(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zowel in de grote G-Kit XL als Willies kleinere kweekkast vliegen de kleine vliegjes je om de oren, maar desondanks maken de wietplanten het goed. Ze zijn mooi groen, bloeien en hebben de kasten goed opgevuld. Om dat zo te houden bestrijdt Willie Wietman het ongedierte met hun natuurlijke vijand. Kweekverslag!

Met de feestdagen ertussen is het inmiddels alweer vier weken geleden sinds jullie van me hoorden. Maar Willie Wietman is back en de planten bloeien! De Sneeze dames zijn in beide kweekkasten lekker gegroeid en staan zogezegd in bloei. Het is me alleen niet gelukt om mooie foto’s te maken van de dames in de G-kit XL. Hier is op het moment namelijk een extreme uitbraak van kleine vliegjes.

Rond de kerstdagen leek het alsof de kleine vliegjes zo goed als weg waren maar niets was minder waar. De kleine rakkers hadden stiekem eitjes in de aarde gelegd, en die zijn sinds afgelopen week aan het uitkomen. Toen ik doorhad dat de vliegjes zich hadden voortgeplant ben ik in actie gekomen. Dit had ik uiteraard voor de Kerstdagen al moeten doen maar beter laat dan nooit. In de eerste week van het nieuwe jaar ben ik op zoek gegaan naar iets biologisch tegen de kleine vliegjes.

Varenrouwmuggen

De kleine vliegjes hebben ook een naam; als ik het goed heb zijn het varenrouwmuggen. Ze vormen geen groot gevaar voor een wietplant maar ik heb ze toch liever niet. Ze gaan waarschijnlijk ook knetteren tijdens het roken en daar zit ik natuurlijk niet op te wachten. Om de varenrouwmuggen te bestrijden ben ik met Steinernema feltiae aaltjes aan de slag gegaan. Deze heb ik volgens de gebruiksaanwijzing over de planten verdeeld, dus het is nu een kwestie van afwachten wat het resultaat gaat worden. Ik heb voor de zekerheid ook meteen roofmijten besteld, in de hoop het proces wat te versnellen.

Ondanks de varenrouwmuggen maken de dames het in de G-Kit XL erg goed. Ze zijn mooi groen en zitten vol met kleine minitopjes. De gemiddelde hoogte van de dames is 106 centimeter. Ik vind het echt erg jammer dat het niet is gelukt om wat meer foto’s te maken maar deze houden jullie van me tegoed. Zodra de vliegjes wat zijn afgenomen duik ik de kweekkast in om alles vast even goed vast te leggen.

De cijfers

Oftewel de klimaatgegevens van de afgelopen vier weken. De 315 Watt CMH binnenzon heb ik op een hoogte gehouden van 25 centimeter. De gemiddelde temperatuur was de afgelopen weken 23,65 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid over dezelfde periode was 51,06 procent. De bewegingen van de dames zijn nog steeds een dagelijkse hobby van me. De twee dames aan de linkerzijde krijgen 650 milliliter water met voeding van Plagron. De twee Sneeze planten aan de rechterzijde zijn iets kleiner en krijgen 550 milliliter water met voeding.

En in de kleinere kweekkast?

Ook in de kleinere G-Kit met verhogingsset staan de Sneeze planten er netjes bij na de vakantie. Alleen hebben we ook hier wat last gehad van de vliegjes. Ook hier heb ik inmiddels aaltjes gebruikt om de plaag te bestrijden. Na een inspectie deze morgen vloog er nog maar één vliegje rond in de kast. Dat is een aardige vooruitgang want eergisteren zaten er alleen al op de deur een stuk of tien op me te wachten in deze kweekkast.

De dames in deze kweekkast zijn in de week van kerst gaan bloeien; ze zitten nu in hun vierde bloeiweek. De Sneeze heeft een bloeifase tussen de 9 en 10 weken dus er zijn nog wel wat weken te gaan tot de oogst. De Sneeze wordt tussen 80 tot 120 centimeters hoog. Mijn dames in de kleine kweekkast hebben een hoogte van 77 centimeters dus ze kúnnen nog iets groter worden de komende weken.

Onderhoud en waterwerken

Helaas is het ook hier niet alleen rozengeur en maneschijn. De Sneeze planten krijgen al wat last van ouderdomsklachten. De oudste bladeren zijn al wat aan het verkleuren en zouden weggehaald moeten worden. Door het grote aantal vliegjes in de kast was het me echter nog niet gelukt om ze weg te knippen, maar ik hoop daar de komende week mee te kunnen beginnen.

De vochtsensor die in de bloempot zat heeft drie weken terug de geest gegeven, en gaf steeds aan dat de dames voldoende water zouden hebben. Maar goed, dat was dus niet het geval en de dames stonden kurkdroog. Toen ik ze van het nodige vocht had voorzien ging het drie a vier dagen later volledig mis. Ik had de planten te veel water gegeven, en blijkbaar hadden de vliegjes ook hier eitjes gelegd en die waren uitgekomen.

Inmiddels zijn de twee planten aardig bijgekomen, alleen zag ik dat er een paar bladeren op zijn kop gedraaid waren. Dit is geen goed teken maar kan nog zijn van teveel aan water, of omdat het te warm wordt in de kweekkast. Bij het controleren van de temperatuur hebben de dames het echter niet extreem warm of koud. De nachttemperatuur is rond de 20 graden en overdag is het rond de 29 graden in de kast. De binnenzon hangt 15 centimeter boven de planten, maar ik denk dat ik hem de komende week naar 20 centimeter verhoog. De bewatering van de dames gebeurt dagelijks, en ze krijgen dan 450 milliliter water met voeding van Plagron.

Ik heb deze keer helaas nog geen video maar die zal een van de komende dagen op YouTube verschijnen. Als je je even op mijn kanaal abonneert dan weet je zeker dat je hem niet mist, en ook van al mijn video’s in de toekomst kunt genieten.

Over twee weken ben ik er weer. Dan onder meer in mijn kweekavontuur: hoe staat het met de varenrouwmuggen? Plus de beloofde foto’s van de toppen in de G-Kit XL, en ook pak ik de microscoop er weer bij om de trichomen te bekijken.

Willie Wietman

(advertentie)