(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ze zeggen dat er nog nooit iemand dood is gegaan aan wiet. Dat klopt. Voor zover we het hebben over de consumptie van cannabis tenminste. Het is een ander, triester verhaal als we over de illegale wietteelt praten. Neem de 35-jarige in Londen wonende Ermal Quose uit Albanië. Die stierf al op de eerste dag van het nieuwe jaar een vreselijke dood omdat hij zat opgesloten in een wiethok waar brand uitbrak.

Clapton death

Clapton death: Man dies following east London cannabis factory fire‘, kopte de BBC-website deze zondag. Het drama vond plaats in de oud/nieuwjaarsnacht: ’s nachts brak er brand uit in een garage aan de Southwold Road in Clapton. Om vier uur in de nacht riepen de brandweermannen The Met – de politie in de Britse hoofdstad – erbij.

Binnen in de garagebox was namelijk een mens aangetroffen, tussen de nu uitgedoofde vlammen. Ermal werd nog met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, maar hulp mocht niet meer baten. De Albanees stierf zondag 2 januari aan zijn verwondingen, die hij had opgelopen omdat ie zelf niet naar buiten kon/mocht in de tot wietplantage omgebouwde garage in Oost-Londen…

Politie gaat uit van doodslag

Hoewel het zeer waarschijnlijk een illegaal betreft – er is geen Brits adres bekend van Ermal Quose – en het een bekend feit is dat de Albanezen naast de Vietnamezen een stevige vinger in de illegale wietteelt hebben in het VK, wil de politie deze zaak natuurlijk toch graag oplossen. De familie van het slachtoffer is overigens wel al op de hoogte gesteld van de dood van hun Ermal.

Door wiet is nog nooit iemand gestorven, voor wiet helaas wel…

Vooralsnog gaan de agenten uit van een ‘doodslag’-zaak hier. Wat vast meespeelt is dat er hier ook zomaar sprake kan zijn van ‘moderne slavernij’, waarbij mensen (veelal illegaal en met afgepakte paspoorten) gedwongen te werk worden gesteld in wietkwekerijen.

LEES OOKSlavernij op Britse wietplantages steeds groter probleem

Twee verdachten aangehouden

Nog dezelfde dag vatte de politie een 33-jarige man in de kraag op verdenking van het opsluiten van Ermal en de cultivatie van cannabis (waarop maximaal 14 jaar cel staat). Hoewel deze knakker nog geldt als verdachte, is hij ondertussen wel vrijgelaten.

Dat geldt niet voor een tweede verdachte – een man van 26 – die op vrijdag 7 januari werd gearresteerd. Die blijft voorlopig vastzitten op verdenking van wietteelt, ‘false imprisonment’ en doodslag. De politie vraagt ook de hulp van het publiek bij het oplossen van de omstandigheden waarin Ermal stierf.

Detective chief inspector Mark Rogers, die het onderzoek leidt betuigt in de media ook zijn medeleven met de familie van Ermal. Getuigen oproepen en condoleances overbrengen zijn uiteraard mooi. Niemand zou moeten doodgaan door of voor wiet.

Politie ziet het dan toch weer precies verkeerd (om)

Minder fraai  is dan weer de afsluitende opmerking van deze politiechef. Want net als onze premier Rutte eerder al in ons land flikte, legt hij indirect de schuld van dit sterfgeval bij jou en mij:

“I am also calling on those who choose to ignore the many and obvious issues caused by their own use of illegal drugs to reflect on Ermal’s death. It is well known that this trade ruins the lives of almost every body associated with it, and that fact is all too clearly demonstrated here”

Tja, zo kan je van elke kromme drol wel een fraaie tompoes maken. Er is en blijft maar één echte oplossing voor cannabisgerelateerde ellende zoals die van Ermal, en dat is… fucking legaliseren.

[beeld: AnArchy1/Shutterstock]
(advertenties)