(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na zich goed ingelezen te hebben, begon Jasper in december aan zijn eerste binnenkweek van een mooie Auto Northern Light. In de light mix van Plagron maakte de autoflower een mooie groeifase door. Echter begonnen de bladpunten aan het begin van de bloeifase te vergelen, en beginnen de bladeren zelf nu ook te verkleuren. En dat terwijl Jasper het toch heel rustig aan doet met de voeding…. 

Jasper stuurde mij deze week twee kweekvragen. Hij kweekt binnen zijn eerste wietplant, en heeft zich daarvoor goed ingelezen. Hij doet het dan ook rustig aan met de voeding en heeft zijn autoflower volgens de algemene adviezen in een flinke pot van 25 liter gezet. Tot aan de bloeifase ging alles eigenlijk volgens plan, maar toen begonnen eerst de bladpunten te vergelen, en nu verkleuren (‘roesten’) ook de schutbladeren. Wat zou er aan de hand zijn?

 

Naam
Jasper
Onderwerp
Verkleurende bladpunten
Bericht
Hoi Lieve Muna, na veel lezen en verdiepen in het kweken van wiet, heb ik in december besloten om zelf maar eens een plantje te zaaien. Ik heb gekozen voor de Northern Light Auto van Royal Queen Seeds.

Het zaadje is gezaaid in een 25-literpot met Plagron light mix, en staat nu onder een Mars Hydro TS600, 45 cm boven het gewas. In de zaailing fase beneveld en de bodem rond het plantje af en toe met de plantenspuit licht-vochtig gemaakt. Toen het plantje 3 sets bladeren had van minimaal 3 vingers ben ik begonnen met voeden met BAC organic grow, met de halve dosering. Na 2 weken bloeiverschijnselen heb ik BAC organic bloom gebruikt, ook met de halve dosering.

Verder heb ik wat LST toegepast door de stam te buigen en vast te zetten, en de zijtakjes naar beneden te trekken en vast te zetten. Maar nu heb ik sinds 2 weken dat de bladpunten zijn gaan verkleuren. Eerst licht groen en daarna geel en bij sommige blaadjes een enkel bruin stipje. de puntjes voelen niet uitgedroogd aan. Ik heb heel het internet afgespeurd maar kom niets vergelijkbaars tegen, kun jij me helpen?

Bijlagen
Naam
Jasper
Onderwerp
Verkleurde bladeren
Bericht
Hoi Lieve Muna, ik heb je deze week al eerder een berichtje gestuurd over verkleurde bladpuntjes. Toen ik de dag erna uit werk kwam, en even bij het plantje ging kijken trof ik de plant zo aan (zie foto). Het was ook weer tijd om water te geven dus heb deze keer 1 liter water gemixt met 2ml bloeivoeding; dit is de voorgeschreven mengverhouding. Ik hoop dat ik de juiste keuze heb gemaakt door meer voeding te geven. Ik hoor graag je advies!
Bijlagen

 

Hallo Jasper, dankjewel voor je vragen. Mijn excuses voor de wat late reactie; er was een technisch probleem met het contactformulier op CNNBS waardoor ik een tijdje geen mails ontving. Maar ieder nadeel heeft gelukkig ook een voordeel, en in dit geval kan ik nu ook meteen de tweede mail beantwoorden, die je me stuurde.

Ik kan je om te beginnen alvast een beetje geruststellen want het gaat echt niet zo heel slecht met deze autoflower. Aan de andere kant blaakt ze ook weer niet van gezondheid, en zijn de vergeelde bladpuntjes en verkleurde (roestige) bladeren inderdaad tekens dat het beter kan.

Vrij grote plantenpot

Er vallen een paar dingen op als ik je verhaal lees, en de foto’s bekijk. Je hebt om te beginnen een vrij grote plantenpot van 25 liter gebruikt. Deze is naar mijn idee iets té groot en niet helemaal goed in verhouding met de Mars Hydro kweeklamp, die maximaal slechts 100 Watt aan vermogen gebruikt. Het klopt dat een autoflower in een grote pot groter kan worden, maar dan moet dat ook in verhouding zijn met de lamp die je gebruikt. In dit geval was een pot van ongeveer 12 liter denk ik beter geweest.

Verder valt me op dat de schutbladeren wat aan de kleine kant zijn. Dat heeft waarschijnlijk ook met de grote pot en in combinatie met de in verhouding wat zwakke lamp te maken. Door het grote volume aan aarde, geef je al snel wat te veel water. Hierdoor hebben de wortels denk ik wat te weinig zuurstof gekregen, en dit in combinatie met de lamp heeft denk ik geresulteerd in de vrij kleine bladeren.

Mineralen vs biovoeding

Verdorde bladpuntjes zijn meestal een teken van wat te veel voeding, en ik denk in dit geval van wat opgehoopte zouten in de aarde. Plagron light mix bevat namelijk minerale voeding, en daarbij zou je dan ook de pH-waarde moeten checken. De voeding van BAC daarentegen is organisch, en heeft eigenlijk een bodemleven nodig om afgebroken te worden, voordat je plant het goed kan opnemen.

De verkleurde bladeren die je nu begint te zien, zijn volgens mij dan ook een teken van een klein gebrek aan fosfor en kalium. Aan deze voedingsstoffen heeft je plant behoefte nu ze in bloei staat, en daarom begin je deze tekorten nu ook pas te zien. Mijns inziens heeft deze plant tot nu toe voornamelijk geleefd op de mineralen uit de light mix. Dat kon ze ook, gezien de grote pot met aarde.

Nu de plant echter staat te bloeien heeft ze bloeivoeding nodig. Maar aangezien je de organische voeding van BAC gebruikt, zou je daar ook wat nuttige bacteriën en liefst ook nuttige schimmels aan toe moeten voegen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld het product BioEnhancer van Green House kunnen gebruiken, dat bevat zowel de schimmels als de bacteriën.

Je geeft dus niet te veel voeding maar je plant kan het niet goed opnemen. Ik raad je aan om de nuttige bodembacteriën (en schimmels) toe te voegen, en door te gaan met de bloeivoeding van BAC. Let wel op dat je niet te veel water geeft in die grote plantenpot.

-xxx- Muna

(advertentie)