(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je maar gebeuren. In plaats dat de toppen van je Amnesia planten in de tweede helft van de bloeifase steeds dikker worden, stagneert de ontwikkeling en krijgen ze een vreemde broccoli-structuur. Aan Lieve Muna natuurlijk de vraag, hoe komt het en is er nog wat aan te doen? 

Ik kreeg van de week een prangende vraag van Kevin in mijn mailbox. Hij kweekt Amnesia’s en die staan inmiddels vijf weken in bloei. Je zou verwachten dat de toppen dus nog wel even doorgroeien en aanzwellen maar helaas is dat niet het geval. In plaats daarvan lijkt de bloei bij de meeste planten juist te stagneren, en krijgen de toppen een vreemde broccoli-structuur. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

 

Naam
Kevin
Onderwerp
Bloei stagneert, toppen hebben broccoli-structuur?
Bericht
Dag Lieve Muna, ik zit met een prangende vraag, want ik heb een probleem in mijn kweekruimte. Ik kweek Amnesia’s die nu week 5 in gaan, en ze groeien in aarde . Een meerderheid van mijn dames vertonen een rare ontwikkeling in de bloemen (zie bijlagen). De planten zien er verder qua blad en ontwikkeling redelijk uit, alleen de toppen ontwikkelen zich tot een rare broccoli-structuur en blijven klein. Heb jij enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Ik kom er zelf niet uit en hoor het graag. Alvast super bedankt!

Kevin

Bijlagen

 

Hoi Kevin, ik zie wat je bedoelt. Deze toppen hebben inderdaad een beetje een vreemde en iele structuur. In eerste instantie dacht ik dat ze misschien wat last van hittestress zouden hebben, omdat de bladeren ook wat dichtgevouwen zitten. Bij nader inzien denk ik echter dat er iets anders aan de hand is. Opvallend is namelijk ook dat er bijna geen witte bloeiharen meer te zien zijn, maar des te meer bruine en verschrompelde bloeihaartjes.

Tezamen met de stagnatie van de topontwikkeling, en het feit dat dit bij de meeste van je planten gebeurt, kan ik eigenlijk maar één diagnose concluderen: deze planten zijn bevrucht!

Toppen bestoven

Ik vermoed dan ook dat tenminste één van je planten hermafrodiet is, en naast vrouwelijke ook mannelijke bloemen heeft geproduceerd. Het stuifmeel uit deze mannelijke bloempjes heeft je planten vermoedelijk bevrucht. Het zou natuurlijk ook kunnen dat één van je planten gewoon mannelijk is, maar ik denk dat je dat zelf ook wel had gezien als dat het geval was.

Voor het resultaat maakt het echter weinig uit, want of je toppen nou door een mannelijke of door een hermafrodiete plant bevrucht worden, geeft hetzelfde resultaat. De bloeiharen worden na bevruchting vrijwel meteen bruin en verschrompelen. De ontwikkeling en groei van de toppen stopt, en alle energie gaat naar de ontwikkeling van zaden.

Er is trouwens wel één verschil tussen stuifmeel van een Hermafrodiet en stuifmeel van een mannelijke plant. Als je toppen door een hermafrodiet bevrucht worden, dan zullen de zaden die daaruit komen ook veel hermafrodieten voortbrengen. Zijn je toppen door een mannelijke wietplant bevrucht, dan hou je er na de oogst reguliere zaden aan over. Misschien dat je daar nog wat aan hebt…

Afbloeien of niet afbloeien?

Tja, dat is nu misschien de belangrijkste vraag. Maar check eerst even of je inderdaad een hermafrodiet of mannelijke wietplant kunt vinden, voordat je daarover een beslissing neemt. Controleer ook even in de toppen of je inderdaad zaden in ontwikkeling kunt ontdekken. Dan weet je namelijk zeker of wat ik zeg ook klopt. Ik kan het vanaf de foto’s namelijk niet helemaal met zekerheid zeggen.

Vind je inderdaad wat beginnende zaden in de toppen, dan weet je zeker dat je planten bevrucht zijn. Vind je daarnaast een mannelijke plant, dan weet je dat de zaden regulier zijn en kun je overwegen om die nog eens te kweken. In dat geval moet je de planten echter wel helemaal afbloeien, zodat de zaadjes goed kunnen ontwikkelen.

De wiet die je dan overhoudt zal in dat geval vol met zaad zitten, maar kun je wel gewoon roken als je de zaden eruit haalt. Het zal wel een stuk minder sterk zijn dan wat je gewend bent, want ook de ontwikkeling van de trichomen laat te wensen over als een wietplant bevrucht is. Een moeilijke beslissing om te nemen, dus ik wens je veel sterkte daarmee.

-xxx- Muna

(advertentie)