- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
The Kweker over kokos
The Kweker boert al heel wat jaartjes mee en gaat het experiment niet uit de weg. Op het gebied van mediums heeft hij ook al van alles geprobeerd. Ook met kokos heeft The Kweker een liefdevolle kweekrelatie, kijken wat hij erover te vertellen heeft…
Hallo fans en lezers, het klopt, ik heb fijne ervaringen met kokos. Nadat ik eerst heel lang op aarde heb gekweekt, beleefde ik jaren geleden mijn eerste kokoservaring. Destijds vroegen sommige mensen aan mij waarom ik niet op kokos kweekte. Zelfs na wat informatie zoeken en gesprekken met andere kwekers besloot ik er niet aan te beginnen. De reden was heel simpel: ik zag het totaal niet zitten om met EC- en pH-meters aan de slag te gaan. Bij de kweek op aarde kijk ik namelijk naar de planten en stuur ze zo goed mogelijk bij. Op het oog dus. Op kokos is dat toch een stukje moeilijker.
Heb je nog oude grond? Nooit weggooien. Mix de oude grond met jouw coco en je hebt een mooi product. De oude grond wordt luchtiger, waardoor alles beter gaat groeien en bloeien. De beste combinatie is 50/50. Voeg voeding toe vanaf het begin natuurlijk
Mijn eerste meter
Maar toen kwam de dag dat ik mijn eerste pH-meter kocht om toch eens te kijken hoe dat in z’n werk gaat. Ik heb daarna enkele kweken op grond gedaan met de pH-meter. Na enkele maanden werd er nog steeds aan mij gevraagd waarom ik toch niet op kokos overstapte. Wederom lag de reden bij de meter, maar dan die van de EC. Geen excuus volgens een bevriende growshop (Alien uit IJzendijke) die me een meter aanbood. Daarop besloot uiteindelijk om dan ook maar mijn auto vol te laden met zakken kokos. Eenmaal thuis heb ik zaden ontkiemt en ben er vol tegenaan gegaan.
Lichtgewicht
Wat me direct opviel is dat kokos vrij licht is in gewicht en dat is heel mooi. Om de zoveel weken dat zware gesjouw met potten aarde was ik langzamerhand toch ook wel een beetje zat. En dan aan het einde weer de inhoud wegwerken, trap op en trap af. Het lichte gewicht van kokos vond ik meteen ideaal. Ik heb kleinere potten gekocht waardoor ik meer planten kon plaatsen en mijn kweekruimte beter kon opvullen. Nadat alles mooi was neergezet, was ik klaar om voor de eerste keer aan de slag te gaan met de EC- en pH-meter, de nieuwe plantjes en ook de kokos.
Potgrond uit zakken mengen met kokos verbetert de samenstelling en komt de groei alleen maar ten goede
Bijsturen
Naast het grote voordeel van het lichte gewicht, biedt de luchtigere samenstelling van kokos ook veel voordeel. Door die luchtigheid geeft kokos de wortels van je stek/zaadplant een betere toegang tot zuurstof in de pot. Door een lange tijd te experimenteren en te spelen met de planten heb ik veel ervaring en kennis opgedaan. Zo kwam ik tot de ontdekking dat je de planten volledig, van dag tot dag, kan sturen zoals je zelf wilt. Met grond kan dat dus niet. Als men op grond een fout maakt, zoals bijvoorbeeld te veel voeding geven, wordt die fout pas zichtbaar na 2 à 3 weken. Op kokos is het zo dat, indien je te veel voeding geeft of een hele andere pH-waare nastreeft, dit de volgende dag al zichtbaar is. Gelukkig is zoiets binnen 2 dagen ook weer te herstellen, want zoals ik al zei: je stuurt de planten met kokos snel aan.
Spoelen
Kokos is het perfecte steriele medium voor alle planten. Het verzuurt niet en heeft een neutrale zuurgraad, dus het is zeer geschikt voor allerlei toepassingen. Kokos heeft een stabiele pH-waarde van 5.5-6 en een EC van 0.5. Op kokos dient men een lagere pH-waarde aan te houden dan op grond. Ik reken zelf altijd op een pH van 5.8 op kokos en 6.1 op grond. In mijn ogen is het ook een groot voordeel dat je kokos kan hergebruiken. Dat kan ook met grond, maar op kokos is het een stuk makkelijker, alleen al omdat het aanzienlijk lichter is.
Als je stekken hebt, geef dan de eerste 3 dagen water rond het stammetje om vervolgens water te gaan geven aan de rand van de pot. Zo zorg je dat de wortelen niet al te veel verwend worden
Kokos heeft een beetje dezelfde eigenschappen als een spons; het neemt veel water op en staat dat weer langzaam af aan de planten. Op kokos hoef je ook aanzienlijk minder water te geven dan op grond, met name halverwege en aan het einde van de kweek. Te veel water geven kan natuurlijk niet, want overtollig vocht verlaat de pot via de bodem. Spoelen gaat ook een stuk makkelijker omdat het substraat luchtiger is dan grond. Dus ook tussendoor spoelen kan zeker geen kwaad voor de planten, je kweekt over het geheel namelijk iets droger.
Nadeel?
Het enige nadeel van kweken op kokos blijft dat je de EC- en pH-waarde moet meten. Die waarden zijn echt heel belangrijk! Maar goed, ook al vind ik het een nadeel, het is enorm makkelijk om te doen en het weegt niet op tegen alle voordelen. Je doet voeding in een bakje water en meten maar. Eventueel wat bijsturen en klaar. Verder zijn er voor mij eigenlijk weinig nadelen met kokos; in mijn ogen is het overwegend goed! Als iemand na het lezen van dit stuk trouwens besluit om ook met kokos te kweken, dan raad ik echt aan om eens te spelen met de pH-waarde. Kijk en zie wat een plant doet in 24 uur. Daar leer je echt superveel van!
(advertentie)