(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat jammer dat Joep Oomen dit niet mee heeft kunnen maken, dacht ik bij het bericht dat in Berlijn een koepelorganisatie van Duitse Cannabis Social Clubs is opgericht. Anderzijds is die oprichting het bewijs dat Joep’s visie en ideeën voortleven.

Joep Oomen, de onvermoeibare cannabisactivist

Voor wie de naam Joep Oomen (1961-2016) geen belletje doet rinkelen: hij was medeoprichter en gangmaker van ENCOD, de Europese coalitie voor rechtvaardig en effectief drugsbeleid, medeoprichter van het VOC en oprichter van de eerste Cannabis Social Club van België, Trekt Uw Plant, in Antwerpen. Een onvermoeibare activist, die talloze mensen in en buiten Europa heeft geïnspireerd om zich in te zetten tegen de drugsoorlog en vóór zelfbeschikking en freedom to farm.

De veel te vroeg overleden cannabisactivist Joep Oomen

Zelf ben ik twee jaar voorzitter van ENCOD geweest en het VOC is nog steeds lid. Een van de vele activisten die ik dankzij ENCOD heb leren kennen is Steffen Geyer uit Berlijn. Tot nog niet zo lang geleden van verre herkenbaar aan zijn knalrode dreadlocks. Steffen is een van de bestuursleden van het Dachverband Cannabis Social Clubs Deutschland, de koepelorganisatie die op 23 oktober is opgericht.

Cananbis social clubs verenigen zich met oog op legalisatie

Elf cannabis social clubs zijn lid van de organisatie, onder andere uit Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, Duisburg, Stuttgart, Neurenberg en Hannover. ENCOD ondersteunt het initiatief actief, net als het Hanfmuseum in Berlijn, waar Steffen Geyer werkt. De koepelorganisatie neemt de Europese richtlijnen voor CSC’s over die ENCOD heeft opgesteld.

Heel kort samengevat betekent dat: niet commercieel, vereniging als rechtsvorm, alleen meerderjarigen kunnen lid worden, gemeenschappelijke biologische teelt en als kernwaarden transparantie, democratie en harm reduction.

Het bestuur van het Dachverband Cannabis Social Clubs Deutschland, met van links naar rechts Olli Waack Jürgensen, Steffen Geyer, Toni Russo, Henry Wieker en Andreas Gerhold

Duitse legaliseringswet biedt kansen voor cannabis clubs

Omdat cannabis nog niet legaal is in Duitsland, kweken de bestaande Duitse clubs op dit moment nog niet. Maar die legalisering is in aantocht; drie dagen na de oprichting van het Dachverband Cannabis Social Clubs Deutschland presenteerde volksgezondheidsminister Lauterbach de hoofdpunten van de legaliseringswet.

Een van die hoofdpunten is dat volwassen Duitsers straks drie vrouwelijke, bloeiende cannabisplanten mogen bezitten. Een mooie basis voor gemeenschappelijke teelt in verenigingsverband, al noemde Lauterbach die mogelijkheid niet expliciet. De nieuwe koepelorganisatie wil druk uitoefenen op de politiek, bestaande clubs beter beschermen en mensen helpen om nieuwe clubs op te richten.

Zo nieuw dat er nog geen website is (maar wel Twitter)

In een interview legde bestuurslid, Olli Waack Jürgensen uit dat de clubs nu een soort politieke verenigingen zijn, die willen helpen om de legalisering voor te bereiden. De bedoeling is dat ze klaar staan om te gaan kweken als de legaliseringswet van kracht wordt.

Jürgensen benadrukt dat de clubs geen concurrenten zijn van commerciële winkels, maar een aanvulling. Zo heeft het VOC ook altijd gepleit voor Cannabis Social Clubs in Nederland, als toevoeging, niet als vervanging of concurrent voor de coffeeshops. Bijvoorbeeld in de 246 nuloptie gemeenten, waar geen enkele coffeeshop is.

Het Dachverband Cannabis Social Clubs Deutschland is zo nieuw dat er nog geen website is. Er is wel een Twitter account:


[openingsbeeld: svtdesign/Shutterstock]
(advertentie)