(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het woord ‘high’ zou in de Canadese stad Prince George binnenkort wel eens een extra lading kunnen krijgen. Als het even meezit namelijk, wordt het vliegveld daar het allereerste ter wereld waar je behalve parfums en tijdschriften ook nog even snel wat wiet kan scoren voordat je op je vliegtuig stapt. Flying high als nooit tevoren wordt dat dus!

‘Cannabis tijdens reizen’

Terwijl wij ons in Nederland nog dagelijks bezighouden met het oprollen van wietkwekerijen en het pesten van burgers die hun eigen plantjes telen, geven ze in het gelegaliseerde Canada gas de andere kant op. Het mooiste voorbeeld hiervan is toch wel de ‘joint press conference’ (haha) die afgelopen vrijdag gehouden werd op Prince George Airport, dat afgekort als “YXS” op je bagagelabel wordt geprint.

Daarin verwelkomde de Prince George Airport Authority (PGAA) een nieuwe businesspartner: Copilot. En dat bedrijf ‘pioniert met cannabis tijdens reizen’. Het leidde in de media in Noord-Amerika dit weekend tot fraaie koppen als ‘Prince George may become first airport terminal worldwide to open cannabis retail store’. Wie had dit toch ooit kunnen dromen…

Wereldprimeur

Het enige hobbeltje dat nog in de weg staat op de landingsbaan bij YXS, is toestemming van de gemeenteraad van de stad met 74.000 inwoners in de Canadese provincie British Columbia. Zodra die business license er is, wil men op de terminal van Prince George een cannabis retail store openen, liefst nog voor de zomer.

Maar het is dus niet zomaar weer een wietwinkel, het wordt wereldwijd de eerste cannabiswinkel op een vliegveld. Dat we daar toch niet eerder op zijn gekomen; snel even nog een jointje doen voor het vliegen en lekker relaxed de lucht in!

Als het even meezit zijn dit de vluchten waarop cannabis liefhebbers straks helemaal in hun sas zijn…

Een winkel zoals alle andere winkels

De grote baas van het Canadese vliegveld, Gordon Duke, is een tevreden man. ‘Wij zijn heel verheugd om Copilot te verwelkomen wanneer zij een business licentie en toestemming van de provincie krijgen.’ De CEO gaat er van uit dat dat eerste vandaag (maandag 10 januari) al afgevinkt wordt, aangezien de gemeenteraad vandaag bijeenkomt. ‘Copilot has satisfied regulatory requirements from both Transport Canada and the Province of BC in advance of their meeting with Council’, aldus de vliegveld-bobo.

Duke stelt ook dat de producten en diensten van Copiot ‘voldoen aan alle federale en provinciale wetten en dat hun winkel zal opereren zoals alle andere winkels in Prince George’. Over normalisering van cannabis gesproken…

Cannabiszones op het vliegveld

Het intitiatief voor ’s werelds eerste coffeeshop op een vliegveld – waarom heeft Schiphol zich die primeur niet toegeëigend denk je dan direct als Nederlander – komt van Copilot. Al in 2020 – het jaar van oprichting – benaderde het bedrijf het vliegveld met een ‘solide businessplan’.

Vanzelfsprekend zijn de oprichters van Copilot, Reed Horton en Owen Ritz, in hun nopjes met de gang van zaken. ‘We hebben een erg warm welkom gekregen van Gordon en zijn team. Wij zien YXS als de perfecte locatie om onze eerste winkel te lanceren en onze missie te vervullen om reizen minder stressvol en meer plezierig te maken voor onze klanten.’

De wietwinkel komt voor de beveiliging, dus ook niet-vliegers kunnen er cannabis shoppen straks. Roken mag natuurlijk niet meer op vliegvelden, dus de joint partners hopen op ‘separate cannabis area for combustible consumption’, zo’n beetje zoals de rookruimtes van nu dus…

[openingsbeeld: Alexander Alexanderov/Shutterstock]
(advertentie)