(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds de oprichting van het VOC in 2009 organiseren we elke maand een openbare vergadering, waar sympathisanten en geïnteresseerden aan kunnen schuiven. Vanwege corona waren die vergaderingen de afgelopen twee jaar meestal digitaal, via Discord. Bij wijze van experiment is de vergadering deze maand niet overdag, maar vanaf acht uur ’s avonds.

Informatie, brainstormen, acties

Om het makkelijker te maken voor mensen om mee te doen hebben we de vergaderingen altijd in verschillende steden georganiseerd. Op Flevoland na hebben we alle Nederlandse provincies inmiddels gehad. De corona maatregelen dwongen ons twee jaar geleden om de VOC vergadering online te gaan houden, met als voordeel dat meer mensen mee konden doen. Sindsdien hebben we bijvoorbeeld een trouwe deelnemer uit Duitsland, met het fraaie pseudoniem Natural Born Chiller.

Informatie uitwisselen is een belangrijke en voor de hand liggende doelstelling van de VOC vergaderingen, maar er is meer dan dat. We brainstormen over nieuwe acties en manieren om onze boodschap voor het voetlicht te krijgen. Wie problemen heeft met politie, burgemeester of andere gezagsdragers vanwege cannabis kan zijn of haar hart luchten en adviezen en tips krijgen van de andere deelnemers. En voor wie benieuwd is naar wat we als stichting doen, is de maandelijkse vergadering vaak een eerste kennismaking.

Een VOC vergadering in growshop Plantarium in Nijmegen…

Het cannabisverbod oproken

Onze secretaris Mauro Picavet maakt van elke vergadering notulen die via de VOC mailinglijst worden verspreid. Zo kunnen ook de mensen die er niet bij waren op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen, nieuwsfeiten en plannen van het VOC. De feedback die we op de notulen krijgen is heel waardevol; op de VOC mailinglist staan een aantal zeer deskundige en ervaren mensen op het gebied van cannabis.

Toen het VOC pas anderhalf jaar bestond en we nog een vereniging in oprichting waren, schoof er een Vlaamse schrijfster aan bij een vergadering in het Cannabis College in Amsterdam: Emily Gordts. Ze maakte voor NRC/Handelsblad een serie over het verenigingsleven in Nederland, met collega-schrijver Marcel van Roosmalen en twee fotografen. Het resultaat was een bijzonder portret van het VOC anno 2010, met als titel ‘Hennepthee smaakt gewoon naar munt’. Citaat: ‘Ja, ik begin het te snappen. Ik kan nu ook wel een paar redenen noemen waarom het cannabisverbod zo snel mogelijk moet worden opgerookt.’

Vergaderen bij de onlangs overleden Doede de Jong thuis in Appelscha, 2019

Niets blijft altijd hetzelfde

De oprichters van het VOC waren allemaal of ZZP’er of gepensioneerd en konden dus makkelijk tijdens kantooruren bijeen komen. Een aantal VOC’ers van het eerste uur is helaas overleden: Joep Oomen, Henk Poncin en nog heel recent Doede de Jong, die de vergaderingen leidde sinds 2016. Voorlopig neem ik die taak over. En als experiment plannen we de VOC vergadering van maart niet overdag, maar in de avond, vanaf 20.00 uur.

Want zoals de oude Grieken al wisten: panta rhei, alles stroomt, niets blijft altijd hetzelfde. Misschien is een combinatie van fysieke en digitale vergaderingen wel het meest geschikt. Ook dat gaan we vanavond bespreken. Mocht je deze column op tijd lezen en mee willen doen of luisteren; HIER staat hoe dat kan!

(advertentie)