(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

CNNBS lezer Sander kweekt momenteel zijn eerste autoflowers. Een Crystal Ryder en een Watermelon Automatic. De planten hadden een wat slechte start en de Watermelon Automatic kreeg roestvlekken, maar dat heeft Sander inmiddels zelf opgelost. Het probleem nu is dat de Watermelon Automatic erg hoog wordt, en de lamp dus steeds verder weg komt te hangen. Lieve Muna geeft tips.

Eigenlijk mailde Sander me al twee weken geleden om te vragen of hij nog wat van zijn allereerste autoflowers kon verwachten. Vervolgens kreeg de Watermelon Automatic roestvlekken, en mailde Sander mij nog eens. Inmiddels heeft hij die problemen zelf opgelost en dient het derde probleem zich aan. En omdat drie keer nu eenmaal scheepsrecht is, zal ik Sanders vraag vandaag maar eens wél beantwoorden.

 

Naam
Sander
Onderwerp
Watermelon 🍉 Automatic wordt te hoog
Bericht
Lieve Muna, na mijn vorige mails is de situatie in de kast alweer wat verbeterd! De Crystal Ryder heeft al mooie toppen met veel trichromen, en de Watermelon Automatic voet zich ook al een stuk beter. Om het bladprobleem met de roestige bladeren op te lossen heb ik een paar dingen gedaan. Omdat het leek op een calcium tekort ben ik begonnen met kraanwater te geven ipv regenwater. Daarbij heb ik CalMag van BioBizz besteld om de tekorten aan te vullen. Omdat die bestelling wat vertraging opliep, heb ik wat vermalen eierschalen op de aarde gestrooid, en het water waarin ik spinazie had gekookt aan de plant gegeven.

Ik geef nu een week CalMag bij de plantenvoeding en ik zie nu geen roestvlekken op de nieuwste bladeren. De Watermelon Automatic begint nu ook te bloeien. Valt me op hoeveel de plant nog strekt in de bloeifase. Omdat dit mijn eerste kweek is wilde ik me niet te veel aanhalen en eerst eens een gevoel krijgen voor de groei van de plant. Maar zie nu meteen waarom een plant toppen toch wel handig is 😅 Ik kan mijn lamp nog wel 30 centimeter hoger hangen, en anders de plant iets buigen misschien?

Groene groet, Sander
Bijlagen

 

Hoi Sander, mooie autoflowers en mooi kweekkastje heb je daar! Ik moet ook zeggen dat je je eerdere problemen zelf goed hebt opgelost. De slechte start zijn je planten zo te zien wel ontgroeid, en goed om te lezen dat er geen roestvlekken meer bijkomen sinds je het calciumtekort hebt aangevuld. Regenwater klinkt en is inderdaad heel natuurlijk maar het mist inderdaad de nodige calcium. Het heeft meestal ook een te lage pH-waarde, waardoor calcium en magnesium niet goed kunnen worden opgenomen.

Autoflowers kun je gerust toppen

Ik begrijp dat je voor je eerste kweek zo min mogelijk wilde ingrijpen, en de planten daarom niet getopt hebt. Daarnaast wordt ook nog steeds gezegd dat je autoflower wietplanten beter niet kunt toppen, omdat ze dan erg klein zouden blijven. Dit gold vroeger, toen autoflowers echt nog heel klein waren.

Tegenwoordig worden autoflowers een stuk groter zoals je momenteel ondervindt. Je kun ze dus gerust toppen, zodat ze wat meer in de breedte groeien. Ik raad wel aan om autoflowers zo stressloos mogelijk te toppen, en alleen het uiterste groeipuntje weg te halen. Hoe dat moet dat kun je hier lezen en hier in een video bekijken.

Hoofdtop te hoog

Door in de groeifase te toppen, had je de hoge hoofdtoppen die nu aan je planten groeien kunnen voorkomen. Nu ze er eenmaal zijn is het echter zonde om ze weg te knippen. Je kunt je lamp natuurlijk hoger hangen, maar dat is ook een beetje zonde. De hoogste top zal dan nog wel voldoende licht krijgen maar voor de rest van de plant wordt de lichtsterkte dan te laag. Deze takken en toppen zullen dan nog meer gaan strekken door het tekort aan licht, en lange dunne topjes worden.

Het beste resultaat krijg je dan ook wanneer alle toppen ongeveer even hoog zijn. De lamp kan dan lekker dichtbij alle toppen hangen, en ze allemaal evenveel licht geven.

Supercroppen

Het beste wat je daarom op dit moment kan doen is de hoofdtop ombuigen, zodat je lamp weer wat omlaag kan. De methode die je hiervoor kan gebruiken heet superscroppen. Het maakt je plant niet alleen lager maar zorgt ook voor wat stress en extra topontwikkeling. Bij het supercroppen kneus je de stam namelijk een beetje, en die groeit dan extra dik en stevig terug.

Om te supercroppen pak je de hoofdstam tussen je duim en wijsvinger, op de plek waar je de stam gaat buigen. Dan rol je de stam tussen je vingers terwijl je vrij hard drukt, zodat de stam kneust. De stam wordt op deze manier een beetje buigzaam, zodat je hem in een hoek van 90 graden kunt buigen zonder dat die breekt. Hoppa, je plant is ineens een stuk korter, je lamp kan omlaag en alle toppen krijgen weer wat meer licht.

Let wel op want een wietplant herstelt heel snel van het supercroppen, en groeit met een bocht weer verder omhoog. Dit gebeurt meestal al binnen een dag en soms zelfs binnen een paar uur. Je kunt dan nog eens supercroppen, of de terug gegroeide stam met een koordje vastbinden.

Succes met supercroppen Sander, en een hele mooie oogst gewenst!

-xxx- Muna

(advertentie)