(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De afgelopen 9 weken heeft The Kweker zich met de soort AutoXtreme bezig gehouden. Vorige week kon je hier zijn oogstverslag lezen. En omdat het niet alleen een test is geweest van de AutoXtreme, maar vooral ook van de Budmaster ledlamp, vonden we het wel zo gepast als The Kweker zijn bevindingen over de lamp even op een rijtje zette:

Beste lezers en fans,

Iedereen die mij hier op RollingStoned de laatste weken heeft gevolgd, weet dat ik net klaar ben met een kweek onder een nieuwe ledlamp. De Budmaster, die vergelijkbaar is met een traditionele HPS lamp en volgens de fabrikant daarnaast ook nog bergen andere voordelen zou hebben.

Ik begon de kweek toch wel met gezonde twijfels over de ledlamp. Vooral ook omdat ik eerder een slechte kweekervaring heb gehad toen ik ook eens een led ufo lamp probeerde. Maar achteraf moet ik zeggen dat de 9 weken mij prima zijn bevallen, uitstekend zelfs. Ik ben meteen onder de Budmaster gestart en tot de allerlaatste dag van het plantenbestaan een vlotte en vooral leerzame kweek voltooid.

Netjes en stevig verpakt

Led of HPS?

Bij sommigen komt de vraag op of het vergelijkbaar is met een HPS lamp? Na het testen van deze ledlamp denk ik van wel. Deze lamp heeft bij mij een 600 Watt HPS met succes vervangen. Ook heb je bij Budmaster enkele modellen staan die ook een 400 Watt vervangen zelfs een 1000 Watt kunnen vervangen. Er zijn ook 3 verschillende types.

De groeifase leek langzaam te gaan, misschien was dat door de autoflower soort, ik heb geen idee. Maar de internodes van de plant zaten mega dicht op elkaar dat wel. Wat ik persoonlijk liever heb dan een flink gestrekte plant. In week 4 en 5 kwamen ze verder omhoog maar dan werd ook de bloei in de planten ingezet. Wat uiteindelijk resulteert in een eindhoogte van zo’n 70 tot 80 centimeter. Wat ik persoonlijk een mooie hoogte vind voor een autoflower plant.

Van begin tot het einde bleven ze mooi groen, tegen het einde aan had ik wat gele verkleuringen dus ik kan niet zeggen of dat daadwerkelijk door de lamp komt. Want ik heb vergelijkende foto’s geplaatst waar ik destijds ook vergeelde bladeren kreeg en zelfs nog in een vroegere periode dan onder de led.

Ik ben zeer tevreden ook over het gebruik, warmte heb je nauwelijks last van. Wat dan weer een voordeel geeft in het afzuigsysteem waardoor ik deze makkelijk kon halveren. De temperatuur in de omgeving en in de ruimte zelf daar zit nauwelijks verschil in.

Lawaai zit er wel in want de fans in de LED lampen die de gehele inhoud van de hard stalen bekisting koel houden zijn zwaar dus niet geluidloos. Nu moet ik zeggen dat als ik mijn tent dichtrits, ik het bijna niet hoorde. Het is in ieder geval wel behoorlijk zachter dan een afzuiger die half staat te draaien. Dus geluid: ja en nee… Ja als je de tent opendoet (zelfde als een pc) en nee als de tent dicht is. Dus niet hinderlijk vind ik zelf.

Als iemand mij zou vragen wat ik verkies, een ledlamp van Budmaster of een HPS dan kan ik daar kort, snel en duidelijk over zijn: led dus. Want zoals ik al aangaf de warmte die een HPS afgeeft zal je niet hebben onder deze led, en dat betekent dat je met de led veel minder risico loopt. Op het gebied van de veiligheid, maar ook op het gebied van detectie door warmtebeeld camera’s.

P9060229 (Medium)

Hier het resultaat van de autoXtreme na negen weken onder de Budmaster

Gram per Watt?

Uiteindelijk is iedereen wel erg benieuwd naar de uiteindelijke opbrengst van de AutoXtreme. Nou, het ligt er natuurlijk aan hoe je het bekijkt. Neem ik bijvoorbeeld het wattage van van deze Budmaster led lamp, dat slechts 385 Watt is. Dan heb ik een opbrengst van 1,42 gram per Watt. Beregoed toch!

Als ik ter vergelijking het wattage van een echte 600 Watt HPS neem, dan kom ik op een eindresultaat van 0,92 gram per Watt. Dus… duidelijk hè. Ikzelf ben nogmaals zeer dik tevreden daarover. De Budmaster levert me geen 552 gram zoals een 600 Watt HPS maar 546,7 gram. Een klein beetje minder dus maar per Watt aanzienlijk meer. Het waren harde compacte dikke toppen die er zeker mogen zijn.

Conclusie

De laatste jaren zijn ledlampen flink doorontwikkeld en dat zie ik in deze lamp ook zeker terug. De Budmaster is een mooi ding, levert goede prestaties en is ideaal voor de kleine kwekers onder ons. Ook al zou men iets groter gaan dan toegestaan, ja het is vervangbaar.

De aanschafkosten zijn vrij hoog maar dan heb je ook wat, je stroomverbruik is de helft minder maar toch is het eindresultaat gelijk aan een HPS opbrengst. Fans kunnen weg, afzuiger halveren en voedingsbeurten kunnen ook gehalveerd worden omdat de plant nauwelijks verdampt. Warmte is niet meer niet van toepassing… en daarnaast: stel dat ze weer langs de deuren gaan met hun domme warmtebeeld cameraatjes, ze zullen het niet zien!

Daarentegen gaan de eerste modellen wel 50.000 uur mee. Als ik dan ga rekenen (elke dag 15 uur gemiddeld, af en toe een autoflower tussendoor, of 3 weken groei op 18 uur). Dus stel 15 uur per dag. Dan is 50.000 uur wel effe goed voor 9,2 jaar dikke fun… Dus wat is goedkoop en wat is duur?

Daarnaast kreeg ik te horen dat de duurdere modellen (2 types) een dubbele levensduur hebben (18,5 jaar fun dus). Natuurlijk is het niet te vergelijken met een aanschafprijs van een HPS lamp die aanzienlijk goedkoper is. Maar alleen al de voordelen. Dus led is naar mijn weten de toekomst dat weet ik wel.

En hier…. hier blijft ie gewoon hangen. We gaan steeds een stap verder en wie weet test ik nog wel de andere modellen om enkel het verschil te zien.

Keep it green. Cheers,

The Kweker

(advertentie)