(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is weer 20 april ofwel “420”, de van oorsprong Amerikaanse maar inmiddels wereldwijd gevierde cannabis feestdag. Ik ben benieuwd naar de opkomst vandaag bij de manifestatie die in Berlijn wordt georganiseerd, onder meer door jeugdrechter Andreas Müller. Helaas blijkt ook de Duitse legaliseringsbeweging niet immuun voor onderlinge strijd.

Duitse rechter pleit onomwonden voor legale wiet

Over Richter Müller heb ik hier eerder geschreven; het is zeldzaam dat een nog actieve rechter zo duidelijk stelling neemt vóór legalisering van cannabis. Müller is regelmatig bij grote media te gast en is zeer actief op Twitter, waar hij ruim 58.000 volgers heeft. Inmiddels circuleren er tientallen memes van de rechter als cannabis strijder, Terminator, Uncle Sam en andere culturele iconen (zoals het openinsgbeeld bij deze column).

Via Twitter lanceerde Müller het idee om op 20 april in Berlijn samen te komen met de ‘Weedmob’, de geuzennaam die de voorstanders van legalisering op Twitter voor zichzelf hanteren, om druk te zetten op de nieuwe Duitse regering. Concrete eis: ‘Entkriminalisierung sofort’, oftewel: onmiddellijke decriminalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik, in afwachting van de legalisering die de regering in zijn regeerakkoord heeft opgenomen. Kortom: lekker bezig, die man.

Deutsche Hanfverband negeert 420-manifestatie rechter Müller

Dat geldt ook voor dat andere Duitse boegbeeld voor legalisering, Georg Würth, die in 2002 het Deutsche Hanfverband (DHV) oprichtte, inmiddels een van Europa’s grootste organisaties voor legalisering. DHV doet het uitstekend qua informatievoorziening, met het DHV journaal en korte video’s voor social media gebruik. Bovendien voert Würth gesprekken met zo’n beetje alle politieke hoofdrolspelers om invloed uit te oefenen op de manier waarop Duitsland gaat legaliseren.

Een tweet van Müller over Georg Würth schoot me vorige week stevig in het verkeerde keelgat. De rechter klaagde dat het Deutsche Hanfverband geen aandacht besteedt aan de 420-manifestatie in Berlijn en viel Würth persoonlijk aan.

George Würth presenteert het Hanfjournal van de DHV…

 

Gemeenschappelijk doel maar toch geen solidariteit

Ik las de tweet met een diepe zucht. Al het enthousiasme en de creativiteit van de Weedmob ten spijt, blijkt het ook in Duitsland onvermijdelijk dat mensen met hetzelfde doel en dezelfde vijand elkaar gaan bestrijden. De lachende derde is hun gezamenlijke vijand.

Dat verschijnsel ken ik al heel lang uit de Nederlandse cannabis- en coffeeshopwereld. Er is een groot gebrek aan eenheid en solidariteit. Aan unity in the community. Aan het besef dat wij – alle mensen die met cannabis bezig zijn – samen een gemeenschap vormen. Het zoeken naar overeenkomsten levert doorgaans meer op dan het benadrukken van verschillen, maar het kost wel meer inspanning, inlevingsvermogen en geduld.

 

Niet in Berlijn, wel te gast in webinar over cannabisbeleid

Ik had er zelf graag bij willen zijn in Berlijn, maar dat bleek praktisch onhaalbaar. Ik kan nu wel meedoen aan een webinar over cannabisbeleid in Italië, Europa en Amerika op 20 april, georganiseerd door de organisaties achter het Europese burgerinitiatief over cannabis.

Het programma begint – uiteraard – om 16.20 uur en ik kom rond vijf uur aan het woord over de ontwikkelingen in Nederland. Wat jij woensdag ook gaat doen: happy 420!

(advertentie)