- Canada • De impact van legale wiet op georganiseerde misdaad
- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
The Kweker’s anti-spint tips
Veel kwekers hebben wel eens last gehad van beestjes. Het meest voorkomende beestje heet spint. Spint is een vervelende plaag; deze beestjes kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen en je oogst verpesten. The Kweker geeft handige anti-spint tips.
De vervenende spint laat een soort web achter waardoor de planten hun werk (groeien!) niet goed kunnen doen. Verder zuigen ze sappen uit de bladeren waardoor die verkleuren en beschadigen. Nare beestjes dus!
Bestrijdingsmiddelen
Er zijn veel bestrijdingsmiddelen die je meestal over de planten moet sproeien. Dat is op zich ideaal, alleen aan het einde moet je oppassen dat de boel niet te vochtig wordt en je toprot krijgt. Ook wil je liever geen bestrijdingsmiddelen roken, dus deze zijn alleen geschikt als de oogst nog een week of twee op zich laat wachten.
Stofzuiger en tak
Als je al toppen hebt, kan je beter de stofzuiger gebruiken, maar dan wel op de laagste stand. Zo zuig je alles beestjes weg inclusief de webjes. Voor de laatste dagen van een kweek met spintplaag heb ik nog een tip. Neem een lange tak en zet die schuin tegen de hoofdtop. Wacht 3 minuten, spoel de tak af en zet hem opnieuw tegen de top. Spint kruipt namelijk altijd naar het hoogste punt.
Natuurlijke vijanden
Er zijn ook beestjes tegen beestjes zoals bijvoorbeeld de roofmijt. De roofmijt is een klein insect dat de aanval opent op spint. Ze zijn verkrijgbaar in kleine flesjes die je moet uitstrooien in de kweekruimte. Dan hebben we ook nog de allerliefste beestjes: de lieveheersbeestjes. Die zijn onschadelijk voor planten en ze nemen de tijd om spint helemaal uit te roeien. Lieveheersbeestjes vind je vaak op zonnige plaatsen in struiken en naaldbomen. Je kan bijvoorbeeld de kinderen uit de buurt laten zoeken naar deze beestjes; daar gaat mijn voorkeur naar uit en het is bovendien gratis.
(advertentie)