(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het wordt alsmaar gekker met die Covid-19. In Canada, waar cannabis volledig legaal is, stelt de Franstalige provincie Quebec nu een vaccinatiebewijs verplicht voor mensen die alcohol en wiet willen kopen. Die waanzinnige maatregel zorgde er voor dat er één dag na de aankondiging van de overheid ineens vier keer zoveel prikafspraken werden gemaakt…

Zonder wiet (en bier) geen plezier

COVID Vaccinations Quadruple in Quebec After Province Requires Them to Buy Booze, Marijuana‘, kopt het bekende tijdschrift Newsweek deze zondag. Ja, zo kan je natuurlijk de burger ook dwingen tot een spuitje halen, want zonder bier en wiet thuiszitten wil bijna niemand meer tegenwoordig. Geen wonder dat het aantal afspraken voor een eerste prik de dag na de nieuwe regel al verviervoudigde!

Toen de Canadese provincie – waar meer dan acht miljoen mensen wonen, met metropool Montreal als belangrijkste stad – vorige donderdag de cannabis-covid-regel bekendmaakte, bedroeg het aantal dagelijkse vaccinatieafspraken nog zo’n 1.500. Vrijdag reeds vertelde de tevreden minister van Volksgezondheid Christian Dubé dat dit aantal omhoog was geknald naar ongeveer 6.000.

Doorpakken of pestgedrag?

Ofwel; pak mensen hun biertje en blowtje af en ze rennen subiet naar de GGD voor een vaccinatie. Hopelijk wordt dit vrij misselijke voorbeeld niet gevolgd door pak ‘m beet Nederland. Minister Dubé weet natuurlijk ook best dat het hier om een soort president Macron-achtig pestgedrag gaat, maar zoals het een goed politicus betaamt lult ze er een fraaie punt aan.

‘Ja, dit is erg moeilijk nu’, verklaart de gezondheidsbobo tegenover Newsweek, ‘maar wij nemen alle maatregelen om ervoor te zorgen dat we de impact op ons personeel en op ons systeem geminimaliseerd wordt’.

Drank- en wietwinkels zijn allemaal in handen van de staat

Een Covid-prikbewijs om wiet of drank te kopen in Quebec wordt vanaf dinsdag 18 januari verplicht. Nu al moeten de Québécois kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn om binnen te komen bij gezondheidsinstellingen, sportcomplexen, bioscopen, cafés en clubs. Alleen kinderen onder de 13 jaar – en sommige medische uitzonderingsgevallen bij volwassenen – ontsnappen aan deze plicht.

Nee, dit is niet de overheid die dit zegt…

Controle op de draconische maatregel voor blowers en mediwietgebruikers is ook nog eens geen hogere wiskunde. In Quebec is de regulering van cannabis (en van alcohol) namelijk volledig in handen van de overheid. Verkopers ervan lopen dus altijd stevig aan het staatslijntje van respectievelijk de Societe des alcools du Quebec en de Societe quebecoise du cannabis.

‘A very simple solution’

Is het dan echt zo dramatisch gesteld met de coronabesmettingen in deze Franstalige provincie? Op het moment dat de wiet/drank-vaccinatieregel inging, bedroeg het zevendaagse gemiddelde rond de 40.000 dagelijkse coronagevallen. Een maand eerder bedroeg dat gemiddelde dagcijfer nog 3.000 besmettingen.

Zo’n tachtig procent van de inwoners is overigens al gevaccineerd, dus blijkbaar zitten er onder de blowers en boozers nog veel twijfelaars en weigeraars die op deze onfrisse manier moeten worden gedwongen overgehaald om alsnog een spuitje te gaan halen.

Over die verkapte vaccinatiedwang doet de verantwoordelijke minister Dubé trouwens niet moeilijk. Op de persconferentie waar de maatregel bekend werd gemaakt, zei ze het zo:

“If the unvaccinated aren’t happy with this situation, there is a very simple solution at your disposal. It is to get vaccinated. It’s free”

Welja mensen, het is maar wat je FREE noemt…

[openingsbeeld: Yevhen 11/Shutterstock, beeld artikel: Atom mia/Shutterstock]
(advertentie)