(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een klein mysterie eigenlijk, want de wiet smaakt prima, oogt prima en rookt prima, maar geeft nul komma nul effect. De twee Grapefruit Autoflowers waren ook niet te vroeg geoogst en prachtig paars geworden. Na veel uitzoekwerk achterhaalde Wegtoerist de vermeende oorzaak: zijn wiet zit vol met zaadjes. De vraag is echter: moet hij nu bang zijn voor bevruchting door het stuifmeel uit de bestoven wiet?

Ik kreeg een beetje een vreemd verhaal in mijn inbox deze week, en ben er nog steeds niet helemaal zeker van of de zaadjes er nou wel of niet de oorzaak van zijn dat de wiet geen effect geeft. Maar goed, dat is de vraag van Wegtoerist dan ook niet, want die gaat over de kans op een nieuwe bevruchting door de bestoven toppen.

 

Naam
Wegtoerist
Onderwerp
Kunnen mijn bevruchte knoppen nog stuifmeel bevatten?
Bericht
Lieve Muna, ik zit met het volgende probleem. Het is een lang verhaal en heeft me nogal veel last bezorgd, hopelijk vind ik hier een antwoord op mijn vragen:

Afgelopen zomer deden mijn twee autoflowers (Grapefruit Auto) het erg goed. De setup is al jaren hetzelfde, een 120 Watt COB waarmee ik telkens goede resultaten behaald heb. Echter liep het de laatste keer fout. Hoewel de knoppen er erg goed uitzien én roken, en ook onder de microscoop véél trichomen. Pas geoogst tot ze minstens ‘milky’ waren en er enkele amber begonnen te verkleuren. Het resulteerde in een goede opbrengst die erg goed rook, en heel paars zag, bij allebei de planten.

Groot was de teleurstelling toen bleek dat de potentie nul komma nul was 🙁 Bij het roken loopt het dus mis; het proeft goed en komt zacht binnen, maar het drukt totaal niet op de borst of in de keel, en je voelt er absoluut niets van. Ik heb zelfs de indruk dat het me nuchterder maakt, wanneer ik al iets goeds geblowd heb.

Eerst nog even gedacht dat het aan een gebrek aan curen lag, maar na 1,5 maand drogen en curen is dit nu ook uitgesloten. Vervolgens dacht ik dat het aan mij lag, en ik misschien wat te veel aan het roken was geweest. Dus heb ik het laten roken door vrienden die sporadisch blowen. Zij voelen er ook niets van, maar allemaal reageren ze even positief als ze het voor de eerste keer zien en ruiken.

Nu, ik besloot dan maar om er olie van te maken, alcoholextractie, en wanneer ik de knoppen in de alcohol doe, zie ik na een tijdje honderden, niet duizenden zaadjes komen bovendrijven. Zaadjes die ik zelf tijdens het grinden nooit eerder ben tegengekomen, maar het zijn er véél..
Enig opzoekwerk levert op dat hier ongetwijfeld het probleem met de potentie zal liggen.

MAAR, nu is mijn vraag: hoe gevaarlijk zijn deze knoppen om opnieuw mijn volgende oogst te bevruchten? Is dit mogelijk? Zo ja, wil dit dan zeggen dat ik op een of andere manier mijn huis moet zien te ontsmetten van al het stuifmeel?

Alvast bedankt, ik hoop dat jij me in de juiste richting kan sturen!

Bijlage

Hoi Wegtoerist, jouw verhaal roept eigenlijk allemaal nieuwe vragen bij me op. Ik kan namelijk maar één reden bedenken voor de vele zaadjes, en het feit dat de wiet totaal geen effect heeft. Beide wietplanten moeten hermafrodiet geweest zijn. En dan niet van het soort dat aan het einde van de bloeifase een paar ‘banaantjes’ produceert, maar van het soort dat vanaf het begin van de bloeifase mannelijke en vrouwelijke bloemen produceert. Dat moet je toch opgevallen zijn als je al jaren wiet kweekt onder de 120 Watt COB LED?

CBD-wiet?

Ik heb daarom ook even overwogen of je niet per ongeluk een CBD-wietsoort gekweekt hebt. Misschien heb je de verkeerde zaden besteld, of gekregen. Een wietsoort met alleen CBD en geen THC kan namelijk goed verklaren waarom je weer nuchterder wordt na eerder goede wiet gerookt te hebben. Dat zou mogelijk het geval kunnen zijn, ware het niet dat ik geen enkele CBD versie van Grapefruit Auto heb kunnen vinden.

Zo ziet een hermafrodiete top eruit, dat moet toch opvallen zou je zeggen… Foto: Holly Mazour, Shutterstock

De foto hierboven toont de drijvende zaadjes maar is helaas ook niet heel duidelijk. Ik zie veel paarse calyxen waar zaadjes in kunnen zitten, maar niet veel ‘blote’ zaadjes. Goed, daar gaat de vraag uiteindelijk ook niet over, dus die kan ik gelukkig wel voor je beantwoorden.

Ervan uitgaande dat de twee planten inderdaad hermafrodiet waren, en je ze inderdaad helemaal hebt laten afbloeien tot de trichomen overwegend wittig/milky waren. Dan kun je ervan uitgaan dat er inderdaad nog veel stuifmeel in je kweektent aanwezig is. Helemaal als je de planten na de oogst ook in deze kweektent gedroogd hebt. Ik heb zelf ook weleens zaden gevonden in wiet die ik na een rondje met herma’s heb gekweekt.

Even schoonmaken

Hoewel stuifmeel bij kamertemperatuur niet veel langer dan een paar weken vruchtbaar blijft, raad ik je toch aan om je kweektent even goed schoon te maken, en de ruimte waar die staat ook. Besproei alle oppervlakken van je tent aan de binnenkant met water. En als je dan toch bezig bent doe dan wat waterstofperoxide-3% door het water (100 milliliter op één liter water). Dit doodt meteen eventuele schimmelsporen en andere ziekteverwekkers.

Veel succes met je volgende kweek en veel plezier met schoonmaken 😉 Je hele huis hoef je ook weer niet te ontsmetten.

-xxx- Muna

(advertentie)