(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In een eerdere column berichtte ik over het cannabis referendum in Italië, waarvoor 630.000 handtekeningen zijn opgehaald. Helaas zette het Grondwettelijke Hof op 16 februari een dikke rode streep door dit referendum. Volgens het Hof gaat het referendum ook over harddrugs en zou het Italië daardoor in conflict brengen met de internationale drugsverdragen.

Na de teleurstelling gaat de strijd verder

Een flinke tegenvaller voor de Italiaanse cannabisbeweging, maar uiteraard geven zij niet op. Een van de drijvende krachten achter het referendum over cannabis en over euthanasie, dat ook werd afgekeurd, is de Italiaanse ex-politicus en activist Marco Cappato. Hij zat van 1999 tot 2009 in het Europees Parlement voor de liberale ALDE fractie.

De drijvende kracht achter het Italiaanse wietreferendum en ook het nieuwe EU burgerinitiatief om cannabis te reguleren: Marco Cappato

In een interview met de website Euractiv toonde Cappato zich teleurgesteld maar ook strijdbaar. Hij is er zeker van dat cannabis en euthanasie gedecriminaliseerd gaan worden in Europa. Cappato: ‘Het probleem is: wanneer? Het kan tien tot vijftien jaar duren. Ondertussen blijven mensen met geweld en opsluiting te maken krijgen vanwege cannabis en blijven ze lijden als het gaat over euthanasie. Met de referenda probeerden we dit proces te versnellen.’

Burgerinitiatief wil repressie voor drugs in EU afschaffen

Nu de referendum route is afgesloten, wordt het vizier op Brussel gericht. Voor zover ik weet sprak Cappato als eerste in het openbaar over het Europees burgerinitiatief over cannabis, waar achter de schermen al even aan wordt gewerkt. Ik hoorde er voor het eerst over bij een Zoom-overleg van ECAN, het European Cannabis Advocacy Network. Als er minimaal een miljoen handtekeningen worden opgehaald voor zo’n burgerinitiatief, dan móet de Europese Commissie een besluit nemen over het voorstel.

‘Je kunt cannabis niet op Europees niveau legaliseren’, stelt Cappato in het interview met Euractiv. ‘Desalniettemin bestaat er een regeling voor samenwerking van beleid in strafzaken die expliciet is gericht op het verbod op drugs. Het idee is om een ​​campagne voor een Europees burgerinitiatief voor te bereiden, waarbij in de hele EU een miljoen handtekeningen worden verzameld, om het EU repressie-mechanisme voor drugs af te schaffen.’

“Thuisteelt vrij voor iedereen” – Italiaanse spreuk op een muur in Pisa…

Europese Commissie kan regulering cannabis stimuleren

De regeling die Cappato bedoeld is het EU kaderbesluit 2004/757, getiteld: ‘Vaststelling van minimumvoorschriften met betrekking tot de bestanddelen van strafbare feiten en met betrekking tot straffen op het gebied van de illegale drugshandel’.

Met het Europees burgerinitiatief wordt de Europese Commissie opgeroepen om cannabis uit te sluiten van dit kaderbesluit. Dan kunnen de lidstaten zelf beslissen hoe ze omgaan met cannabis: decriminaliseren, reguleren, legaliseren…

Dit nieuwe initiatief wordt gepresenteerd op 11 en 12 maart in het Poolse Warschau, tijdens een congres van Eumans, een NGO die Cappato in 2019 heeft opgericht. De twee organisaties die de 630.000 handtekeningen voor het Italiaanse referendum hebben binnen gehaald, Associazione Luca Coscioni en Meglio Legale (‘Beter legaal’), zitten in het organisatiecomité, net als het eerder genoemde ECAN.

VOC leidt de Nederlandse campagne voor EU-actie

Aan de digitale ECAN meetings doen activisten uit een groot aantal Europese landen mee, die het burgerinitiatief kunnen promoten en helpen bij het verzamelen van de benodigde één miljoen handtekeningen. Voor Nederland is de stichting VOC de aanjager.

Er staan twee Europa-brede campagnedagen gepland: op 20 april en op 1 mei. Als het goed is, en als Europa niet vernietigd wordt door Russische kernbommen, ga je hier dus meer van horen…

(advertentie)