBS G-Kit in. Ze komen daar onder de 150 Watt G-Bars, die tegenwoordig verkrijgbaar is als 120 of 160 Watt versie. Maar aangezien de andere plantjes nog erg klein zijn, vond ik het zonde van de stroom om de kast nu al te vullen. Dat scheelt toch weer 150 Watt plus nog wat voor de afzuiger. Als de andere vier ook klaar zijn voor hun grote pot, gaan deze twee over naar de kleinere kweekkast. Een van de plantjes heeft wat ondersteuning nodig van een paar satéstokjes, omdat ze een kleine s-bocht in haar stam heeft.

Nieuwe CMH bulb

Zoals ik vorige keer had beloofd een kleine uitleg waarom ik heb besloten een nieuwe CMH bulb te kopen. Toen had ik verteld dat ik alle kweekdata had doorgenomen, en ik tot de conclusie was gekomen dat het aan de binnenzon moest liggen. Deze lijkt steeds iets minder fel te gaan branden. In het eerste jaar gaat het goed en daarna lijkt het wat af te nemen. Dit wilde ik gaan testen maar ik heb daar geen apparatuur voor. Ik moet ook bekennen dat ik bijna nooit in de kast kijk als het licht brandt, omdat het zo fel is dat het de kamer zelfs overdag geheel verlicht. Zeker als hij zo laag boven de grond hangt.

Na 10 minuten opwarmen vond ik het tijd om de deur open te schuiven en tot mijn verbazing was het licht een stuk minder fel dan dat ik mij herinner. Zodoende heb ik besloten om een nieuwe CMH bulb te kopen. Deze heeft hetzelfde Wattage, alleen is hij van een ander merk en heb ik gekozen voor een ander lichtspectrum. Ik heb de bulb er nog niet in geplaatst en een vergelijkingsfoto gemaakt. Ik wacht daar nog even mee tot de twee grootste plantjes naar de andere kast verhuizen.

Tot zover de ontwikkelingen voor deze week; over naar de kweekvideo.

De opstartproblemen zijn dit keer goed te volgen, en de pas opgekomen plantjes ook. Ik ben een paar keer vergeten mijn werklicht uit te doen, en dat in combinatie met de kweeklamp levert wat minder mooi beeld op. De eerste dansmoves van de Sneeze plantjes zijn echter wel te zien.

Over twee weken onder meer in mijn kweekavontuur: de eerste klimaatgegevens. Zijn de twee oudste Sneeze planten al verkast? Zijn de vliegjes er nog, en hoe zien de vergelijkingsfoto’s van de oude en nieuwe bulb eruit? Tot over twee weken!

Willie Wietman

(advertentie)